Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για τον Βάινο; Ο πατέρας του ήταν γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Εσθονία και στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήθελε να καταστείλει το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας. Δεν του επετράπη να το κάνει και μετακόμισε στη Μόσχα το 1988, όταν ο Αντον Βάινο ήταν 16 ετών. Η Εσθονία είναι τώρα μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ και ένας από τους πιο ευάλωτους γείτονες της Ρωσίας: το 2007 δέχθηκε επίθεση από χάκερ, με αποτέλεσμα να κλείσει ουσιαστικά το εσθονικό κράτος. Την ευθύνη ανέλαβε αργότερα η οργάνωση Nashi, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Και κάτι τελευταίο: το όνομα Βάινο είναι αναγραμματισμός της λέξης «βόινα», που σημαίνει πόλεμος. Αυτό είναι άραγε το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Πούτιν;

Στην πραγματικότητα βέβαια, σημειώνει η Μάσα Γκέσεν, διεξάγεται ήδη ένας πόλεμος: στην Ουκρανία. Γιατί λοιπόν ο Πούτιν επιλέγει να κάνει τώρα αυτόν τον ανασχηματισμό; Την απάντηση την έδωσε πριν από μισό αιώνα η Χάνα Αρεντ, όταν εξήγησε τον πραγματικό ρόλο των κομματικών πογκρόμ του Στάλιν: επρόκειτο για «ένα εργαλείο διαρκούς αστάθειας». Και η διαρκής αστάθεια ισοδυναμεί με διαρκή έλεγχο.