Πρώτα βήματα στη Μεταπολίτευση. Οι μικροαστοί της άλκιμης νεότητας ανοίγουν βηματισμό αναζητώντας τρόπους επιβίβασης στον κοινωνικό αναβατήρα.

Η απόκτηση «εξοχικού» στη συνείδησή τους αρχίζει να ταυτίζεται με την ανέλιξη στον μικρόκοσμό τους.

Οικόπεδο 330 μέτρα να «βλέπει» θάλασσα, ένα από τα εκατοντάδες ακρωτηριασμένα από τεράστιες ακίνητες περιουσίες ανθρώπων που είχαν την ικανότητα να πετούν μακριά την πέτρα.

Πρώτα φυτεύτηκαν τα δέντρα. Μια – δυο ελιές, ξινά, αμυγδαλιές. Νερουλάδες γέμιζαν τα βαρέλια και το πότισμα γινόταν με κουβάδες.

Στη συνέχεια ήρθε το «νερό». Τα δέντρα πολλαπλασιάστηκαν και τα πρώτα σχέδια για το «εξοχικό» έγιναν κάποιο ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο, την άνοιξη.

Οι τσιμεντόλιθοι για τη βάση τοποθετήθηκαν σε δύο ημέρες. Τα μπετά έπεσαν νύχτα, για να μην κινήσουν υποψίες.

Κι ύστερα ακολούθησε το κυνηγητό με τους αστυνομικούς, όχι όλους βέβαια, γιατί κι αυτοί έχτιζαν το κατιτί τους και χρειάζονταν χρήματα.

Πρόχειρη κατασκευή, περισσότερο με παράγκα έμοιαζε. Ελενίτ για σκεπή και μία τεράστια βεράντα για το σόι που θα έρχεται για τα γλέντια του Πάσχα και του Δεκαπενταύγουστου. Ηρθε και το τηλέφωνο. Οι καρδιοπαθείς έγιναν ξαφνικά περισσότεροι από τους υγιείς.

Οι παράγκες, κολλητές η μία με την άλλη, πολλαπλασιάστηκαν, έγιναν οικισμοί, όλοι βέβαια παράνομοι. Χωρίς σχέδιο, ατάκτως ερριμμένοι , σε πλαγιές και χαράδρες. Βδέει ο Μάκης και αντιλαλούν οι πλαγιές.

Τις νύχτες με βοριαδάκι οι μυρωδιές από το άδειασμα του βόθρου σε παρακείμενο οικόπεδο τρυπούσαν το στομάχι.

Τα χρόνια πέρασαν και τα αυθαίρετα έγιναν νόμιμα. Με χαρτιά, αεροφωτογραφίες. Ο αγώνας δικαιώθηκε. Κάποιοι αντικατέστησαν τα ελενίτ με κεραμίδια, έντυσαν και με φτηνό ξύλο τους τοίχους και καμάρωναν που το «εξοχικό» έγινε «βίλα».

Σήμερα, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι «φαβέλες» της Αττικής με τις οποίες οι μικροαστοί της Μεταπολίτευσης ξεγέλασαν την πραγματικότητα κάνοντας πλούσια μία ολόκληρη στρατιά ανήθικων και άπληστων που βρέθηκαν την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση, αρχίζουν να ερημώνουν. Η μικροαστική μπουρζουαζία φυλλορροεί και μαζί της μια ολόκληρη εποχή.