Ανέλαβε καθήκοντα στις 21 Ιανουαρίου 2016. Είχε προηγηθεί ένα θρίλερ με πλούσιο πολιτικό παρασκήνιο και την κυβέρνηση να εξαναγκάζεται σχεδόν στην επιλογή του Γιώργου Πιτσιλή για τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Επτά μήνες μετά, ο δικηγόρος του οποίου το βασικότερο μειονέκτημα στη διαδικασία επιλογής του νέου ΓΓΔΕ φάνηκε να είναι –κατά την ανάγνωση μελών της κυβέρνησης –οι διασυνδέσεις του με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται να έχει ήδη αυτονομηθεί στην Καραγιώργη Σερβίας και εκτός απροόπτου θα είναι αυτός ο οποίος θα κόψει τον ομφάλιο λώρο που επιχείρησαν να εγκαθιδρύσουν στο παρελθόν πολλοί υπουργοί ανάμεσα στις αποφάσεις και τους χειρισμούς των ενοίκων τρίτου και όγδοου ορόφου. Στον τρίτο όροφο οι υπουργοί που περνούν δεν συνιστά είδηση ότι θέλουν να έχουν άποψη και ενίοτε τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, τον οποίο χαριτολογώντας δεν είναι λίγοι αυτοί που στο παρελθόν έχουν πει ότι ζηλεύουν γιατί έχει το καλύτερο γραφείο του κτιρίου με θέα στην Ακρόπολη.

Σίγουρα όχι για τη θέα, αλλά (ενδεχομένως) για τη δυνατότητα χάραξης πολιτικής που δίνει η θέση του ογδόου, κυβερνητικά στελέχη οραματίζονταν ένα «δικό μας παιδί» για διάδοχο της Κατερίνας Σαββαΐδου η οποία αποπέμφθηκε με θόρυβο τον περασμένο Οκτώβριο.

Με τους δανειστές να βάζουν το χεράκι τους, κόβοντας κάθε υποψηφιότητα η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί κομματική επιλογή, στην τελική λίστα των τριών υποψηφίων για τη θέση τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είχε πολλά περιθώρια ελιγμών. Οι δύο ήταν στελέχη της ΓΓΔΕ, συνεργάτες στο παρελθόν της Κατερίνας Σαββαΐδου και του Χάρη Θεοχάρη. Ο τρίτος ήταν ο Γιώργος Πιτσιλής, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο, και κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I). Ηταν όμως φορολογικός σύμβουλος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών από το 2010 έως το 2016 και παράλληλα στενός συνεργάτης του νεοδημοκράτη Θόδωρου Φορτσάκη. Βασικά μειονεκτήματα και τα δύο, για πολλούς στους κόλπους της κυβέρνησης.

Η συγκατοίκηση με το οικονομικό επιτελείο είχε εξαρχής όλες τις προδιαγραφές ώστε να μην ξεπεράσει τα όρια της τυπικής εκατέρωθεν ανοχής. Και η συνέχεια μάλλον δεν διαφοροποιείται αισθητά. Πηγές του οικονομικού επιτελείου τον περιγράφουν ως ένα στέλεχος το οποίο επιχειρεί να αυτονομηθεί εξαρχής, πριν καλά καλά μετεξελιχθεί σε Ανεξάρτητη Αρχή η Γενική Γραμματεία, η οποία σήμερα τελεί υπό ένα καθεστώς ημιαυτονομίας.

Στο πρώτο επτάμηνο της θητείας του δουλεύει μάλλον αθόρυβα. Σίγουρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με σπάνιες εμφανίσεις, με τη Φορολογική Διοίκηση να παραμένει υποστελεχωμένη (ακόμα η ΓΓΔΕ δεν έχει τον δικό της προϋπολογισμό και αυτοτέλεια), τους στόχους εσόδων και ελέγχων να τον κυνηγούν –βάσει αυτών των αποτελεσμάτων θα κριθεί η συνέχιση του διετούς συμβολαίου του –και τα πρώτα ψήγματα κυβερνητικής δυσαρέσκειας να είναι ευδιάκριτα. Αιτία, μεταξύ των άλλων, το πλήθος των κατασχέσεων. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ στη βάση των εντολών που έχουν δοθεί από τον Γιώργο Πιτσιλή έχουν δώσει ρέστα στις κατασχέσεις καταθέσεων και αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το ίδιο επεισόδιο έχει επαναληφθεί και με τους προκατόχους του. Τον Ιούνιο όμως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν καταφέρει να σπάσουν το φράγμα του 50%. Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφτασαν το 50,65% των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα λήψης τέτοιων μέτρων.

Συνολικά 755.806 οφειλέτες σε σύνολο 1.492.088 που αποτελούν εν δυνάμει στόχο κατασχέσεων, είχαν νιώσει το χέρι της Εφορίας να μπαίνει στον τραπεζικό τους λογαριασμό ή να δεσμεύει άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων, αλλά από την άλλη τα αναγκαστικά μέτρα και οι ρυθμίσεις οφειλών συνέβαλαν στην είσπραξη 2,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο.

Οι επόμενοι μήνες προδιαγράφονται δύσκολοι για τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Μετά τη μάχη της απόδειξης το καλοκαίρι, με τα λουκέτα και τα κόλπα με τα POS, από το φθινόπωρο –όπως ο ίδιος είπε –ο ελεγκτικός μηχανισμός θα στρέψει τους προβολείς του στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος της ΓΓΔΕ είναι η εφαρμογή ενός πιο αποτελεσματικού μοντέλου ελέγχων και γι’ αυτό ο Πιτσιλής ταξίδεψε το προηγούμενο διάστημα σε Παρίσι, Λονδίνο και Ντύσελντορφ προκειμένου αυτός και μια ομάδα ελεγκτών να αντιγράψουν τις βέλτιστες πρακτικές των ξένων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση των επομένων μηνών όμως για τον Γιώργο Πιτσιλή μάλλον δεν είναι οι έλεγχοι αλλά η μετάβαση της ΓΓΔΕ στη χώρα της ανεξαρτησίας.

Ο νόμος έχει ψηφιστεί και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες στελέχωσης του Εποπτικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το οποίο θα ελέγχει το Διοικητικό Συμβούλιο. Η short list των δέκα από τους οποίους θα προκύψουν τα πέντε μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου βρίσκεται στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν –έως τώρα –ότι ο Γιώργος Πιτσιλής θα διατηρήσει τη θέση του και στην εποχή της Ανεξάρτητης Αρχής από την 1η Ιανουαρίου.