Δίνουν και παίρνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα σχόλια για το νέο κύμα αποκοπών που επιστρατεύει ξανά η ΔΕΗ, προκειμένου να βελτιώσει την εισπραξιμότητά της.

Αλιεύω ανάρτηση μέλους της Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Διακοπές Ρεύματος που καταγγέλλει την κυβέρνηση για «πολιτική βαρβαρότητα», ενώ μιλά για «αποστολή χιλιάδων απειλητικών επιστολών σε νοικοκυριά».

Θυμίζω μόνο ότι την περίοδο 2012-2014 το συγκεκριμένο κίνημα είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου αυτός να έρθει στην εξουσία, με αποτέλεσμα η νοοτροπία τού «δεν πληρώνω» να αποκτήσει βαθιές ρίζες.

Επίσης, για όσους δεν θυμούνται, τα φέσια της ΔΕΗ ήταν 819 εκατ. ευρώ το 2011, εκτινάχθηκαν στα 1,2 δισ. ευρώ το 2012 (είχε στο μεταξύ μπει το περίφημο χαράτσι), φούσκωσαν περαιτέρω στα 1,3 δισ. ευρώ το 2013, ανέβηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ το 2014 και φέτος κινούνται σε επίπεδα 2,3 δισ. ευρώ κατά τη διοίκηση ή 2,7 δισ. ευρώ κατά τη ΓΕΝΟΠ.

Κλείνω δε με παλαιότερο σχόλιο χρήστη του facebook, όταν στις αρχές του 2016 είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι η ΔΕΗ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες αποκοπές. «Γιατί κόβεται το ρεύμα… ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σήμερα το αντίθετο από αυτό που είχε αποτελέσει μια αιχμή της δραστηριοποίησής του στα κινήματα αλληλεγγύης που τον ώθησαν αποφασιστικά στην κυβερνητική εξουσία;».

«Ιερές» απαντήσειςγια τους φόρους

Πολλές φορές η Εκκλησία αναγκάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να αμυνθεί σε όσους υποστηρίζουν πως έχει μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία και ταυτόχρονα δεν πληρώνει φόρους. Η συνήθης φράση που χρησιμοποιούν οι ιεράρχες είναι πως όλα αυτά είναι «μύθος».

Αυτή τη φορά η Ιερά Σύνοδος δίνει «ιερές» απαντήσεις στους παραπάνω ισχυρισμούς και μάλιστα με στοιχεία. Χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον απολογισμό εσόδων – εξόδων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 2015.

Από αυτόν προκύπτει πως η Εκκλησία και φόρους πληρώνει και… ΕΝΦΙΑ καταβάλλει. Οπως σημειώνει, για την πληρωμή φόρων η Ιερά Σύνοδος δαπάνησε 3.436.438,01 ευρώ. Μάλιστα, τα 2.756.992,39 ευρώ ήταν για τον ΕΝΦΙΑ. Για φόρους επί μισθωμάτων πλήρωσε 137.608,71 ευρώ και για το έκτακτο ειδικό τέλος κατέβαλε 91.624,28 ευρώ. Επιπλέον, η Σύνοδος αναφέρει πως τα έξοδά της ήταν περισσότερα από τα έσοδα κατά 1.531.499,15 ευρώ.

Ρομάντζακαι κακίες

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι, όπως σας έχω ξαναπεί, στην Κρήτη για διακοπές από την προηγούμενη Παρασκευή. Οπως ενημερώθηκα διαβάζοντας το τοπικό σάιτ cretapost.gr, ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Πλατεία των Λιονταριών στο Ηράκλειο. Επειδή είναι και ευαίσθητη ψυχή, πρέπει να σας πω ότι είχε πάει στην πόλη για να ακούσει τον Λουδοβίκο των Ανωγείων που έδινε συναυλία στο φρούριο Κούλες επί τη ευκαιρία της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Μετά τη ρομαντζάδα όμως ακολούθησε και η απαραίτητη ζύμωση. Το λέω γιατί πήγε στην πλατεία όπου μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα ήπιε τα ποτά του –κι έφαγε τα φρούτα του, από ό,τι είδα στα φωτογραφικά ενσταντανέ –και φυσικά κουβέντιασε για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Θεοδωράκης φέρεται να εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ελέγξει τα ΜΜΕ και γι’ αυτό θα δώσει τις άδειες σε ανθρώπους της αρεσκείας του και να τόνισε ότι αυτός και το κόμμα του θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους «για να επανέλθει η διαφάνεια στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών».

Και μη νομίζετε ότι είπε κακίες μόνο για τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με το κρητικό ρεπορτάζ, είπε και για τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Ο Λεβέντης, λέει, μόνο αθώα σχέση δεν έχει με τον Τσίπρα. Ο Σταύρος εκτιμά ότι θέλει να αποκτήσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση και ότι στέλεχος του κόμματός του που έχει προσωπική σχέση μαζί του θα πάρει και υπουργείο. Για να δούμε.