Ο δρόμος για την κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους έχει ανοίξει με την ψήφιση από τη Βουλή στις αρχές Αυγούστου για επίσπευση των διαδικασιών. Η Εκκλησία έχει διατυπώσει τις ενστάσεις της. Ωστόσο, μερίδα μητροπολιτών ακολουθώντας πιο σκληρή γραμμή, εδώ και καιρό βάλλει κατά της κυβέρνησης και βουλευτών ζητώντας να μην ανεγερθεί το τέμενος.

Τον ίδιο δρόμο των «σκληροπυρηνικών» της Ιεραρχίας φαίνεται

ότι ακολουθεί και ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος. Τις τελευταίες ημέρες στα κηρύγματά του έχει εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης

και βουλευτών οι οποίοι έχουν στηρίξει τη δημιουργία του τζαμιού.

Ο 51χρονος ιεράρχης δεν έμεινε όμως μόνο στο τέμενος. Τάχθηκε κατά του συμφώνου συμβίωσης και του πολιτικού γάμου, ενώ αναφερόμενος στους πρόσφυγες υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν πρόσφυγες, είναι όλοι λαθρομετανάστες».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Χίου «Πολίτης», κύκλοι των βουλευτών Χίου Νότη Μηταράκη από τη ΝΔ και Ανδρέα Μιχαηλίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις παρεμβάσεις του μητροπολίτη. Οπως έλεγαν, αποτελούν ευθεία επίθεση όχι μόνο ενάντια στον κοινοβουλευτισμό αλλά σε όλο το φάσμα της πολιτικής.