Ενα από τα βασικά επιχειρήματα του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι η επιχειρηματική του δεινότητα. Οτι, δηλαδή, έχει κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια από τις εμπορικές συμφωνίες του. Ερευνα όμως των «Νιου Γιορκ Τάιμς» αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις ιδιοκτησίας Τραμπ έχουν χρέος τουλάχιστον 650 εκατομμύρια δολάρια –ποσό διπλάσιο από αυτό που ισχυρίζεται ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας. Η έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας αποκαλύπτει επίσης ότι το επιχειρηματικό δίκτυο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αρκετούς οικονομικούς υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων και ένας στον οποίο επιτέθηκε σε προεκλογική ομιλία του.

Για παράδειγμα, ένα κτίριο-γραφείο σε μεγάλο δρόμο του Μανχάταν, ιδιοκτησίας εν μέρει του Τραμπ, είναι φορτωμένο με δάνειο ύψους 950 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των πιστωτών είναι η Τράπεζα της Κίνας, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες μιας χώρας την οποία ο Τραμπ επανειλημμένα έχει χαρακτηρίσει εχθρό των ΗΠΑ, καθώς και η Goldman Sachs, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που, σύμφωνα πάντα με τον επιχειρηματία, ελέγχει τη Χίλαρι Κλίντον, καθώς την έχει πληρώσει 675.000 δολάρια για ομιλίες.

Κάποια από τα σχέδιά του για την αγορά ακινήτων συχνά εμπλέκουν περίπλοκες ιδιοκτησίες και υποθήκες. Με δεδομένη τη μακρόχρονη ενασχόληση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου με την αγορά ακινήτων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, καθώς και του ισχυρισμού του ότι η προσωπική περιουσία του ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια, είναι ασφαλές, συνάγει η εφημερίδα, να θεωρήσουμε ότι κανένας άλλος υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία δεν είχε μια τόσο περίπλοκη οικονομική κατάσταση.

Ως πρόεδρος, ο Τραμπ θα έχει μεγάλη εξουσία σε νομισματικά και φορολογικά ζητήματα, καθώς και τη δύναμη να κάνει διορισμούς που θα επηρεάσουν άμεσα την επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Θα έχει επίσης εξουσία σε νομοθετικά θέματα που θα επηρεάσουν και την αξία των επενδύσεών του, καθώς και επίσημες σχέσεις με χώρες στις οποίες έχει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κι όμως η ενδελεχής έρευνα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναδεικνύει περισσότερο απ’ όλα το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τις επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει αρνηθεί να αποκαλύψει τις φορολογικές δηλώσεις του ή να επιτρέψει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων του.

Πέραν του ότι οι εταιρείες του έχουν συνολικό χρέος άνω των 650 εκατομμυρίων δολαρίων, η εφημερίδα ανακάλυψε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του είναι δεσμευμένο σε τρία παθητικά μετοχικά σχήματα με χρέος άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν αυτά τα χρέη εξελιχθούν σε πτώχευση, ο ίδιος ο Τραμπ δεν θα θεωρείται υπόχρεος, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του ιδρύματός του. Η αξία των επενδύσεών του όμως σίγουρα θα καταρρεύσει. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, τα παιδιά του θα αναλάβουν τη διοίκηση των επιχειρήσεών του.

Στα οικονομικά στοιχεία που αποκάλυψε βάσει της νομοθεσίας για την υποψηφιότητά του ο Τραμπ δείχνει ότι η περιουσία του είναι τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια, αλλά δημόσια ισχυρίσθηκε ότι το πραγματικό νούμερο υπερβαίνει τα 10 δισ. Πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομικών περιοδικών υποστηρίζουν ότι η περιουσία του δεν ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια.

Ο βασιλιάς καιοι πτωχεύσεις

«Είμαι ο βασιλιάς του χρέους», είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή του στο CNN ο Τραμπ. «Λατρεύω το χρέος». Ομως στην καριέρα του δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει σωστά – τουλάχιστον τέσσερις από τις επιχειρήσεις του έχουν κηρύξει πτώχευση

Αρκετά μπροστά στα γκάλοπ η Χίλαρι

Επειτα από μια σειρά γκάφες και χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας για τον Ντόναλντ Τραμπ στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επιμένουν ότι ο υποψήφιός τους ανακάμπτει. «Ο Τραμπ είναι πειθαρχημένος και ώριμος. Και νομίζω ότι μπορεί να ξαναμπεί με αξιώσεις στη διεκδίκηση του Λευκού Οικου», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Ράινς Πρίμπους. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή φέρουν τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται σε πανεθνικό επίπεδο τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες. Τις τελευταίες ημέρες ο Τραμπ ζήτησε συγγνώμη από όσους έχει προσβάλει (και είναι πολλοί), παρέμεινε πιστός στις ομιλίες που του γράφουν και επισκέφθηκε τη Λουιζιάνα η οποία επλήγη από πλημμύρες.