Οι καπνιστές που καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν απαλλάσσονται εξ ολοκλήρου από τις καρκινογόνες ουσίες, ούτε μειώνουν την εξάρτησή τους από το τσιγάρο, υποστηρίζουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι ναι μεν με τα e-τσιγάρα μειώνονται τα επίπεδα των τοξινών και των καρκινογόνων ουσιών στα ούρα των καπνιστών, αλλά δεν εξαλείφονται όλες.

Επιπλέον, δεν αλλάζουν τα επίπεδα της νικοτίνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα συνεχίσουν να καπνίζουν, είτε ηλεκτρονικά τσιγάρα είτε κανονικά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στη επιθεώρηση Nicotine & Tobacco Research, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να εξετάσουν τον ισχυρισμό ότι ναι μεν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν νικοτίνη αλλά όχι τοξικές ουσίες.

Έτσι, επιστράτευσαν 20 εθελοντές που κάπνιζαν καθημερινά επί 12 χρόνια κατά μέσον όρο, και τους ζήτησαν να καπνίζουν για δύο εβδομάδες ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Πριν κάνουν αυτή την αλλαγή, στο μέσον και στο τέλος των δύο εβδομάδων οι ερευνητές μέτρησαν στα ούρα των εθελοντών τα επίπεδα επτά μεταβολιτών της νικοτίνης και 17 σχετιζομένων με την έκθεση στον καπνό βιοδεικτών.

Οι βιοδείκτες αυτοί αποτελούν υποπροϊόντα του μεταβολισμού 13 σημαντικών καρκινογόνων και τοξικών ουσιών των τσιγάρων, όπως το ακρυλαμίδιο, οι αρωματικοί πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, η νιτροζαμίνη, το βενζένιο κ.ά.

Συνολικά, το 45% των εθελοντών κατόρθωσαν να μην καπνίσουν κανονικά τσιγάρα στη διάρκεια των δύο εβδομάδων, ενώ το 55% είπαν ότι κάπνιζαν και κανονικά τσιγάρα.

Τα επίπεδα της νικοτίνης και των μεταβολιτών ορισμένων πολυκυκλικών υδρογονανθράκων δεν άλλαξαν με την αλλαγή από το απλό τσιγάρο στο ηλεκτρονικό, ενώ εκείνα όλων των άλλων μεταβολικών είχαν αρχίσει να μειώνονται σημαντικά έπειτα από μία εβδομάδα χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πλήρης αλλαγή από το κάπνισμα τσιγάρων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση του ατόμου σε πολλές τοξικές και καρκινογόνες ουσίες των απλών τσιγάρων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ MaciejGoniewicz, επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο Ίδρυμα Καρκίνου Roswell Park του Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη.

«Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει κάτι τέτοιο και επιπλέον ήταν μικρή, ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβώσουμε αν η παρατηρούμενη μείωση ισχύει για όλες τις μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων και αν οδηγεί σε μείωση της νοσηρότητας μεταξύ των καπνιστών».