Στο ισπανικό πρωτάθλημα, δύσκολα αλλάζουν κάποια πράγματα. Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, έχουν τα χρήματα και κατά συνέπεια το γεμάτο ρόστερ με τα μεγάλα αστέρια. Αυτοί οι δύο θα κονταροχτυπηθούν για τον τίτλο και φέτος, με την Ατλέτικο Μαδρίτης να είναι για άλλη μία χρονιά έτοιμη να τους αμφισβητήσει. Οι Ροχιμπλάνκος με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η τρίτη μεγάλη δύναμη του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Αυτή είναι και η τριάδα που μπαίνει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Από την τέταρτη θέση και κάτω, αναζητούμε τους υπόλοιπους. Πέρυσι τέταρτη τερμάτισε η Βιγιαρεάλ, που διεκδικεί μέσω των πλέι οφ τη συμμετοχή της στους ομίλους της διοργάνωσης. Στο Μαδριγάλ πιστεύουν ότι μπορούν να επαναλάβουν την περυσινή πορεία, αλλά φυσικά υποψηφιότητα θέτουν και άλλες ομάδες.

Οι ισπανικοί σύλλογοι κυριάρχησαν πέρυσι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν και πάλι υπόθεση της Μαδρίτης με τη Ρεάλ να κατακτά το τρόπαιο, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ η Σεβίλλη κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο, νικώντας στον τελικό τη Λίβερπουλ.

Με τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο η Μπαρτσελόνα κυριαρχεί απόλυτα στην Ισπανία, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχει κατακτήσει το νταμπλ, ενώ άρχισε με τίτλο και τη φετινή χρονιά (ισπανικό Σούπερ Καπ). Οι Μπλαουγκράνα έχουν καλομάθει τους οπαδούς τους, που περιμένουν και αυτή τη χρονιά ανάλογα αποτελέσματα με τις προηγούμενες. Ο Λουίς Ενρίκε φρεσκάρισε το ρόστερ φέρνοντας στο Καμπ Νου τέσσερις 22χρονους ποδοσφαιριστές (τους αμυντικούς Ουμτιτί, Ντιν και τους μέσους Αντρε Γκόμες, Ντένις Σουάρες), ενώ αποχώρησαν μεταξύ άλλων οι Ντάνι Αλβες, Αντριάνο, Μπάρτρα. Οι μεταγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα για την Μπαρτσελόνα, αλλά ο Λουίς Ενρίκε είπε πρόσφατα ότι «το φετινό ρόστερ είναι το καλύτερο από τότε που ήρθα στην ομάδα». Αλλωστε μόνο η τριάδα Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ είναι αρκετή.

Στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν άλλαξε πολλά πράγματα στο ρόστερ. Ουσιαστικά είναι η ίδια ομάδα με την περυσινή, ενώ η μοναδική προσθήκη είναι ένα δικό της παιδί, ο 22χρονος Αλβάρο Μοράτα που επέστρεψε στο Μπερναμπέου ύστερα από παραμονή δύο χρόνων στην Ιταλία. Οι υπεύθυνοι της Ρεάλ εκτίμησαν την αξία του όταν τον είδαν με τη φανέλα της Γιουβέντους και γι’ αυτό πλήρωσαν 30 εκατ. ευρώ για να τον ξαναφέρουν στη Μαδρίτη. «Είμαι ικανοποιημένος με τους παίκτες που έχω. Με αυτούς κατακτήσαμε το Τσάμπιονς Λιγκ» είπε ο Ζιντάν, ο οποίος δεν θα έλεγε όχι σε έναν ακόμα παίκτη για τη μεσαία γραμμή. Παράλληλα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ως πρωταθλητής Ευρώπης πλέον με την Πορτογαλία θα έχει ανεβασμένη ψυχολογία. Το ερώτημα είναι ποιοι παίκτες θα φύγουν.

«Με τον Σιμεόνε στον πάγκο, όλα είναι δυνατά για την Ατλέτικο» σημείωσε ο ισπανικός Τύπος. Ο Σιμεόνε ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τους Ροχιμπλάνκος, καθώς έφερε στο Βιθέντε Καλντερόν τον επιθετικό Κέβιν Γκαμεϊρό και τον μέσο Νικόλας Γκαϊτάν. Παράλληλα δεν αποχώρησε κανένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της περυσινής χρονιάς, ενώ και το αστέρι της ομάδας, ο Γάλλος Αντουάν Γκριεζμάν, προέρχεται από εξαιρετική παρουσία στο Euro.

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τις υπόλοιπες θέσεις, η Σεβίλλη πέρασε σε νέα εποχή, καθώς ο Ουνάι Εμερι μετακόμισε στην Παρί Σεν Ζερμέν και στον πάγκο είναι πλέον ο Χόρχε Σαμπάολι. Σημαντικές απώλειες θεωρούνται πάντως οι Κριχόβιακ, Μπανέγα και Γκαμεϊρό. Με νέο προπονητή είναι και η Βιγιαρεάλ (Εσκριμπά αντί Μαρσελίνιο), ενώ έγιναν και αρκετές αλλαγές στο ρόστερ. Η Μπιλμπάο συνεχίζει με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο και το γνωστό πλάνο (μόνο Βάσκοι) που τηρείται ευλαβικά. Ερωτηματικά παραμένουν ομάδες όπως η Βαλένθια ή η Θέλτα.