Ο Χάρης Θεοχάρης έχει πάρει τ’ όπλο του. Τι εννοώ; Μπορεί ακόμη η πολιτική αγορά να βρίσκεται σε χαλαρούς ρυθμούς γενικώς αλλά ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και εκπρόσωπος της κίνησης Δημοκρατική Ευθύνη πυροβολεί με κάθε ευκαιρία την κυβέρνηση.

Μόνο χθες έλαβα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο δύο μακροσκελέστατες ανακοινώσεις του, τόσο για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού όσο και για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Η φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, λοιπόν, το Μαξίμου βρίσκεται σε πανικό και «οι διαρροές για επίσπευση της επιβολής του νέου φόρου στα καύσιμα και για σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών προδίδουν τους φόβους της κυβέρνησης και, κυρίως, την ανικανότητά της».

Μη νομίζετε όμως ότι ο Θεοχάρης κάνει μόνο κριτική. Για παράδειγμα ειδικά όσον αφορά τις πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να κατασχέσει 5 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις των φορολογουμένων το επόμενο χρονικό διάστημα –η οποία πρόθεση, λέει, αποδεικνύει πως «οι άνθρωποι που υποδύονται πως νοιάζονται τους αδύναμους θα κατάσχουν από όσους δεν μπορούν να τηρήσουν ούτε τις 100 δόσεις» –καταθέτει τις προτάσεις του κόμματός του.

Ρύθμιση οφειλών

Ποιες είναι αυτές; Τις παραθέτω επί λέξει για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας: Συνολική διευθέτηση όλων των οφειλών (φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών). Ριζικό κούρεμα στις περιπτώσεις που το ύψος του αρχικού κεφαλαίου έχει καταβληθεί στη διάρκεια των ετών, έστω και αν οι καταβολές, λογιστικά, πήγαιναν σε πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις.

Ακόμα: διάσωση όλων των επιχειρήσεων που σήμερα θα μπορούσαν να επιβιώσουν αν δεν είχαν το βάρος του παλιού δανεισμού. Εκκαθάριση των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και αν χαριστεί το χρέος τους στο 100% με παράλληλη απελευθέρωση των επιχειρηματιών από τα χρέη, ώστε να έχουν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Εξορθολογισμός των φόρων – εισφορών και επιτοκίων ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί η πλειοψηφία των φορολογουμένων και να μην εξωθείται στην (εισ-)φοροδιαφυγή.