Προτεραιότητες

Σε άλλα επίπεδα έχει ανέβει η μηχανορραφία στις τράπεζες ενόψει αλλαγών στις διοικήσεις τους.

Μαθαίνω ότι ζήτημα αιχμής για την Πειραιώς αυτή τη στιγμή είναι αν θα επιλεγεί πρώτα το πρόσωπο του προέδρου και μετά του διευθύνοντος συμβούλου (όπως φέρεται να προτιμά ο μεγαλομέτοχος Πόλσον) ή πρώτα θα επιλεγεί ο διευθύνων σύμβουλος και μετά ο πρόεδρος (όπως προτιμά, κατά τις πληροφορίες, ο άλλος βασικός μέτοχος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Τώρα, γιατί εγώ έχω την υποψία ότι όλο αυτό δεν είναι –βεβαίως –θέμα διαδικαστικό, αλλά κρύβει σκοπιμότητες;

Καλό φθινόπωρο με προσωρινή διοίκηση

Το όλο θέμα με τις νέες διοικήσεις στις τράπεζες, πάντως, προχωρά αγκομαχώντας. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ακόμη βρίσκεται στη φάση της εγκατάστασης της προσωρινής του διοίκησης (των Χριστόφορου Στράτου, ως διευθύνοντος συμβούλου, Μιχάλη Χαραλαμπίδη ως αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και Αγγελικής Μητσολίδου ως προσωρινής εκπροσώπου της Τραπέζης της Ελλάδος). Για τα μόνιμα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής στόχος είναι να τοποθετηθούν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά τυπικά η προθεσμία λήγει 18 Οκτωβρίου.

Αυτή είναι δουλειά του λεγόμενου selection panel όπου τον πρώτο λόγο έχει ένας Ιταλός, ο Φραντσέσκο Παπαντία, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ.

Θυμίζω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη αποφασίσει ότι για τη θέση του εκπροσώπου της θα προτείνει τον Δημήτρη Φραγγέτη, πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Εκκαθαρίσεων της κεντρικής τράπεζας, πρώην γενικό διευθυντή της Εμπορικής και στέλεχος της Εθνικής. Από ‘κεί και πέρα όμως υπάρχει μέλλον…

Δυσεύρετοι οι καλοί τραπεζίτες

Ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει το δικό του selection panel, οι τράπεζες καταφεύγουν σε συμβούλους. Αυτή τη στιγμή, για την Πειραιώς, την Εθνική και την Αττικής, την αξιολόγηση των υποψηφίων για τις νέες διοικήσεις κάνει η Egon Zehnder. Εξετάζει, μαθαίνω, 33 υποψηφίους, όλοι Ελληνες, εκ των οποίων τρεις είναι Ελληνες του εξωτερικού.

Οπως είναι γνωστό, η Stuart Spencer, που αξιολόγησε τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια όλων των τραπεζών, οδήγησε σε έξοδο τα 15-20 από αυτά και τώρα πρέπει να καλυφθούν οι θέσεις.

Δεν θα είναι εύκολο και όλα δείχνουν ότι οι κατάλληλοι υποψήφιοι είναι δυσεύρετοι.

Πάντως, οι πηγές μου διαψεύδουν την πληροφορία που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έδωσε παράταση στη διαδικασία, καθώς όπως επισημαίνουν δεν είναι καν δική του δουλειά να αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Ανεξαρτησία

Με την επιστροφή του από τις διακοπές αυτή την εβδομάδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επίσης να διαλέξει και να ανακοινώσει τα πέντε μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα αποτελέσει το διάδοχο –ανεξάρτητο –σχήμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα έχει λόγο στην επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο με τη σειρά του θα ορίζει τον πρόεδρο της Αρχής. Αντιλαμβάνεστε ότι η σύνθεση του Εποπτικού είναι σημαντική, αλλά κρατάτε υπόψη ότι οι δανειστές παρακολουθούν στενά την όλη διαδικασία. Στη sort list για το Εποπτικό περιλαμβάνονται δέκα εκ των οποίων ο Ευκλείδης θα επιλέξει τους πέντε.

Νευράκια
Φαίνεται πως πόνεσαν πολύ τα δημοσιεύματα τα οποία αποτύπωναν την αλήθεια των αριθμών για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο. Εδειξαν βουτιά των καθαρών εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό 354 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η υπέρβαση των περίπου 800 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο να περιοριστεί στα 422 εκατ. ευρώ. Μαθαίνω ότι το δίδυμο Τσακαλώτου – Χουλιαράκη εξετάζει ενδεχόμενη συνέντευξη Τύπου τις επόμενες ημέρες «για την αποκατάσταση της αλήθειας». Δεν έχω καμία αμφιβολία για το πώς θα ξεκινήσουν: παραπληροφόρηση. Αυτή φταίει για όλα.

«Ουδείς άσφαλτος»

Την ατάκα «ουδείς άσφαλτος» δεν μπορεί να τη σβήσει η Ιστορία. Την έχει πει η Λαίδη χρόνια πριν και τώρα ίσως ήρθε η ώρα να την επαναλάβει. Εσφαλε και μάλλον θα της κοστίσει κάτι παραπάνω. Για να εξηγηθούμε και να μην παρεξηγηθούμε, η ιστορία έχει ως εξής: εκεί στον Δεκαπενταύγουστο η Αντζελα Δημητρίου είχε κλείσει μια εμφάνιση σε νυχτερινό κέντρο του Αλμυρού, στον Βόλο.

Αρχισε η βραδιά, όλα κυλούσαν κανονικά μέχρι που έκανε την εμφάνισή του το κλιμάκιο ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι στο κέντρο όπου εμφανιζόταν η αειθαλής Αντζελα δεν είχαν εκδοθεί 65 αποδείξεις, επομένως πέραν του προβλεπόμενου προστίμου επέβαλαν παράλληλα και άμεσο σφράγισμα 48 ωρών.

Στη συνέχεια ο έλεγχος επεκτάθηκε στο συμφωνητικό της τραγουδίστριας όπου διαπιστώθηκε αμοιβή «με τριψήφιο ποσό». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το… νυχτοκάματο ήταν χαμηλότερο των 300 ευρώ, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο ελέγχου στα βιβλία της Λαίδης.