Καυτό από κάθε άποψη προμηνύεται το φθινόπωρο για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς οι εκκρεμότητες ακόμη και σε μέτωπα θεωρητικά κλεισμένα, μαζί με την προκήρυξη νέων διαγωνισμών, θεωρείται βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσουν τις επιθέσεις υπουργών κατά του ΤΑΙΠΕΔ ενόψει μάλιστα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και του μετέπειτα ανασχηματισμού.

Σε αυτό το κλίμα είναι που μπαίνει στη φθινοπωρινή εξίσωση το υπερ-Ταμείο, ένας εντελώς άγνωστος για το πολιτικό προσωπικό παράγοντας, που θα αποσπάσει από τα χέρια υπουργών περαιτέρω κυβερνητική ύλη και γι’ αυτό ακριβώς φοβίζει πολλούς.

Τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Στις αυγουστιάτικες ωστόσο ζυμώσεις τους, θεσμοί και κυβέρνηση συζήτησαν μια σειρά από ονόματα και άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτές θεωρούν ότι καλό είναι το «κλειδί» του Ταμείου να είναι γαλλικής προέλευσης.

ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ. Εννοούν τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου (Supervisory Board), ο οποίος βάσει νόμου ορίζεται από τους θεσμούς, και εκτιμούν ότι μια καλή και εύπεπτη πολιτικά λύση για την κυβέρνηση θα ήταν να τοποθετηθεί στη θέση αυτή Γάλλος αντί π.χ. Γερμανού ή Ολλανδού. Αφενός γιατί ο πρόεδρος Ολάντ έχει σταθεί πολύ στην κυβέρνηση Τσίπρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αφετέρου γιατί το νέο Ταμείο έχει στηθεί πάνω στη φιλοσοφία του αντίστοιχου γαλλικού, είναι copy paste του δικού τους μοντέλου διαχείρισης της κρατικής περιουσίας. Ενας Γάλλος που γνωρίζει το Ταμείο της χώρας του θα μπορέσει να τρέξει και το ελληνικό που είναι η αντιγραφή του» λέει η συλλογιστική αυτή. Αν και το τιμόνι δεν έχει κλειδώσει ακόμη, λέγεται ότι θεσμοί και κυβέρνηση συναινούν στο πρόσωπο γάλλου τραπεζίτη, το όνομα του οποίου είχε παίξει και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ούτως ή άλλως, πάντως, το «κλειδί» του Ταμείου, αν όχι σε επίπεδο προσώπων, τουλάχιστον από πλευράς τεχνογνωσίας θα είναι γαλλικό.

Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι σημαντικό όργανο όχι γιατί θα διοικήσει το Ταμείο αλλά επειδή θα διορίσει αυτούς που θα την ασκήσουν. Δηλαδή το διοικητικό του συμβούλιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος θα κάνει και το πραγματικό κουμάντο και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι Ελληνας. Στη θέση αυτή δεν αποκλείουν κάποιοι να αξιοποιηθεί και ο Στέργιος Πιτσιόρλας του ΤΑΙΠΕΔ που χαίρει της εμπιστοσύνης των θεσμών και του Μαξίμου. Αν ωστόσο δεν συμβεί αυτό, τότε μάλλον θα ορισθεί επικεφαλής μια απλής θυγατρικής του νέου Ταμείου –σήμερα αναφέρεται κατευθείαν στον Πρωθυπουργό.

ΛΕΥΚΟ ΧΑΡΤΙ. Τα πρόσωπα του νέου Ταμείου θα κληθούν όχι μόνο να ξαναγράψουν σε λευκό χαρτί τον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αλλά και να ξεκαθαρίσουν το μυστήριο γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση.

Οντας το υπερ-Ταμείο μια ομπρέλα πάνω από το ΤΑΙΠΕΔ, θα δώσει επιτέλους απαντήσεις για το τι τελικά έχει συμφωνηθεί στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και ποια απόφαση βρίσκεται πραγματικά σε ισχύ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ενεργειακές επιχειρήσεις. Αν και το πρόγραμμα που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ τον Μάιο, έχοντας και την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, προβλέπει τη μερική αποκρατικοποίησή τους (2017-2018), ο τελευταίος επιμένει σε κάθε ευκαιρία πως αυτό είναι εκτός των κυβερνητικών σχεδίων. Υπονοεί ότι θα γίνουν νέες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, ώστε τα assets αυτά να μεταφερθούν στο νέο Ταμείο όπου δεν θα πουληθούν αλλά θα αξιοποιηθούν με εναλλακτικές μεθόδους.

Τα φθινοπωρινά μπουρίνια προμηνύουν τόσο η επικείμενη προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ νέων κρίσιμων διαγωνισμών (Εγνατία Οδός, ΟΛΘ) όσο και η προσπάθεια να κλείσουν εκκρεμότητες με πολλούς παλαιούς. Πιο εξόφθαλμη περίπτωση, το Ελληνικό και η ανάγκη ο επενδυτής να έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού για το πώς θα σχεδιάσει τα έργα μετά την ανακήρυξη της έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο. Αλλη σημαντική εκκρεμότητα, οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης προκειμένου να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), δίχως την οποία δεν κλείνει η παραχώρηση των αεροδρομίων στην ελληνογερμανική κοινοπραξία, άρα δεν καταβάλλεται και το τίμημα του 1,23 δισ. ευρώ. Εντός των προσεχών ημερών κρίνεται και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ καθώς προς το τέλος Αυγούστου λήγει η εγγυητική επιστολή των Αζέρων και αν δεν ανανεωθεί το ντιλ θα πρέπει να θεωρείται άκυρο.