Είναι η τελευταία συνωμοσία εις βάρος του που καταγγέλλει ο Ταγίπ Ερντογάν. Και ενδεχομένως η πιο απίθανη. Ο τούρκος πρόεδρος πάντως είναι πεπεισμένος ότι οι Κούρδοι του ΡΚΚ και οι οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί ιθύνοντα νου της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, πραγματοποιούν από κοινού τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι «γκιουλενιστές» διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο σε μια σειρά από επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Τουρκία χθες και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και να τραυματιστούν περισσότερα από 224 άτομα.

Η απόσταση που χωρίζει ιδεολογικά τον Γκιουλέν από τους κούρδους αυτονομιστές είναι τεράστια. Αυτό πάντως δεν εμποδίζει τον τούρκο πρόεδρο να πιστεύει ότι έχει να κάνει με δύο συγκοινωνούντα δοχεία, στόχος των οποίων είναι η ανατροπή του. Η συσχέτιση μαρτυρά επίσης ότι ο Σουλτάνος βλέπει απέναντί του δύο επικίνδυνους εχθρούς –και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται πλέον οι κεμαλικοί του στρατού. Εξηγεί τέλος γιατί προτίμησε να απελευθερώσει χιλιάδες ποινικούς κρατουμένους ώστε να βρεθεί χώρος στις φυλακές για τους οπαδούς του Γκιουλέν. Αλλά και γιατί έχει εξαπολύσει πογκρόμ κατά των Κούρδων που έχει εξελιχθεί σε πραγματικό κυνήγι μαγισσών: ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται ακόμη και η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, στέλεχος και αρθρογράφος της αριστερής και φιλοκουρδικής εφημερίδας «Ozgur Gundem», την οποία οι τουρκικές Αρχές έκλεισαν στις αρχές της εβδομάδας με την κατηγορία της «διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Η Ασλί Ερντογάν, μία από τις σημαντικές συγγραφείς της Τουρκίας (στα ελληνικά έχουν εκδοθεί από τις εκδ. Καστανιώτη κείμενά της σε συλλογικούς τόμους), συνελήφθη στο διαμέρισμά της στην Κωνσταντινούπολη. Η 51χρονη Ερντογάν είχε καταγγείλει πολλές φορές τις αυταρχικές μεθόδους του τούρκου προέδρου, αλλά και την καταστολή κατά των Κούρδων. Το 2008 ήταν μια από τις πρώτες φωνές της διανόησης που ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη από τους Αρμένιους για τις βαρβαρότητες που είχαν διαπραχθεί εις βάρος τους από τους Νεότουρκους. Η τουρκάλα συγγραφέας έγραφε στο παρελθόν και στη «Radikal». Από τις στήλες εκείνης της εφημερίδας είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τους αστυνομικούς σε παλαιότερη σύλληψή της.

Η σύλληψη της Ασλί Ερντογάν ξυπνάει έναν εφιάλτη. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν της δεκαετίας του 1990, όταν εκατοντάδες Κούρδοι εξαφανίστηκαν στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αγνοούμενοι εντοπίζονταν νεκροί εβδομάδες ή και μήνες από την ημέρα της εξαφάνισής τους. Αλλά όπως υπενθυμίζει η επιθεώρηση «Foreign Policy», πολλές οικογένειες αναζητούν ακόμη, είκοσι χρόνια από τότε, τους οικείους τους. Η πολιτική των εξαφανίσεων των Κούρδων φαίνεται ότι εφαρμόζεται και πάλι από τις τουρκικές Αρχές. Σημαντική λεπτομέρεια: είναι άγνωστο πού κρατείται από τις τουρκικές Αρχές η Ασλί Ερντογάν.

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι Αμερικανοί

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες στο θέμα που τον απασχολεί όσο τίποτε άλλο τον τελευταίο καιρό: την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας, θα έπρεπε να διευκολύνουν την έκδοση του Γκιουλέν» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν είπε ότι ο ίδιος ζήτησε προσωπικά από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εκδώσει στην Τουρκία τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται επιφυλακτική στο αίτημα αυτό και δηλώνει ότι χρειάζεται να δει σαφείς αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος. «Εγώ προσωπικά ζήτησα από τον Ομπάμα να εκδώσει τον Γκιουλέν πριν από έναν χρόνο. Του το ζήτησα ξανά μετά τα τελευταία γεγονότα» είπε ο τούρκος πρόεδρος. «Τα πράγματα κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση στη χώρα μας και ένας στρατηγικός εταίρος δεν θα έπρεπε να κάνει δυσκολότερο το έργο του εταίρου του» πρόσθεσε.