Μπορεί να έχουν περάσει οκτώ χρόνια από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου εξακολουθούν να μην μπορούν να εκκαθαριστούν με συντεταγμένο τρόπο εάν αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) που ζητεί να ενταθούν οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που δημιουργούν τράπεζες οι οποίες θεωρείται ότι είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν.

Σε νέα χθεσινή έκθεσή του, το FSB, που έχει ως επικεφαλής τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ανέφερε ότι πρέπει να συντελεστεί επιπλέον πρόοδος στο πώς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαχειρίζονται πιθανές απώλειες και στο πώς θα αναπληρώνουν κεφάλαια όταν αυτά λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Η εποπτική Αρχή με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας έχει μεταξύ άλλων ως μέλη την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το FSB έχει παρουσιάσει λίστα με τις πιο σημαντικές συστημικές τράπεζες όλου του πλανήτη. Στη λίστα αυτή επικεφαλής βρίσκονται η HSBC Holdings και η JPMorgan Chase. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται ακόμη μεταξύ άλλων η China Construction Bank, η Barclays και η Royal Bank of Scotland.

«Εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις σε ορισμένα σημαντικά θέματα όπου πρέπει να κάνουμε νέες προσπάθειες το υπόλοιπο του έτους και το 2017 για να πάψουν να υπάρχουν (τράπεζες) που θεωρούνται “πολύ μεγάλες για να αποτύχουν”» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντριου Γκρέισι, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης διασυνοριακών κρίσεων του FSB. Ως πρόοδος που έχει συντελεστεί αναγνωρίζεται η ανάπτυξη στρατηγικών ασφάλισης απωλειών από τράπεζες.

© Bloomberg News