Αν τον στηρίζει ή αν τον καρφώνει (ανάλογα από ποια πολιτική σκοπιά το βλέπει κανείς…) θα το κρίνουν οι αναγνώστες του βιβλίου. Εγώ απλώς σας ενημερώνω ότι το βιβλίο των Αντονίν Αντρέ και Καρίμ Ρισουλί «Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο» με εξομολογήσεις του Φρανσουά Ολάντ στους δύο συγγραφείς (μέσα από 32 προσωπικές συζητήσεις σε μία πενταετία) παρουσιάζει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον.

Σας λέω επίσης ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε την Πέμπτη στα γαλλικά βιβλιοπωλεία και ήδη παρουσιάζεται εκτενώς από τα γαλλικά ΜΜΕ, δεν ξέρω όμως αν οι μη γαλλομαθείς μπορούν να περιμένουν έκδοσή του και στα ελληνικά.

Το βιβλίο καλύπτει το διάστημα από τις 17 Φεβρουαρίου 2012, τρεις μήνες πριν αναλάβει πρόεδρος, και εκτείνεται ώς τις 24 Μαΐου 2016. Το ελληνικό ενδιαφέρον που σας γράφω, συγκεντρώνουν δύο κεφάλαια, το 20ό με τίτλο «Ο φίλος Τσίπρας» (μην ξανακούσω τίποτα για Ολαντρέου!) το οποίο είναι αφιερωμένο στις 17ωρες διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015 στις Βρυξέλλες και το 21ο με τίτλο «Βοήθησέ με, να σε βοηθήσω».

Από το κεφάλαιο 21, σας μεταφέρω επί λέξει την αναφορά του γάλλου προέδρου: «Γύρω στις 6 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όριά του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ, τη Μέρκελ και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε».

Για το τέλος, σας φύλαξα κάτι μη ελληνικό, σε πρώτη ανάγνωση, αλλά με πολλούς αποδέκτες. Καθώς αφορά όχι μόνο τον «φίλο Ολάντ», ο οποίος «δεν θέλει να το σκέφτεται, αλλά αν χάσει το 2017 θα εγκαταλείψει την πολιτική», αλλά κάθε ηγέτη που σκέφτεται και την υστεροφημία του: «Είναι τρομερό να ολοκληρώσεις μία θητεία από την οποία δεν θα μείνει τίποτα. Το δράμα είναι όταν φεύγεις από τη θέση σου και τα ίχνη σου πάνω στην άμμο σβήνονται από μόνα τους».