ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τοπικές εκλογές

Πού. Βερολίνο και Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία

Πότε. 4 και 18 Σεπτεμβρίου

Γιατί μας ενδιαφέρουν. Από τις τοπικές εκλογές στα δύο γερμανικά κρατίδια θα φανεί ποια είναι η δυναμική του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, του ξενοφοβικού κόμματος που επιχειρεί να εγκολπωθεί εκείνο το κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας που διαφωνεί με την ανοικτή πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ στο Προσφυγικό.

Τι προβλέπεται. Οι προοπτικές του AfD είναι σαφώς καλύτερες στο κρατίδιο των βαλτικών ακτών. Αξίζει να κρατήσει κανείς ότι στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία βρίσκεται και η εκλογική περιφέρεια της Ανγκελα Μέρκελ. Και να θυμάται ότι σε ένα άλλο ανατολικό κρατίδιο, τη Σαξονία – Ανχαλτ, η Εναλλακτική για τη Γερμανία απέσπασε το 24% στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Το AfD προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί και στο κρατίδιο του Βερολίνου, το οποίο παραδοσιακά θεωρείται προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Εθνικές εκλογές

Πότε. Πιθανότατα τον Σεπτέμβριο

Γιατί μας ενδιαφέρουν. Η Ισπανία πορεύεται με προσωρινό πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και έγιναν εκλογές χωρίς να προκύψει κυβέρνηση. Από τότε έχει πάει στις κάλπες άλλη μία φορά και εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση ούτε τώρα, θα πάει και μια τρίτη. Το σενάριο της τρίτης κάλπης δεν είναι απίθανο καθώς οι Σοσιαλιστές αρνούνται να δώσουν σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ραχόι ακόμη και ψήφο ανοχής.

Τι προβλέπεται. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Σοσιαλιστές ελαφρώς ενισχυμένους, αλλά το γενικό σχήμα δεν αλλάζει: το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα είναι πρώτο, οι Σοσιαλιστές δεύτεροι, το αριστερό Podemos τρίτο, οι φιλελεύθεροι Πολίτες τέταρτοι. Πόσες κάλπες μπορεί να αντέξει μια χώρα;

ΙΣΠΑΝΙΑ

Τοπικές εκλογές

Πού. Χώρα των Βάσκων

Πότε. 25 Σεπτεμβρίου

Γιατί μας ενδιαφέρουν. Με μια ενδεχόμενη νίκη τους οι βάσκοι εθνικιστές θα ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Μαδρίτη στο θέμα της αυτονομίας. Αλλος ένας πονοκέφαλος δηλαδή που δοκιμάζεται από τις αυτονομιστικές διαθέσεις της Καταλωνίας.

Τι προβλέπεται. Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι οι εθνικιστές θα βγουν και πάλι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη από τις κάλπες, ενώ το Podemos της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα καταλάβει την τρίτη θέση, παίρνοντας ψήφους τόσο από την αυτονομιστική Αριστερά όσο και από τους Σοσιαλιστές.

ΙΤΑΛΙΑ

Δημοψήφισμα

Γιατί. Για τη συνταγματική αναθεώρηση

Πότε. Πιθανότατα τον Νοέμβριο

Γιατί μας ενδιαφέρει. Γιατί είναι το δημοψήφισμα που μπορεί να αναστατώσει την Ευρώπη ακόμη περισσότερο και από το δημοψήφισμα για το Brexit. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκανε το λάθος να ταυτίσει το αποτέλεσμα με την τύχη του. Τώρα προσπαθεί να απεμπλακεί, αλλά είναι μάλλον αργά. Εάν το χάσει, θα εξαναγκαστεί πιθανότατα σε παραίτηση και η Ιταλία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Και ο ευρωσκεπτικιστής Μπέπε Γκρίλο, το κόμμα του οποίου είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις, καραδοκεί.

Τι προβλέπεται. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς αβέβαιο, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δοθεί σκληρή μάχη. Το «ναι», πάντως, κινείται πτωτικά αφού παρασύρεται από την πτώση της δημοτικότητας του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έχει απέναντί του και την αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος με σημαιοφόρο του «όχι» τον πρώην πρωθυπουργό και άσπονδο φίλο του Μάσιμο ντ’ Αλέμα.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Προεδρικές εκλογές

Πότε. 2 Σεπτεμβρίου

Γιατί μας ενδιαφέρει. Γιατί η Αυστρία είναι πιθανό να αποκτήσει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία ακροδεξιό πρόεδρο. Κι αυτό επειδή το συνταγματικό δικαστήριο διέταξε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών που είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο και είχαν αναδείξει νικητή με πολύ μικρή διαφορά τον πράσινο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. Ουσιαστικές αρμοδιότητες ο πρόεδρος της Αυστρίας δεν έχει. Αλλά πάντως μια νίκη τού ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ θα είναι ένα σοκ.

