Σαν να μην μας έφταναν τόσα βάσανα με τη λιτότητα, τους φόρους και τα Μνημόνια, ήρθε χθες και μια μελέτη του ΔΝΤ να μας προσθέσει έναν ακόμα πονοκέφαλο. Γερνάει, λέει, το εργατικό δυναμικό στην ευρωζώνη και φανταστείτε ποιες χώρες θα έχουν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις σε όρους παραγωγικότητας. Ναι, σωστά. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου αναφορικά με τη γήρανση του εργατικού δυναμικού την επόμενη εικοσαετία.

Αυτό, λέει το ΔΝΤ, δεν είναι καλό για την παραγωγικότητα και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη ιδίως σε αυτές τις χώρες που έχουν προβλήματα χρέους και περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια.

Γενικά, η μελέτη διαπιστώνει ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας από 55 έως 64 ετών αναμένεται να αυξηθεί από το 15% στο 20% του εργατικού δυναμικού. Και αφού το εξετάζουν από διάφορες πλευρές το ζήτημα, εκτιμούν ότι μια αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων ηλικίας 55-64 ετών στο σύνολο του εργατικού δυναμικού κατά 5% συνδέεται με πτώση της παραγωγικότητας κατά 3%.

Οι επιστήμονες του ΔΝΤ καταλήγουν ότι υπάρχουν και καλά νέα,καθώς μια σειρά από πολιτικές μπορούν να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης του εργατικού δυναμικού στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η βελτίωση των συνθηκών υγείας, η ενίσχυση των ενεργών πολιτικών προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης και η μείωση του φορολογικού βάρους της περιστασιακής απασχόλησης σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στην έρευνα ξεχωρίζουν.

Τώρα είναι που τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Γιατί από τέτοιες πολιτικές έχουμε με το τσουβάλι στην Ελλάδα.