Προχωρώντας κατά μήκος του περίφημου Sambodromo (Σαμποδρόμιο) αυτές τις μέρες έβλεπες τους αθλητές του Μαραθωνίου να προσπαθούν να ολοκληρώσουν την επίπονη αποστολή τους και τους τοξοβόλους να προσπαθούν να στείλουν τα βέλη τους στο κέντρο του στόχου.

Αν όμως αφουγκραστούν λίγο καλύτερα, νόμιζες ότι ακούς, μακρινούς έστω, τους ήχους της σάμπα και τους ρυθμούς του πιο φημισμένου καρναβαλιού στον κόσμο, αυτό του Ρίο.

Σε αποθήκες παραπλεύρως του Σαμποδρόμιου αλλά και στο λιμάνι του Ρίο, φυλάσσονται τα οχήματα του καρναβαλιού και τα κοστούμια –σκονισμένα και μελαγχολικά, καθώς αργεί ακόμα ο Φεβρουάριος, όταν θα λάμψουν και θα στολίσουν τους χώρους όπου τώρα αγωνίζονται τοξοβόλοι και μαραθωνοδρόμοι!

Οι Φλουμινέζις, ντόπιοι κάτοικοι του Ρίο, δεν παίρνουν ελαφρά την υπόθεση του καρναβαλιού, το οποίο για πρώτη φορά έγινε το 1723 από Πορτογάλους που είχαν αποικήσει στο Ρίο και ήθελαν να θυμηθούν μέσω αυτού τους σαρακοστιανούς εορτασμούς τους.

Τα κοστούμια και τα άρματα πρέπει να είναι τέλεια και τα κορμιά των χορευτών και των χορευτριών φιδίσια και να κλέβουν με την πρώτη ματιά την παράσταση.

Από τις 200 και πλέον σχολές σάμπας που υπάρχουν στο Ρίο, μόνο το 10% των καλύτερων (ίσως και λιγότερο) θα έχει την τιμή να παρελάσει στο φημισμένο Σαμποδρόμιο, ο δρόμος που σχεδιάστηκε αποκλειστικά γι’ αυτόν τον λόγο, για την παρέλαση του 1984!

Αν δεν είσαι μέλος κάποιας σχολής δεν έχεις καμία τύχη να παρελάσεις, καθώς πρόκειται για πραγματική υπερπαραγωγή. Χιλιάδες χορευτές, μουσικοί και καρναβαλιστές θα γίνουν ένα γι’ αυτή τη γιορτή που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι Βραζιλιάνοι την περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο, ακριβώς από τη στιγμή που τελειώνει η προηγούμενη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ολοκληρώνονται την Κυριακή με την τελετή λήξης στο Μαρακανά και σιγά σιγά οι αποθήκες θα ανοίξουν για να αρχίσουν οι επιδιορθώσεις στα άρματα και τα κοστούμια. Ναι, μπορεί οι Αγώνες να ήταν μια γιορτή για την πόλη, αλλά το πραγματικό γλέντι θα αρχίσει σε λίγους μήνες, τον επόμενο Φεβρουάριο στο Σαμποδρόμιο.

Εκεί όπου ίσως μόνο κάποιες ξεχασμένες πινακίδες θα θυμίζουν ότι πριν από λίγους μήνες στον ίδιο χώρο είχαν φιλοξενηθεί οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι και τοξοβόλοι του κόσμου.