Μπορεί τα επενδυτικά κεφάλαια να φλερτάρουν με την ιδέα μιας επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές λόγω ένδειας επενδυτικών ευκαιριών υψηλών αποδόσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή επίκειται άμεσα.

«Είναι ακόμη νωρίς» τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Για την ακρίβεια, ο σχεδιασμός τοποθετεί αυτή την προοπτική κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου.

Η αλήθεια είναι ότι για να έχει προοπτικές επιτυχίας μια τέτοια κίνηση πρέπει να έχουν προηγηθεί πολλά κρίσιμα βήματα, με τελευταίο την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ακόμη κανένα από αυτά τα βήματα δεν είναι εξασφαλισμένο. Ειδικότερα, υπάρχουν κίνδυνοι να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία ανά πάσα στιγμή.

Το πρώτο βήμα είναι η ικανοποίηση των προαπαιτουμένων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ από την πρώτη αξιολόγηση, μεταξύ των οποίων «πονηρά» προαπαιτούμενα, όπως η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερ-Ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Αυτά ώς το τέλος Σεπτεμβρίου. Μια αντιπροσωπεία της τρόικας θα έρθει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου για να διασφαλίσει ότι όλα βαίνουν καλώς και να προετοιμάσει το επόμενο βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι η δεύτερη αξιολόγηση του Μνημονίου, που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, πιθανότατα τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, με βαριά χαρτιά της την εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά και την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα κόκκινα δάνεια, το περαιτέρω άνοιγμα επαγγελμάτων και τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κρίνει πολλά, καθώς οι δανειστές περιμένουν από την κυβέρνηση να δώσει δείγματα γραφής για την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα και για την ανάληψη της περίφημης «ιδιοκτησίας» του από αυτήν.

Αν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, ο Ντράγκι δεν θα προχωρήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Την ίδια ώρα εξάλλου, το φθινόπωρο, θα δίνεται η μεγάλη μάχη για τη συγκεκριμενοποίηση των όρων ελάφρυνσης του χρέους από την Ευρώπη, από την οποία θα εξαρτηθεί και η επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ θα ετοιμάσει μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις του. Παράλληλα, τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα κάνει και η ΕΚΤ για να αποφασίσει την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι προφανές ότι οι δύο αναλύσεις δεν μπορεί να κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ένα φθινόπωρο γεμάτο εντάσεις και πυκνό σε γεγονότα. Το πότε θα τελειώσουν, όμως, όλα αυτά και αν το κλίμα θα είναι ομαλό ή πολεμικό είναι ακόμη ανοιχτό. Ιδανικά, ώς το τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει τόσο η αξιολόγηση όσο και οι αποφάσεις για το ΔΝΤ, έτσι ώστε στις αρχές του 2017 να μπορεί ο Ντράγκι να πάρει την απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση.

Κάτι που, όπως λένε στην κυβέρνηση, θα αποτελέσει «προθάλαμο εξόδου της χώρας στις αγορές, σιγά σιγά, με εκδόσεις μικρότερης διάρκειας».