Λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο Λευτέρης Πετρούνιας είχε αποκαλύψει ότι αν δεν είχε τη στήριξη του χορηγού του, ίσως να είχε αναγκαστεί ακόμα και να σταματήσει τη γυμναστική!

Μπορεί να ακουγόταν υπερβολικό σε κάποιους, αλλά σε όσους ξέρουν τι περνούν (και) οι αθλητές της γυμναστικής δεν έκανε την παραμικρή εντύπωση.

Προπονήσεις σε παγωμένα γυμναστήρια, χωρίς θέρμανση τον χειμώνα και άνευ κλιματισμού το καλοκαίρι (όπως γινόταν, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια στον Αγιο Κοσμά) δημιουργούσαν πολλά προβλήματα τραυματισμών, αφήνοντας τους αθλητές μας αρκετά πίσω από πλευράς προετοιμασίας.

Τα υλικά που χρειάζεται ένας γυμναστής όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας ή ο Βλάσης Μάρας δεν είναι αμελητέα ποσότητα και κοστίζουν ακριβά. Επίσης με τις συνεχόμενες προπονήσεις φθείρονται πολύ πιο γρήγορα γάντια, φορμάκια, σχοινάκια και ό,τι άλλα αναλώσιμα χρησιμοποιούν οι αθλητές.

Για να ταξιδέψει σε ένα μεγάλο μίτινγκ ο χρυσός ολυμπιονίκης μας χρειάζεται πολλές φορές να γίνει… έρανος στην ομοσπονδία της γυμναστικής για να καλυφθούν τα έξοδα.

Οι βασικοί αντίπαλοί του, οι Κινέζοι Λιάου και Γιου, προετοιμάζονται σε ένα από τα πιο σύγχρονα γυμναστήρια του κόσμου στο Πεκίνο, κληρονομιά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ και ο Βραζιλιάνος Ζανέτι απολάμβανε ανάλογες ανέσεις.

Την ίδια ώρα, στην ομοσπονδία γυμναστικής ο πρόεδρος Σάκης Βασιλειάδης εξασφάλιζε μια δωρεά από τη διεθνή ομοσπονδία όλων των οργάνων (ουσιαστικά ολοκαίνουργια) που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι στη Γλασκώβη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο ίδιος μαζί με ανθρώπους της γυμναστικής κλείστηκαν για μία εβδομάδα στην αίθουσα Ιωάννης Μελισσανίδης και τοποθέτησαν όλα τα όργανα παραδίδοντας έναν ολοκαίνουργιο χώρο γυμναστικής για τους πρωταθλητές μας.

Καλώς ή κακώς με το φιλότιμο και την ιδιωτική πρωτοβουλία η γυμναστική είναι μια από τις ομοσπονδίες που κάνει θαύματα.

Ο Πετρούνιας με το που τελείωσε το πρόγραμμά του έπεσε στην αγκαλιά του γιατρού της ομάδας Οδυσσέα Παξινού, ο οποίος αφιλοκερδώς (και κάποιες φορές ακόμα και με δικά του έξοδα!) είναι δίπλα στους αθλητές στους μεγάλους αγώνες, όταν οι ξένοι έχουν μεγάλο ιατρικό τιμ και όχι μόνο.

«Είναι ο δικός μας Οδυσσέας και μας οδηγεί στην Ιθάκη» μας είπε γι’ αυτόν ο ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ράφτης.

Ο ίδιος ο γιατρός πάντως δεν καταλαβαίνει τίποτε: «Και σε αντίσκηνο να μας βάλουν να προετοιμαστούμε τα παιδιά θα τα καταφέρουν. Είναι μαγκάκια».