«Εσείς νομίζετε ότι οι άνδρες που μοιράζονται μαζί σας το κρεβάτι, το τραπέζι και το φαγητό δεν έχουν καμία σχέση με τις εργαζόμενες του σεξ όπως ήταν η Χαντέ Καντέρ. Κάνετε λάθος όμως. Γιατί αυτός που σκότωσε τη Χαντέ ζει στα σπίτια σας, κοιμάται ανάμεσα στα σεντόνια σας και τρώει στο τραπέζι σας». Είναι μια κραυγή απέναντι στην υποκρισία αυτή που βγαίνει από τα σπλάγχνα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας της Τουρκίας. Και αυτό που την προκάλεσε είναι η άγρια δολοφονία της Χαντέ Καντέρ.

Την τελευταία φορά που είδε κάποιος ζωντανή την 23χρονη διεμφυλική ήταν στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της 8ης Αυγούστου όταν επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο ενός πελάτη. Το πτώμα της βρέθηκε τέσσερις ημέρες μετά τόσο κακοποιημένο και καμένο ώστε αναγνωρίστηκε μόλις προχθές. Η Χαντέ βρέθηκε νεκρή στην συνοικία Ζεκεριγιάκοϊ –εκεί όπου είχε βρεθεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα αποκεφαλισμένος ο ομοφυλόφιλος σύρος πρόσφυγας Μοχάμεντ Σανκαρί. Οι φίλοι της κατάφεραν να αναγνωρίσουν τη Χαντέ από τις προσθετικές επεμβάσεις που είχε κάνει για να γίνει γυναίκα.

Η Χαντέ Καντέρ δεν ήταν μόνο μια εργαζόμενη του σεξ. Ηταν και ένα σύμβολο των αγώνων της ομοφυλοφιλικής κοινότητας της Τουρκίας. Η φωτογραφία της να συλλαμβάνεται στη διάρκεια της διαδήλωσης της ΛΟΑΤ κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς) τον Ιούνιο του 2015 είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Τα μακριά και σγουρά μαλλιά της και το περήφανο βλέμμα της, παρά τα κανόνια του νερού και τα κλομπ της αστυνομίας, είχαν γίνει το πρόσωπο της τουρκικής ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας. Τον επόμενο χρόνο η Χαντέ ξανακατέβηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι τουρκικές Αρχές είχαν απαγορεύσει και πάλι το Gay Pride. «Είναι η νηστεία του Ραμαζανιού» ήταν η επίσημη δικαιολογία.

Η ΛΟΑΤ κοινότητα της Τουρκίας δεν παραδίδει ωστόσο τα όπλα ούτε απέναντι στον θάνατο. «Ζητάμε δικαιοσύνη» αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Και κάλεσε χθες σε μια παράλληλη διαμαρτυρία με αυτή που θα γινόταν στην πλατεία Ταξίμ κατά του σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν. Το κάλεσμα έγινε με το χάσταγκ #HandeKaderSesVer –Δίνουμε φωνή στη Χαντέρ. Ολα αυτά ενώ στην Τουρκία η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται παράνομη. Η ομοφοβία, ωστόσο, έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Trasgender Europe, η Τουρκία έχει καταγράψει ρεκόρ δολοφονιών και βίας με θύματα διεμφυλικούς. Συνολικά, αναφέρει η έκθεση, έχουν δολοφονηθεί 43 άτομα –συχνά πολύ άγρια. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα είναι εργαζόμενες του σεξ, για τον θάνατο των οποίων η αστυνομία δεν ερευνά ποτέ σε βάθος.

Χιλιάδες θύματα σεξουαλικής βίας

Θύματα σεξουαλικής βίας πέφτουν και πολλές γυναίκες – φοιτήτριες, μητέρες, νεαρά κορίτσια. Η δικηγόρος της Σμύρνης Νουρίγιε Καντάν υπολογίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διαπραχθεί 5 με 6 χιλιάδες δολοφονίες γυναικών. Ενώ περισσότεροι από 3.000 βιαστές έχουν αποφύγει τη δίωξη μέσω του γάμου με τα θύματά τους.