Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αντίθετα –είναι αλήθεια –από ό,τι περίμενα, δεν αντέδρασε άμεσα προχθές στο όψιμα ξαναζεσταμένο αντιγερμανικό ροκ του Τσίπρα. Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κομμένο Αρτας τη βρήκε σε διήμερη επίσκεψη στην Παλαιστίνη ως μέλος διεθνούς αποστολής για την στήριξη του απεργού πείνας Bilal Kayed και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και των πολιτικών κρατουμένων. Και όπως φάνηκε η Πλεύση Ελευθερίας, ως νέο κόμμα, δεν έχει τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά.

Στον αντίποδα, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, χρόνια στο πεζοδρόμιο και στους αγώνες, βγήκε αριστερά και σκληρά, κόντρα στα πανηγύρια για πλεόνασμα. Για «οικονομικά θανατηφόρο τρίγωνο χρεών, φόρων και κόκκινων δανείων», στο οποίο θα βρεθεί ξανά εγκλωβισμένη η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας από τον Σεπτέμβριο έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι χοροί και τα επικοινωνιακά τρικ του πρωθυπουργού και των υπουργών του τελειώνουν. Ομως, ο “Γολγοθάς” για τους περισσότερους Ελληνες πολίτες θα συνεχιστεί και μάλιστα με εξοντωτικούς ρυθμούς».

«Από το Σεπτέμβριο μέχρι και τις αρχές του 2017 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν φόρους ύψους 23,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε φόρους περισσότερα σε σχέση με το 2015. Σε μηνιαία βάση, οι πολίτες πρέπει να αποδίδουν κατά μέσο όρο φόρους της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων, λόγω του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας», προσέθεσε στην ίδια ανακοίνωση η ΛΑΕ, σημειώνοντας ότι οι νέες, εξοντωτικές επιβαρύνσεις από τους φόρους έρχονται τη στιγμή που «το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο» και «ήδη έχουν νομοθετηθεί επιπλέον μέτρα “κουρέματος” του εισοδήματος από τον Ιανουάριο του 2017».

«Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι το 3ο μνημόνιο δεν βγαίνει! Η συνέχιση της εξοντωτικής, “φορο-ληστρικής” πολιτικής θα οδηγήσει ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια», τόνισε η ΛΑΕ, συμπληρώνοντας τα γνωστά: «Μόνη λύση είναι η κατάργηση των μνημονίων, η διαγραφή του δημόσιου χρέους, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, η σεισάχθεια των ιδιωτικών χρεών για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με όρους δικαιοσύνης και η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος του ελληνικού λαού».

Και ακόμα (για να θυμίζει πάντα και λίγο ΚΚΕ) ότι «η σύγκρουση με το ελληνικό και ευρωπαϊκό κατεστημένο των πλουτοκρατών αποτελεί μονόδρομο».