Σε νέο αφήγημα που εν πολλοίς περιγράφει ένα κυβερνητικό success story του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει το νέου πολιτικού κύκλου που ανοίγει τον Σεπτέμβριο. Ο νέος σχεδιασμός άρχισε να ξεδιπλώνεται στον απόηχο των κλαρίνων που συνόδευσαν την πρωθυπουργική επανεμφάνιση στις πλαγιές των Τζουμέρκων και στοχεύει στην εμπέδωση ενός κλίματος στροφής της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα κινηθεί «στοχευμένα και επιθετικά» προς αυτή την κατεύθυνση, επιχειρώντας να μεταφέρει σε αυτό το πεδίο και την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Η χθεσινή αντεπίθεση του οικονομικού επιτελείου, με καταγγελίες για «μεθοδευμένη παραπλάνηση» και «καταστροφολογία» από κόμματα και ΜΜΕ σχετικά με τη διευρυμένη τρύπα των δημοσίων εσόδων κατά τον προηγούμενο μήνα, εντάσσεται σε αυτόν τον σχεδιασμό και έγινε με τις ευλογίες και τη στήριξη του Μαξίμου, όπως αναγνωρίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Αν και ο Ιούλιος παραδοσιακά καταγράφεται ως ο πιο προσοδοφόρος μήνας για τα φορολογικά έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα, διαμηνύοντας ότι το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού είναι 422 εκατ. πάνω από τον στόχο και διαβεβαιώνοντας ότι «η πορεία των εσόδων δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016».

Ουσιαστικά, το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση –με αποδέκτες και το εσωκομματικό ακροατήριο, ενόψει Συνεδρίου –είναι ότι ο περίφημος κόφτης μισθών και συντάξεων όχι μόνον δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί για το 2016 και το 2107, αλλά έχουν αρχίσει να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για το κλείσιμο του παρατεταμένου υφεσιακού κύκλου και την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Η προβολή ενός αναπτυξιακού μέλλοντος την ώρα που έχει προεξοφληθεί ότι και το 2016 η ελληνική οικονομία θα παραμείνει εγκλωβισμένη στην ύφεση δεν πτοεί το κυβερνητικό επιτελείο –απεναντίας, ένα σκηνικό ανάκαμψης έχουν κληθεί να φιλοτεχνήσουν το επόμενο διάστημα όλοι οι υπουργοί, από τους οποίους το Μάξιμου αναμένει και προτάσεις που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια, υποτυπώδη έστω, κοινωνική ατζέντα που θα παρουσιαστεί από το βήμα της ΔΕΘ.

ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ. Ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός και οι διαβεβαιώσεις για αποφυγή του κόφτη, που θα προκαλούσε και εσωκομματικές εκρήξεις, στηρίζονται σε δύο άξονες τους οποίους προσεχώς θα αναδείξει στον μέγιστο βαθμό και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου.

Πρώτον, στην εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος που θα υπερβαίνει σημαντικά τους προβλεπόμενους στόχους, απομακρύνοντας την ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων. Αν και η εικόνα αμφισβητείται ως πλασματική, καθώς το πλεόνασμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παύση πληρωμών από την πλευρά της κρατικής διοίκησης, κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι τα στοιχεία του πρώτου επταμήνου (πρωτογενές πλεόνασμα 3,571 δισ. ευρώ έναντι στόχου 874 εκατ. ευρώ) μπορεί να επιτρέψουν και τη δημιουργία κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους.

Δεύτερον, στην τάση αποκλιμάκωσης της επίσημης ανεργίας (περίπου κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα από το προηγούμενο καλοκαίρι) που, εκτός από το κλίμα στην κοινωνική βάση, επηρεάζει και μια σειρά από οικονομικούς δείκτες (φορολογικά έσοδα, ασφαλιστικές εισφορές, κατανάλωση κ.ά.).

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ. Για πόλεμο στο πεδίο των πλεονασμάτων, πάντως, προετοιμάζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι ο νέος κύκλος υπερφορολόγησης θα οδηγήσει σε δημοσιονομική εκτροπή και ενδεχομένως σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέσα σε ένα σκηνικό κοινωνικών εκρήξεων. Με ενδιαφέρον και καχυποψία, εξάλλου, παρακολουθούν στο γαλάζιο επιτελείο τα διαδοχικά δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ περί αναπτυξιακών ρυθμών στην Ελλάδα («Φαϊνάνσιαλ Τάιμς») και ενδιαφέροντος διεθνών πιστωτικών οίκων για την αγορά ελληνικών ομολόγων (Ρόιτερ), τα οποία συνδέουν και με την προετοιμασία ενός success story της κυβέρνησης Τσίπρα.

Για την τακτική που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η αντίδραση του κόμματος στις χθεσινές νουθεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ενδεικτική. «Αρκούσε μόλις ένας μήνας (Ιούλιος) αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για να διαλυθεί η εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούσε η κυβέρνηση. Στο Δελτίο με τα προσωρινά στοιχεία της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει ότι αν δεν υπήρχε η κυβερνητική στάση πληρωμών (3,297 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο), το πρωτογενές αποτέλεσμα (έσοδα – έξοδα, πλην τόκων) θα υπολείπονταν του στόχου κατά 600.000.000 ευρώ!» σχολίασε η ΝΔ, προειδοποιώντας ότι «η πολιτική της υπερφορολόγησης συντηρεί την ύφεση, εξοντώνει τους συνεπείς φορολογούμενους, θεριεύει τη φοροδιαφυγή».