Η αυτόνομη οδήγηση εισέρχεται και στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Η Nissan είναι η πρώτη εταιρεία που ετοιμάζεται να εισάγει στο μελλοντικό της Serena την τεχνολογία ProPILOT, το νέο σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Οι πρώτες πωλήσεις θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του ερχόμενου Αύγουστου, με το νέο Serena να φέρει στον εξοπλισμό του την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Πως όμως θα λειτουργεί το νέο σύστημα αυτόνομης οδήγησης; Σύμφωνα με τη Nissan το ProPILOT είναι μια επαναστατική τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης που έχει σχεδιαστεί για χρήση στην εθνική οδό και κυκλοφορία σε μια λωρίδα. Η ιαπωνική φίρμα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες βεβαρημένης κυκλοφορίας μόνο σε αυτοκινητοδρόμους. Το εν λόγω σύστημα αυτόματης λειτουργίας επεμβαίνει στα συστήματα διεύθυνσης, επιτάχυνσης και πέδησης. Ανάμεσα στις «εργασίες» του ProPILOT είναι να αντιλαμβάνεται τις οδικές και κυκλοφοριακές συνθήκες. Ο οδηγός θα μπορεί να ενεργοποιεί το ProPILOT μέσω ενός διακόπτη που είναι τοποθετημένος επάνω στο τιμόνι.

Τεχνικά, η επιτάχυνση, τα φρένα και το σύστημα διεύθυνσης ελέγχονται με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω μιας κάμερας που είναι εξοπλισμένη με προηγμένο λογισμικό επεξεργασίας. Η κάμερα του ProPILOT μπορεί να αναγνωρίσει γρήγορα το τρισδιάστατο βάθος τόσο των προπορευόμενων οχημάτων, όσο και των διαγραμμίσεων στο οδόστρωμα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να διατηρεί την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να διαβάζει τις διαγραμμίσεις των δρόμων και να ελέγχει και το τιμόνι, ακόμη και στις στροφές.

Το σύστημα ProPILOT δεν θα μείνει μόνο στην ιαπωνική αγορά και το Serena. Όπως ανακοίνωσε η Nissan, το σύστημα αυτόνομης οδήγησης θα ενσωματωθεί και σε άλλα οχήματα της φίρμας, συμπεριλαμβανομένου και του Qashqai στην Ευρώπη το 2017.