Την άποψη ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο γαλαντόμοι και οι αδύνατοι πιο «σφικτοί» φαίνεται ότι επιβεβαιώνει μία νέα γερμανική μελέτη.

Οι αδύνατοι εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτήν ήταν λιγότερο δίκαιοι στις αποφάσεις τους όταν αυτές αφορούσαν παχύσαρκα άτομα, ενώ τους πρόσφεραν και λιγότερα χρήματα σε ένα παιχνίδι οικονομικής συναλλαγής.

Όταν, δε, αποφάσιζαν να αποχωριστούν τα χρήματά τους, το έκαναν με μεγαλύτερη ευχέρεια στους αδύνατους αντιπάλους τους παρά στους παχύσαρκους.

Ωστόσο και στους μεν και στους δε, η γενναιοδωρία φάνηκε να επηρεάζεται από την… υπογλυκαιμία: όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν μειωμένα (π.χ. λόγω παρατεταμένης αφαγίας) οι οικονομικές προσφορές έπαιρναν την κατιούσα.

Αν και όλ’ αυτά μοιάζουν άσχετα μεταξύ τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lübeck και το Ινστιτούτο Οικονομικών Max Planck λένε ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το σωματικό βάρος είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στον χώρο εργασίας με τους ανθρώπους με περιττά κιλά να έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσληφθούν ή να τους προσφέρονται χαμηλότεροι μισθοί.

Μάλιστα μελέτη του Πανεπιστημίου Γέιλ που είχε δημοσιευθεί προ ετών είχε δείξει ότι οι επαγγελματικές διακρίσεις λόγω σωματικού βάρους είναι πλέον πιο συχνές απ’ ό,τι τα άλλα είδη διακρίσεων (λ.χ. ανάλογα με το φύλο, την ηλικία ή την φυλή).

Παρότι, όμως, το φαινόμενο είναι καλά τεκμηριωμένο, οι λόγοι αυτών των διακρίσεων δεν είναι πλήρως κατανοητοί, γράφουν οι γερμανοί επιστήμονες στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO),όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους.

Για να βρουν κάποια πιθανή εξήγηση, θέλησαν να δουν εάν οι αποφάσεις για τα οικονομικά διαφέρουν μεταξύ αδύνατων και παχύσαρκων ατόμων και κατά πόσον οι παρατηρούμενες διαφορές επηρεάζονται από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τα οποία εμπλέκονται στη λειτουργία του εγκεφάλου και από το βάρος των άλλων ατόμων καθ’ εαυτό.

Έτσι, επιστράτευσαν 20 αδύνατους και 20 παχύσαρκους άνδρες και τους ζήτησαν να παίξουν διάφορα οικονομικά παιχνίδια (τελεσιγράφου, εμπιστοσύνης, κινδύνου) στο εργαστήριο, υπό συνθήκες φυσιολογικού σακχάρου και υπογλυκαιμίας.

Οι παχύσαρκοι εθελοντές ζύγιζαν κατά μέσον όρο 120 κιλά, ενώ οι αδύνατοι 70 κιλά.

Παιχνίδι του τελεσιγράφου

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν φυσιολογικά, οι αδύνατοι άνδρες λάμβαναν λιγότερο δίκαιες αποφάσεις και πρόσφεραν 16% λιγότερα χρήματα απ’ όσα οι παχύσαρκοι συνομήλικοί τους στο παιχνίδι του τελεσιγράφου (ultimatumgame).

Στο παιχνίδι αυτό υπάρχει ένα ποσόν χρημάτων που πρέπει να μοιραστούν δύο παίκτες, με τον ένα να κάνει μία προσφορά και τον άλλο να την αποδέχεται ή να την απορρίπτει χωρίς διαπραγμάτευση.

Στο ίδιο παιχνίδι και σε κατάσταση υπογλυκαιμίας, παχύσαρκοι και αδύνατοι εθελοντές έκαναν λιγότερο γενναιόδωρες προσφορές, αν και οι παχύσαρκοι πάλι δεν επηρεάζονταν τόσο πολύ όσο οι αδύνατοι.

Επιπλέον, αδύνατοι και παχύσαρκοι αποδέχονταν πιο εύκολα τα μειωμένα ποσά χρημάτων από τους αντιπάλους τους – και αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν πως όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έλλειψης ενέργειας «συμπεριφερόμαστε περισσότερο σαν homoeconomicus», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Εμπιστοσύνη και ρίσκο

Αντιθέτως, στο παιχνίδι της εμπιστοσύνης (ή παιχνίδι της επένδυσης) οι αδύνατοι άνδρες πρόσφεραν διπλάσια χρήματα στους αδύνατους συμπαίκτες τους απ’ ό,τι στους παχύσαρκους όταν βρίσκονταν σε κατάσταση υπογλυκαιμίας, ενώ στο παιχνίδι του κινδύνου δεν υπήρχε διαφορά στις προσφορές μεταξύ αδύνατων και παχύσαρκων εθελοντών.

Στο παιχνίδι της εμπιστοσύνης, ο ένας παίκτης εμπιστεύεται κάποια από τα χρήματά του στον αντίπαλό του για να τα επενδύσει, ενώ στο παιχνίδι του κινδύνου υπάρχει υψηλό ρίσκο στις οικονομικές επενδύσεις.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι αποφάσεις επί οικονομικών ζητημάτων επηρεάζονται τόσο από το σωματικό βάρος του ατόμου καθ’ εαυτού όσο και από εκείνο του συνομιλητή του… και στον χώρο εργασίας οι παρατηρούμενες διαφορές θα μπορούσαν να εξηγούν τις διακρίσεις αναλόγως με το σωματικό βάρος», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.