Ολο και περισσότεροι κάτοικοι της Αργεντινής με κρυμμένα κεφάλαια στο εξωτερικό υποβάλλουν αιτήσεις στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που εγκαινίασε το Μπουένος Αϊρες προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει την εφαρμογή ενός προγράμματος αμνηστίας με στόχο να πείσει τους Αργεντινούς που υπολογίζεται ότι έχουν μεταφέρει 500 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό να τα δηλώσουν. Εκείνοι που θα συμμορφωθούν έως το τέλος του έτους μπορούν ως ανταμοιβή να αγοράσουν ένα ομόλογο με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο και εναλλακτικά να πληρώσουν ένα πρόστιμο ίσο με το 10% των περιουσιακών στοιχείων που δηλώνονται.

Οσοι δέχονται να μπουν στο πρόγραμμα το κάνουν ακριβώς επειδή κερδίζουν εξαίρεση από το να φορολογηθούν στο σύνολό τους τα κεφάλαια που έχουν βγάλει εκτός χώρας. Οπως μάλιστα λέει ο Νίκολας Κιέζα, στέλεχος της χρηματιστηριακής εταιρείας Balanz Capital του Μπουένος Αϊρες, τα ομόλογα, ειδικά τα μεγαλύτερης διάρκειας, επιτρέπουν στους κατόχους τους να καλύψουν το κόστος από τη φορολογική επιβάρυνση σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών.

«Δεχόμαστε χιλιάδες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από άτομα που έχουν αποφασίσει να δηλώσουν κεφάλαια» λέει ο Κιέζα.

Το υψηλό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα της χώρας έχει οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων τους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που άρχισε την 1η Αυγούστου, τα τριετή ομόλογα δεν θα μπορούν να πουληθούν στη δευτερογενή αγορά πριν από τη λήξη τους, ενώ οι αγοραστές των τίτλων επταετούς διάρκειας θα πρέπει να τα διακρατήσουν τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Σημειωτέον ότι τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι είχε δηλώσει ότι έστω και 25-30 δισ. να δηλωθούν από αυτά τα 500 δισ. δολάρια, τότε η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε άλλον διεθνή δανεισμό.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί τελικά να δηλωθούν ακόμη περισσότερα, από 40 έως και 60 δισ. δολάρια.

© Bloomberg News