Το χρυσό μετάλλιο του Ντα Σίλβα στο επί κοντώ είναι μέχρι στιγμής το σημαντικότερο από τα τρία (καθώς έχει άλλο ένα στην πάλη και ένα στο τζούντο) που έχει πάρει η Βραζιλία ώς τώρα.

Κι όμως, όποιον Βραζιλιάνο και αν ρωτήσεις από χθες στο Ρίο (και φανταζόμαστε και στις άλλες πόλεις) θα πάρεις την ίδια απάντηση με αυτή του βραζιλιάνου επικοντιστή: «Χαρίζω όλα τα μετάλλια για να νικήσουμε τη Γερμανία το Σάββατο στο ποδόσφαιρο».

Αύριο βράδυ (23.30) διεξάγεται ο τελικός του τουρνουά μεταξύ Βραζιλίας και Γερμανίας και, κακά τα ψέματα, εδώ στο Ρίο, όπως και σε όλη τη Βραζιλία, ωραίοι είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά η θρησκεία της χώρας είναι το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και μοναδικό θέμα συζήτησης όπου σταθείς και όπου βρεθείς είναι ο αυριανός τελικός.

Σε μια μεταβατική περίοδο όπου η πιο φημισμένη εθνική ομάδα του κόσμου περνάει μεγάλη κρίση, ένα ολόκληρο έθνος δεν έχει συνέλθει ακόμα από το προ διετίας σοκ με τη συντριβή της Σελεσάο (7-1) από τους Γερμανούς στον ημιτελικό του δικού τους Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας!

Εκείνο το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2014 ο ορίζοντας δεν ήταν καλός στο στάδιο Μινεϊράο, στο Μπέλο Οριζόντε. Μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Βραζιλίας γράφτηκε τότε και αυτή η ημέρα ντροπής και ταπείνωσης άφησε σκληρά το σημάδι της στην καρδιά κάθε Βραζιλιάνου απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη και πόσω μάλλον στην ίδια τη χώρα.

«Γερμανία μη βιάζεσαι, έρχεται η σειρά σου» έγραφε το τεράστιο πανό που είχαν αναρτήσει οι βραζιλιάνοι φίλαθλοι στο Μαρακανά στον ημιτελικό με τις Ονδούρες (6-0) και ενώ δεν είχε διεξαχθεί ακόμα ο άλλος ημιτελικός μεταξύ Γερμανίας – Νιγηρίας (2-0).

«Δεν γίνεται να νικήσουμε ξανά με 7-1, αυτό συμβαίνει μία φορά στη ζωή σου. Μας αρκεί πλέον το 1-0» είπε ρεαλιστικά ο γερμανός αμυντικός Ματίας Γκίντερ, το μόνο μέλος από τη γερμανική αποστολή του Μουντιάλ του 2014 που ταξίδεψε ξανά στη Βραζιλία. Ο γερόλυκος Χορστ Χρούμπες, πάντως, προπονητής της ολυμπιακής ομάδας της Γερμανίας, ελπίζει να γίνει ο τρίτος άνθρωπος μετά τον Αλτσίντες Γκίτζια και τον Φρανκ Σινάτρα που θα κάνει το Μαρακανά να σωπάσει!

Η Βραζιλία δεν έχει κατακτήσει ποτέ το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χάνοντας ακόμα και με την υπερομάδα του 1988 στη Σεούλ με τον Καρέκα, αλλά και τους νεαρούς τότε Ρομάριο, Μπεμπέτο και Ταφαρέλ που έγραψαν Ιστορία ως άνδρες έξι χρόνια αργότερα στo Ρόουζ Μπόουλ της Πασαντίνα (πρωταθλητές κόσμου). Τότε, στη Σεούλ, έχοντας αποκλείσει Αργεντινή και Γερμανία, στον τελικό έχασαν στην παράταση (2-1) από τη Σοβιετική Ενωση.