Το όνομα της Ιφιγένειας ήταν συνδεδεμένο με τις μεγαλύτερες τραγωδίες του Ευριπίδη στην αρχαία Ελλάδα.

Σήμερα όμως «θα μας φέρνει μόνο χαρές από εδώ και στο εξής, γιατί να ξέρετε ότι δεν είναι το τέλος ενός κύκλου, αλλά η αρχή κάτι πολύ ωραίου. Τώρα ξεκινάμε» λέει στην «Ομάδα» ο Παύλος Καγιαλής που με τον Παναγιώτη Μάντη και το σκάφος τους την «Ιφιγένεια» (που διαδέχθηκε την «ΤάΠα», από τα αρχικά των δύο ιστιοπλόων μας, Τάκης και Παύλος) στέφθηκαν χάλκινοι ολυμπιονίκες στη Μαρίνα ντα Γκλόρια του Ρίο και στην κατηγορία των 470. «Δικαιώνονται οι κόποι χρόνων γιατί αυτή η προσπάθεια δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά εδώ και μια οκταετία» μας θυμίζει ο Παναγιώτης Μάντης που ήταν αντίπαλος με τον Παύλο Καγιαλή μέχρι το 2007 αλλά τότε κατάλαβαν ότι είναι καλύτερα να τρέχουν παρέα και το εφάρμοσαν από το 2008.

«Σε αυτά τα χρόνια περάσαμε πολλά, πίκρες, πόνο, αγωνίες. Ολα αυτά την ώρα που ανεβαίνεις στο βάθρο ξεχνιούνται, σβήνουν μονομιάς» λέει ο Παύλος Καγιαλής που μας εξήγησε πώς χάθηκε στο νήμα το ασημένιο μετάλλιο.

«Στην τελευταία στροφή, έχοντας περάσει λίγο μπροστά από τους Αυστραλούς, είδαμε ότι έκαναν ένα λαθάκι και πήγαμε να το εκμεταλλευτούμε. Ομως εκεί που γυρίσαμε, ο άνεμος ήρθε κόντρα και μας έκοψε τόσο όσο χρειαζόταν για να μας περάσουν οι αντίπαλοί μας».Οι Αυστραλοί πράγματι πήραν την 9η θέση περνώντας το ελληνικό πλήρωμα στα τελευταία μέτρα πριν από τον τερματισμό και ενώ τα δύο πληρώματα ισοβάθμησαν στη medal race (από 58 βαθμούς ποινής) μέτρησε το ποιος είχε καλύτερη θέση στην κούρσα των μεταλλίων (9οι οι Αυστραλοί, 10οι εμείς).

Καταπονημένοι οι έλληνες πρωταθλητές έβγαλαν την «Ιφιγένεια» από το νερό και εκεί ήταν δίπλα τους η Σοφία Μπεκατώρου να τους συγχαρεί και να τους βοηθήσει να μαζέψουν τα πανιά. Ηταν άλλωστε μαζί τους όλες τις ημέρες για να τους ενθαρρύνει.

«Τεράστια υπόθεση να έχεις μια χρυσή και χάλκινη ολυμπιονίκη δίπλα, αλλά κυρίως έναν άνθρωπο σαν την Σοφία. Ποτέ δεν νιώσαμε μόνοι και είναι δίπλα μας και άλλοι, όπως ο Νίκος Κακλαμανάκης και ο Τάσος Μπουντούρης» προσθέτει ο Παναγιώτης Μάντης, που όπως και ο Παύλος Καγιαλής αφιέρωσαν το μετάλλιο: «Σε όσους μας αγαπάνε και μας στερήθηκαν τόσο καιρό που είμαστε μακριά τους. Αυτοί είναι δίπλα μας όλο αυτό τον καιρό. Πιστεύουμε ότι τους αποζημιώσαμε και τα καλύτερα έρχονται». Η κούρσα τακτικής που είχαν τα τρία πρώτα πληρώματα (τα οποία τερμάτισαν τελευταία στη medal race) εξασφάλισε από νωρίς το χρυσό στους Κροάτες και έμεινε η μάχη για το ασημένιο που τελικά κατέληξε στην Αυστραλία.

Ομως το πολύ σημαντικό είναι ότι το κορυφαίο δίδυμο των ανδρών στα 470 τώρα αρχίζει την πορεία προς την κορυφή και είναι δεδομένο ότι το μέλλον τους ανήκει. «Θέλαμε κάτι ακόμα καλύτερο αλλά ας μην είμαστε αχάριστοι, είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα μας» είπαν με μια φωνή οι χάλκινοι ολυμπιονίκες.