Αυτή τη φορά δεν είναι μόνο ο αριθμός των θυμάτων που προκαλεί σύγχυση. Είναι και η ταυτότητα του βομβιστή αυτοκτονίας: σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, ο άνθρωπος που ανατινάχτηκε προκαλώντας τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 69 σε μια υπαίθρια γαμήλια τελετή στη Νοτιοανατολική Τουρκία ήταν ένα παιδί ηλικίας από 12 έως 14 ετών.

Η επίθεση σημειώθηκε στο Γκαζιαντέπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία και όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο –Κούρδοι ήταν και οι περισσότεροι καλεσμένοι στον γάμο. Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ανήλικος καμικάζι έδρασε για λογαριασμό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στους κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιμάμη που ο Ερντογάν κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος ζητώντας επιτακτικά την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλα στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη πέρα από την ηλικία του δεν έχουν γίνει γνωστά. Πληροφορίες των τουρκικών Αρχών αναφέρουν πάντως ότι ο δράστης είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ως προς τα κίνητρα των τζιχαντιστών, εκτιμάται ότι ήταν η εκδίκηση για τις αποστάσεις που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα απέναντί τους αλλά και η επίδειξη δύναμης. Ως προς την επιλογή του στόχου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος χτυπάει τους Κούρδους προκειμένου να πυροδοτήσει εθνικές εντάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Στην επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε διαδήλωση Κούρδων, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100.

Η προχθεσινή πάντως ήταν η πιο αιματηρή τον τελευταίο χρόνο στην Τουρκία, η οποία φέτος έχει γίνει ήδη στόχος έξι τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο γαμπρός ήταν στέλεχος του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και φέρεται να είναι ανάμεσα στους τραυματίες, ενώ η νύφη δεν υπέστη άλλα τραύματα πέρα από το σοκ. Στα θύματα –αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες –υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. «Ηταν μια γαμήλια τελετή. Απλώς μια γαμήλια τελετή. Αυτή η επίθεση είναι οικτρή. Πώς μπόρεσαν να κάνουν κάτι τέτοιο;» θα δήλωνε στο πρακτορείο Ανατολή ένας από τους καλεσμένους.

Από αυτό το ερώτημα που δεν έχει απάντηση αποδεικνύεται ότι τα πάντα σήμερα στην Τουρκία είναι δυνητικά στόχοι. Είναι κάτι που έχει φανεί και από τις επιθέσεις που έχουν γίνει τους οκτώ τελευταίους μήνες σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, όπου στο στόχαστρο, άλλοτε των κούρδων αυτονομιστών και άλλοτε των τζιχαντιστών, μπήκαν κυβερνητικά κτίρια αλλά ακόμη και εμπορικοί δρόμοι που προσελκύουν τουρίστες. Οι αναλυτές αποδίδουν την κλιμάκωση των επιθέσεων στο διπλό μέτωπο που έχει ανοίξει η Τουρκία τόσο στο εσωτερικό με τους κούρδους αυτονομιστές όσο και στα σύνορα με τη Συρία.

Η προχθεσινή επίθεση πάντως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία: σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», οι τουρκικές Αρχές είχαν ειδοποιηθεί για έντονη παρουσία πυρήνων των τζιχαντιστών στο Γκαζιαντέπ, ενώ υπήρχαν ακόμη και πληροφορίες περί χτυπήματος σε γάμο. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη είναι εάν ο ανήλικος καμικάζι πυροδότησε μόνος του τα εκρηκτικά ή εάν η πυροδότηση ήταν έργο δυο ατόμων που φέρονται να είναι συνεργάτες του και τώρα αναζητούνται από τις τουρκικές Αρχές. Είναι μια λεπτομέρεια η οποία δεν αφορά τους οικείους των θυμάτων: στις κηδείες που πραγματοποιήθηκαν χθες περίσσεψε η οργή κατά του τούρκου προέδρου, ενώ το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το «Ερντογάν δολοφόνε».

Αν υπάρχει μια ημερομηνία-ορόσημο στις σχέσεις της Αγκυρας με την κουρδική μειονότητα, αυτή είναι η 20ή Ιουλίου του 2015. Η βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε τότε στη νοτιοανατολική πόλη Σουρούκ είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 νεαροί Κούρδοι και αριστεροί ακτιβιστές. Παράλληλα όμως επέφερε και το τέλος της διετούς ανακωχής ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τους κούρδους αντάρτες, ενώ κατέστησε σαφές ότι η σύγκρουση στη Συρία είχε περάσει τα τουρκικά σύνορα: δράστες της επίθεσης είχαν θεωρηθεί για πρώτη φορά οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο στόχος των τζιχαντιστών να προκαλέσουν ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας είχε επιτευχθεί. Γιατί αυτό που ακολούθησε ήταν μια σειρά από επιθέσεις κούρδων ανταρτών και αντεπιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων, ενώ το ΡΚΚ κατηγορούσε την Τουρκία ότι πόνταρε στη συνεργασία με το ISIS για να περιορίσει τα εδαφικά κέρδη των Κούρδων στη Συρία και στο Ιράκ. Η Τουρκία από την πλευρά της επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές κουρδικές πόλεις της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και εξαπέλυε πογκρόμ κατά των κούρδων αυτονομιστών. Ενας φαύλος κύκλος είχε ανοίξει.

Διεθνής κατακραυγή

Η βομβιστική επίθεση στο Γκαζιαντέπ καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για βαρβαρότητα. Σε συλλυπητήρια επιστολή του προς τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει συγκλονισμένος από την ωμότητα και τον κυνισμό του εγκλήματος.