Αν το πρωτάθλημα άρχιζε σήμερα, οι τέσσερις βασικοί ανταγωνιστές για τον τίτλο του πρωταθλητή ασφαλώς και θα είχαν πράγματα να διορθώσουν. Βέβαια ο κάθε ένας εξ αυτών έχει τα προτερήματά του πάνω στα οποία θα προσπαθήσει να οικοδομήσει μια επιτυχημένη σεζόν. Η «Ομάδα» προσεγγίζει τα συν και τα πλην των «μεγάλων» της Σούπερ Λίγκας, τρεις εβδομάδες πια πριν από την πιθανολογούμενη έναρξή της.

Ολυμπιακός:Η ποιότηταδεν χάθηκε

+ Παρά το στραπάτσο και το ντεφορμάρισμα πολλών σημαντικών ποδοσφαιριστών του, γεγονός που κόστισε τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να διαθέτει ποιοτικό ρόστερ το οποίο λογικά θα ενισχυθεί με παίκτες που για το ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι αρκούντως επαρκείς. Ασφαλώς, παρά τις διαμαρτυρίες του για την αναβολή του πρωταθλήματος, οι Ερυθρόλευκοι κέρδισαν χρόνο ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου προπονητή (Μπέντο) και να βρουν τους παίκτες που χρειάζονται.

– Η απώλεια του φύλακα-αγγέλου της εστίας του τα τελευταία χρόνια Ρομπέρτο Χιμένεθ και η ώς σήμερα προβληματική παρουσία του κέντρου άμυνας της ομάδας, λόγω της δυσκολίας να αποκτηθεί κεντρικός αμυντικός με ηγετικά στοιχεία, συνθέτουν το βασικό πρόβλημα των Ερυθρολεύκων το οποίο χρήζει άμεσης επέμβασης. Στα μείον ασφαλώς προστίθεται η συνειδητοποίηση μιας χαμένης καλοκαιρινής προετοιμασίας, καθώς πολύ γρήγορα οι παίκτες καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα τακτικά δεδομένα λόγω της αλλαγής προπονητή

Παναθηναϊκός:«Σκοτώνει» απότη μέση και πάνω

+ Υπάρχει θαυμαστή μεσοεπιθετική ποιότητα στο ρόστερ του Παναθηναϊκού εν συγκρίσει με το υλικό που ξεκίνησε πέρυσι το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Η προσθήκη του Ιμπάρμπο στο πλευρό του Μπεργκ και η πολυτέλεια να έρχεται από τον πάγκο ή να παίζει συγκεκριμένο αριθμό αγώνων (λόγω της κατάστασής του η οποία απαιτεί ειδική αντιμετώπιση) ο ιδιαίτερα ποιοτικός Λέτο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολλών ικανών ακραίων μεσοεπιθετικών, δίνουν έναν αέρα σιγουριάς στους Πράσινους ότι θα βρίσκουν εύκολα το γκολ.

– Αντιστρόφως, αδυναμίες παρατηρούνται στον χώρο άμυνας των Πρασίνων, καθώς είναι εύκολα διακριτή η ανάγκη για την προσθήκη ενός ποιοτικού κεντρικού αμυντικού παρά την απόκτηση του Πορτογάλου Νούνο Ρέις και του Βούλγαρου Ιβάν Ιβανόφ. Συζήτηση υπάρχει επίσης και για το αν το Τριφύλλι χρειάζεται έναν επιπλέον κεντρικό χαφ ώστε να δίνονται οι απαιτούμενες ανάσες στον 34χρονο Αργεντινό Λεντέσμα και στον ανθεκτικό αλλά μόνιμα καταπονημένο λόγω των συνεχών αγώνων αρχηγό της ομάδας, Πορτογάλο Ζέκα.

ΑΕΚ:Βασικός κορμός αλλά και κενά

+ Ο βασικός κορμός παρέμεινε ίδιος και η ομάδα δουλεύει πάνω στο ίδιο σύστημα (4-2-3-1) εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι δύο σημεία που δεν χαρακτηρίζονται από νεωτερισμούς, ωστόσο τα σύνολα που δεν διαφοροποιούνται πολύ από καλοκαίρι σε καλοκαίρι και ταυτοχρόνως λαμβάνουν τις απαραίτητες ποιοτικές μεταγραφικές ενέσεις συνήθως διάγουν επιτυχημένο ποδοσφαιρικό βίο. Στα συν η προσθήκη του Ούγκο Αλμέιδα, ενός φορ κλάσης που έπειτα από καιρό γεμίζει την κιτρινόμαυρη γραμμή κρούσης.

– Κενά σε συγκεκριμένες θέσεις δεν καλύφθηκαν επαρκώς και δημιουργούν ερωτηματικά για το εύρος των επαρκών λύσεων σε περιπτώσεις αναποδιάς με τραυματισμούς ή τιμωρίες. Η ΑΕΚ πορεύεται με πειράματα (Γαλανόπουλος – Τζανετόπουλος) πίσω από το κραταιό κεντρικό δίδυμο των χαφ (Σιμόες – Γιόχανσον), πήρε έναν στόπερ ώς σήμερα, ενώ ήταν εμφανές ότι χρειαζόταν δύο προτού ακόμα παραχωρήσει τον Αρθο και έπρεπε ένας ακόμα εξτρέμ στο στυλ του Πατίτο Ροντρίγκεζ (γρήγορος και ικανός να παίζει πάνω στη γραμμή) να αποδειχθεί απαραίτητος.

ΠΑΟΚ:Ενισχύθηκεεκεί που πονούσε

+ Γέμισε με προσθήκες ποιότητας σε χώρους του γηπέδου, όπου το είχε ανάγκη, το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Στον χώρο της μεσαίας γραμμής παρατηρείται τέτοια πληρότητα ώστε να θεωρούν επιλαχούσες εναλλακτικές λύσεις παίκτες που ήταν προσφάτως βασικοί, όπως ο Τζιώλης και ο Κάτσε. Ενίσχυση σημαντική υπήρξε επίσης στην άμυνα και στα άκρα της επίθεσης, με ποδοσφαιριστές οι οποίοι συνδυάζουν ποιότητα αλλά και σημαντικές παραστάσεις από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και διοργανώσεις (Κάμπος, Σακχόβ, Λέο Μάτος, Μπίσεσβαρ, Βαρέλα).

-Μέσα από την ομολογουμένως ψαγμένη μεταγραφική δουλειά που έγινε από τους υπευθύνους για την ενίσχυση της ομάδας και τα αποτελέσματα αυτής δεν συνεπάγεται ότι ο ΠΑΟΚ έλυσε και άλλα προβλήματα τα οποία έγιναν περισσότερο εμφανή κατά τη διάρκεια των ώς σήμερα αγώνων του στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Δικέφαλος του Βορρά συνεχίζει να ακροβατεί με αμφιλεγόμενες επιλογές στη θέση του τερματοφύλακα, ενώ είναι πασιφανής η ανάγκη απόκτησης ενός ακόμη φορ ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός για τον Αθανασιάδη αλλά και μια αξιόπιστη δεύτερη λύση.