Καταρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο ανανάς δεν είναι ένα απλό φρούτο αλλά ένας σύνθετος καρπός αποτελούμενος από επιμέρους καρπούς (σαν στάχυ) γύρω από έναν σαρκώδη πυρήνα ο οποίος καταλήγει στο εντυπωσιακό λοφίο φύλλων. Κατάγεται από τη Λατινική Αμερική και τον ανακάλυψε το 1493 ο Χριστόφορος Κολόμβος. Τον βρίσκουμε σε διάφορες μορφές: φρέσκο, κατεψυγμένο, αποξηραμένο, σε κονσέρβα ή σε χυμό.
Πάμε στα ενδότερα τώρα. Ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, κυρίως Α και C. Οσον αφορά τη C μάλιστα, ο ανανάς κοντράρει πολύ στενά το πορτοκάλι αφού στα 100 γρ. περιέχει περίπου 48 mg έναντι 53 mg του πορτοκαλιού. Οι ενώσεις αυτές έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθούν στην ανανέωση και ανάπλαση των κυττάρων και στη γρήγορη επούλωση των πληγών. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό του λίπους και της χοληστερόλης, για την απορρόφηση του σιδήρου και για τη σύνθεση κολλαγόνου, συστατικού απαραίτητου για την ανάπλαση του δέρματος, των χόνδρων και των οστών.
Επίσης, ο ανανάς είναι πολύ πλούσιος σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην ανάπτυξη γερών οστών και συνδετικών ιστών ενώ είναι απαραίτητο για τη διάσπαση του λίπους, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Επιπλέον περιέχει αξιοσημείωτο ποσοστό καλίου το οποίο ενισχύει την ενδυνάμωση του καρδιακού ρυθμού και την τόνωση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων των μυών.
Κι όσο για τις θερμίδες, μην ανησυχείτε καθόλου! Ενα φλιτζάνι ανανάς (100 γρ.) έχει μόνο 82 θερμίδες, 2 γρ. φυτικές ίνες, 1 γρ. πρωτεΐνη και καθόλου λίπος.
με γαρίδες
και ανανά
(4 κομμάτια)
Ο ανανάς πάει με όλα! Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις φρέσκο και ωμό σε σαλάτες φρούτων και λαχανικών καθώς και σε επιδόρπια. Ομως αξίζει να τον δοκιμάσεις και σε μια πιο τολμηρή συνταγή από τη Χαβάη:
3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1 κ.σ. μπαλσάμικο ξίδι ή μηλίτη
1 κ.σ. σόγια σος
1 κ.γ. σησαμέλαιο ή άλλο λάδι
1 κ.γ μέλι
½ φλιτζάνι χυμός ανανά
Μισό κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
2 μεγάλες κόκκινες, γλυκές πιπεριές κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια πλυμένα
2 φλ. κομμάτια ανανά
1) Ανακατεύουμε τα επτά πρώτα υλικά και τα τοποθετούμε σε σκεύος μαζί με τις γαρίδες. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά στο ψυγείο.
2) Αφού βγάλουμε τις γαρίδες, βάζουμε τη μαρινάδα σε κατσαρολάκι και αφού πάρει μια βράση την αποσύρουμε από τη φωτιά.
3) Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου μας στη μεσαία σκάλα. Περνάμε τα λαχανικά, τον ανανά και τις γαρίδες σε μεταλλικά σουβλάκια (ή ξύλινα καλαμάκια, αρκεί να τα έχουμε μουλιάσει για 30′ σε νερό ώστε να μην καούν στο γκριλ).
4) Τοποθετούμε τα σουβλάκια μας σε ταψί το οποίο έχουμε αλείψει με λάδι και τα ψήνουμε σκεπασμένα για 3′-5′ από κάθε πλευρά, αλείφοντάς τα με τη μαρινάδα.
Ξέρεις πως:
Χρειάζονται τρία ολόκληρα χρόνια για έναν ανανά ώστε να ωριμάσει πλήρως. Αυτό το γεγονός εξηγεί και την υψηλή του τιμή.
Τα φύλλα του ανανά χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες για την παραγωγή της υφάνσιμης ίνας Pina η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή ρούχων και ως συστατικό ταπετσαρίας και επιπλοποιίας.
Ο ανανάς αφού κοπεί παύει να ωριμάζει, οπότε καλό είναι να καταναλωθεί μέσα σε 2 μέρες (αν διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου) ή μέσα σε μία εβδομάδα (στο ψυγείο).
Το ένζυμο βρομελίνη στον ανανά έχει την ιδιότητα να «μαλακώνει» τα κρέατα (άρα να βοηθά στην πέψη). Ομως, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ευαισθησία των χειλιών, των ούλων και της γλώσσας μας αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.