«Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν αραγμένος σε έναν καναπέ στο υπόγειο του σπιτιού του στο Ισλινγκτον, στο Βόρειο Λονδίνο, ξεκάλτσωτος, όταν άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ίσως γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός».

Η αφήγηση ανήκει στους «Σάντεϊ Τάιμς» της 26ης Ιουνίου και αναφέρεται στην επομένη του δημοψηφίσματος όταν, στις 08.15, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωνε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και μπροστάρης του Brexit άρχιζε ήδη να ράβει κοστούμι για να τον διαδεχθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνέχεια είναι, λίγο ώς πολύ, γνωστή. Επειτα από μια εβδομάδα γεμάτη από βυζαντινές ίντριγκες και πισώπλατα μαχαιρώματα, ο Μπόρις αποσύρθηκε από την κούρσα της ηγεσίας των Συντηρητικών, πρωθυπουργός έγινε η Τερίζα Μέι και εκείνος αρκέστηκε στον θώκο του υπουργού Εξωτερικών, βλέποντας ένα όνειρο ζωής –την πρωθυπουργία –να ναυαγεί.

Ή μήπως όχι; Την περασμένη Δευτέρα ο 52χρονος πολιτικός έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, έστω για μία εβδομάδα: απούσης της Μέι σε διακοπές, χρίστηκε επισήμως «εκτελών χρέη πρωθυπουργού».

Από τις 11 Αυγούστου η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται σε διακοπές στις ελβετικές Αλπεις με τον σύζυγό της Φίλιπ (αμφότεροι είναι δεινοί ορειβάτες και επισκέπτονται την Ελβετία τα τελευταία 35 χρόνια). Την πρώτη εβδομάδα την αντικατέστησε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Τώρα, ήταν η σειρά του Μπόρις, ο οποίος τρεις εβδομάδες νωρίτερα έκανε διακοπές στο Πήλιο με την οικογένειά του.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, ως «το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που είναι διαθέσιμο», θα είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση κρίσεων και, αν χρειαστεί, θα προεδρεύσει έκτακτων κυβερνητικών συσκέψεων κατά τη διάρκεια των διακοπών της Τερίζα Μέι.

Οι εφημερίδες μάλλον δεν το πήραν καλά: «Χριστέ μου! Η πρωθυπουργός βάζει τον Μπόρις στο πόδι της» έγραψαν οι «Τάιμς», ενώ η «Γκάρντιαν» δημοσίευσε μια φωτογραφία του Τζόνσον σε κατάσταση απελπισίας να αναρωτιέται (στη λεζάντα): «Σοβαρά τώρα; Είμαι επικεφαλής;». «Ο τσαπατσούλης Μπόρις στο τιμόνι (της Βρετανίας)» σχολίασε η «Ντέιλι Μίρορ», ενώ η σκωτσέζικη «Ντέιλι Ρέκορντ» έκανε λόγο για «εφιάλτη».

«Βρετανία, μην πανικοβάλλεσαι: ο Μπόρις Τζόνσον είναι στο τιμόνι της χώρας» έγραψε η «Σαν».

«Μόνο μην πατήσεις κανένα κουμπί, Μπόρις» ήταν η συμβουλή ενός αναγνώστη της «Ντέιλι Μέιλ».

Δηκτικά σχολίασε την είδηση και η αντιπολίτευση. «Τουλάχιστον δεν θα πάει στο Ρίο προσβάλλοντας όποιον βλέπει μπροστά του» δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον. «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν πρέπει να βρίσκεται σε καμία θέση ευθύνης. Μετά βίας μπορεί να γεμίσει μια μπανιέρα με νερό, πόσω μάλλον να διοικήσει μια χώρα. Ο Θεός να μας βοηθήσει εάν συμβεί κάτι σοβαρό όσο θα είναι επικεφαλής» είπε ο βουλευτής των Εργατικών Καρλ Τέρνερ.

Επιχειρώντας να καθησυχάσει τους φόβους για… πραξικόπημα (κάποιοι έγραψαν ότι ο Μπόρις θα γαντζωθεί στην καρέκλα του πρωθυπουργού ισοβίως!), ο εκπρόσωπος της Μέι διευκρίνισε ότι «η πρωθυπουργός παραμένει στη θέση της και ενημερώνεται διαρκώς για όσα συμβαίνουν». Πρόσθεσε δε ότι ο Τζόνσον θα «πρωθυπουργεύει» από το γραφείο του στο Φόρεϊν Οφις, στην Κινγκ Τσαρλς Στριτ, και δεν θα μετακομίσει στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο εκάστοτε πρωθυπουργός παραμένει επικεφαλής της κυβέρνησης ακόμη και στις διακοπές του, όπου συνοδεύεται πάντοτε από έναν εκ των γραμματέων του (παλιότερα ήταν συνήθως γυναίκες, γνωστές ως «κορίτσια του κήπου», επειδή το γραφείο τους έχει θέα στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ).

Ωστόσο, ενδέχεται να παρουσιαστούν αντικειμενικές δυσκολίες που εμποδίζουν την άσκηση των καθηκόντων του. Στην περίπτωση της Μέι, για παράδειγμα, μπορεί να μην πιάνει το κινητό της στις Αλπεις, όπως σημείωσε το BBC για να αιτιολογήσει –μάλλον χιουμοριστικά –γιατί είναι απαραίτητος ο Μπόρις.

Ολα τα ωραία, όμως, κάποτε τελειώνουν. Την προσεχή Τετάρτη οι διακοπές της Τερίζα Μέι τελειώνουν και ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει στα ταπεινά καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών. Τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η «προαγωγή»

Αναρίθμητες γκάφες διεθνούς βεληνεκούς

Είτε χρειαστεί να ηγηθεί της χώρας, είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι ο Τζόνσον πετάει στα σύννεφα γι’ αυτή την – έστω προσωρινή – «προαγωγή», δεδομένου ότι έξι εβδομάδες νωρίτερα η πολιτική σταδιοδρομία του θεωρούνταν τελειωμένη. Οι περισσότεροι αναλυτές εξεπλάγησαν όταν η Μέι τον διόρισε υπουργό Εξωτερικών, παραβλέποντας τις αναρίθμητες γκάφες διεθνούς βεληνεκούς που έχει διαπράξει: από το να κατηγορήσει τον Μπαράκ Ομπάμα για «προγονική αντιπάθεια» προς τη Βρετανία και να παρομοιάσει τη Χίλαρι Κλίντον με «σαδίστρια νοσοκόμα σε ψυχιατρείο» μέχρι το να δημοσιεύσει ένα σατιρικό ποίημα στο οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να κάνει σεξ με μια κατσίκα!