Τι προβλέπεται. Το Κόμμα της Ελευθερίας είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις, αφήνοντας πίσω του τόσο τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και τους Σοσιαλδημοκράτες. Στις προβλέψεις για τις προεδρικές εκλογές, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο σαφή. Οι Αυστριακοί μπορεί να ξαναχαθούν στο μέτρημα. Κι αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Δημοψήφισμα

Γιατί. Για το εάν η Βουδαπέστη θα πρέπει να φιλοξενεί πρόσφυγες με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ και όχι την έγκριση του εθνικού Κοινοβουλίου

Γιατί μας ενδιαφέρει. Για ευνόητους λόγους: η επίλυση –ή έστω η ανακούφιση –του Προσφυγικού εξαρτάται από τη συμφωνία με την Τουρκία (που παραπαίει) και τη διάθεση των κρατών-μελών της ΕΕ να υποδεχθούν πρόσφυγες (πολλά από τα οποία αντιδρούν, με πρωτοπόρους την Πολωνία και την Ουγγαρία). Ολα αυτά μπορεί να μεταφραστούν σε μεγαλύτερο φορτίο για τις χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ιταλία και φυσικά η Ελλάδα.

Τι προβλέπεται. Στην «ανελεύθερη δημοκρατία» της Ουγγαρίας ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν είναι πανίσχυρος. Κάτι που σημαίνει ότι έχει το αποτέλεσμα στο τσεπάκι του. Οχι πάντως ότι δεν υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος γι’ αυτόν: εάν η συμμετοχή είναι μικρότερη του 50%, το δημοψήφισμα θα κηρυχθεί άκυρο και ο Ορμπαν θα φανεί αποδυναμωμένος.

ΓΑΛΛΙΑ

Προεδρικές εκλογές

Πότε. Πρώτος γύρος τον Απρίλιο, δεύτερος στις αρχές Μαΐου

Γιατί μας ενδιαφέρουν. Γιατί η Γαλλία μοιάζει όλο και περισσότερο να είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Και οι εκλογές αυτές μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον όχι μόνο της χώρας αλλά και της ηπείρου.

Τι προβλέπεται. Ο Φρανσουά Ολάντ, ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, έχει πει ότι θα ανακοινώσει τον Δεκέμβριο εάν θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στο Ελιζέ. Ο Νικολά Σαρκοζί φιλοδοξεί να επιστρέψει ως υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών –στο μεταξύ θα πρέπει να νικήσει στις εσωκομματικές εκλογές τον Αλέν Ζιπέ. Ολα αυτά θα ήταν πολύ γαλλικά εάν δεν ήταν στο παιχνίδι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Ολες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου θα είναι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Και τότε θα φανεί εάν θα επαναληφθεί το σενάριο του 1996, όταν όλο το δημοκρατικό τόξο συνασπίστηκε γύρω από τον δεξιό Ζακ Σιράκ απέναντι στον Ζαν Μαρί Λεπέν, ή θα ζήσει η Ευρώπη τον μεγαλύτερο εφιάλτη της μεταπολεμικής της ζωής.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τοπικές εκλογές

Πότε. 4 Μαΐου

Γιατί μας ενδιαφέρουν. Επειδή είναι το πρώτο εκλογικό τεστ για τη συντηρητική πρωθυπουργό Τερίζα Μέι μετά το Brexit. Αλλά και επειδή στη Σκωτία η ψήφος υπέρ της φιλευρωπαίας πρωθυπουργού Νίκολα Στέργκεον θα ερμηνευθεί ως «αντιβρετανική».

Τι προβλέπεται. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγούνται οι Συντηρητικοί των Εργατικών έως και 16 μονάδες. Επομένως από τις κάλπες δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις. Ενα ερώτημα πάντως είναι τι θα σημαίνει μια βαριά ήττα για τους Εργατικούς, οι οποίοι σε αυτήν τη φάση κλυδωνίζονται από εσωκομματικές έριδες.

Κι ακόμη…

ΚΡΟΑΤΙΑ. Εθνικές εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου. Στις δημοσκοπήσεις προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες.

ΤΣΕΧΙΑ. Τοπικές εκλογές προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο. Αποτελούν τεστ για τον ευρωσκεπτικιστή Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ. Εθνικές εκλογές στις 9 Οκτωβρίου. Πιθανή είσοδος στην κυβέρνηση του λαϊκιστικού κόμματος Λιθουανοί Χωρικοί.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ. Εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι Ρουμάνοι ψηφίζουν για την αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης τεχνοκρατών.