Σε ρυθμούς ΔΕΘ αρχίζουν να μπαίνουν από σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά για τον Αλέξη Τσίπρα η αντιπαράθεση της Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα –όχι μόνο γιατί το κυβερνητικό καλάθι της Διεθνούς Εκθεσης δεν μπορεί να είναι γεμάτο, αλλά πρωτίστως επειδή το βάρος του Πρωθυπουργού θα πέσει το επόμενο διάστημα στην ενίσχυση των διεθνών επαφών του και, συνακόλουθα, της πρωθυπουργικής εικόνας του.

Για το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από τη μετάβαση στη ΔΕΘ υπάρχουν δύο σημαντικοί σταθμοί, οι οποίοι στο κυβερνητικό επιτελείο προσδοκούν ότι θα διαμορφώσουν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα και στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όταν στις 10 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα κάνει τα «αποκαλυπτήρια» του νέου σχεδιασμού της κυβέρνησης. Για το πλάνο αυτό, που εν πολλοίς συνδέεται και με την προσπάθεια μιας κυβερνητικής ανάκαμψης στην αφετηρία του νέου πολιτικού κύκλου, έχουν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού ενεργοποιηθεί οι δίαυλοι του Μαξίμου με Παρίσι και Ρώμη, όπως φανερώνει ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζουν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι στη διπλή στόχευση Τσίπρα.

ΕΝΑΣ «ΞΕΝΟΣ» ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. Την προσεχή Πέμπτη (25 Αυγούστου), ο Πρωθυπουργός θα κάνει ένα ακόμη βήμα προσέγγισης με τους ευρωσοσιαλιστές, μεταβαίνοντας στο Παρίσι για να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη σύνοδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που οργανώνει ο γάλλος πρόεδρος. Η πρωτοβουλία Ολάντ εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με φόντο τις γαλλικές κάλπες του 2017 και τον επόμενο ένοικο του Ελιζέ, αλλά για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να συντηρήσει το πολιτικό φλερτ με την ευρωσοσιαλιστική ομάδα και να δοκιμάσει τις αντοχές της εγχώριας Κεντροαριστεράς. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που στο Παρίσι θα εμφανίζεται ως ο μοναδικός εκπρόσωπος του προοδευτικού χώρου, αφού η πρόσκληση Ολάντ αφορά ηγέτες κρατών και όχι κομμάτων, με αποτέλεσμα η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης να μη συμπεριλαμβάνονται στους αποδέκτες. Από τη γαλλική πρωτεύουσα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδείξει ως ευρωπαϊκή αναγκαιότητα τη στροφή σε μια προοδευτική διακυβέρνηση και σε πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, ενώ θα προετοιμάσει το επόμενο βήμα, που θα τον ξαναφέρει λίγες ημέρες αργότερα στο ίδιο τραπέζι με τους Ολάντ και Ρέντσι.

Ο «ΑΞΟΝΑΣ» ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ. Στις 9 Σεπτεμβρίου, την παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ, θα ποντάρει στο πολιτικό χαρτί της συμμαχίας του ευρωπαϊκού Νότου, αναμένοντας στην Αθήνα έξι ηγέτες που με τη δική του προσθήκη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα επτά κρατών η οποία θα αντιταχθεί στους σχεδιασμούς του ευρωπαϊκού Βορρά. Οι προσκλήσεις έχουν αποσταλεί σε όλους από τα μέσα Ιουλίου και λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι αποδέκτες απάντησαν θετικά. Την οριστικοποίηση της ευρωμεσογειακής Συνόδου της Αθήνας επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο Ματέο Ρέντσι (μέσω διαρροής στην ιταλική «Ρεπούμπλικα»), αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σύναξη των επτά θα γίνει και με τις ευλογίες του Βερολίνου.

Κατά τις ίδιες πηγές, ακόμη και ο κεντροδεξιός ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, για τη συμμετοχή του οποίου υπήρχαν ορισμένα ερωτηματικά, έχει απαντήσει θετικά –ο μόνος λόγος για να απουσιάζει από τη Σύνοδο του Νότου θα σχετίζεται με τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις στην προσπάθεια συγκρότησης της νέας ισπανικής κυβέρνησης, που θα τον αναγκάσουν να παραμείνει στη Μαδρίτη. Διαφορετικά, έχει διαμηνύσει ότι θα συμμετάσχει ακόμη και ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Κατόπιν αυτού, στις 9 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα έξι αρχηγοί κρατών ή πρωθυπουργοί (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος), εγκαινιάζοντας από κοινού με την Ελλάδα μια συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου που τα μέλη της φιλοδοξούν να έχει συνέχεια.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Η Σύνοδος των επτά θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο Ζάππειο, ενώ η κίνηση αποτελεί και απάντηση στη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία), η οποία επιδιώκει να στρέψει την ΕΕ σε μια σκληρή γραμμή για το Προσφυγικό. Αυτό ίσως εξηγεί και την ελαστική στάση του Βερολίνου στη σύναξη της Αθήνας –όπου εκτός από το Προσφυγικό, ωστόσο, αναμένεται να γίνουν διεξοδικές συζητήσεις για το Brexit και τις πολιτικές λιτότητας που δημιουργούν ασφυξία στον ευρωπαϊκό Νότο. Κατά τη «Ρεπούμπλικα», ο Ματέο Ρέντσι θα επιδιώξει να εξεταστούν και οι εξελίξεις στη Λιβύη και γενικότερα τη Βόρεια Αφρική, «στην προσπάθεια να περιοριστεί η μετανάστευση και να αποφασιστούν και παρεμβάσεις στις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών» –μια συζήτηση που επίσης φαίνεται να ευνοεί η γερμανική καγκελαρία, σύμφωνα με τις εκμυστηρεύσεις του ιταλού πρωθυπουργού. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, σπεύδουν να διαμηνύσουν ότι η Ελλάδα δεν προκρίνει επιχειρήσεις στρατιωτικού τύπου, ενώ επισημαίνουν ότι αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να ληφθούν μόνο από συνόδους κορυφής της ΕΕ.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός άξονα του Νότου ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αναγνωρίζουν ότι πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί βρήκε από τη στιγμή που η κίνηση εντάχθηκε και στον πολιτικό σχεδιασμό των Ολάντ – Ρέντσι. Κατά τις ίδιες πηγές, η προετοιμασία για τη Σύνοδο της Αθήνας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, με την επίσκεψη στη Ρώμη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη (αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις). Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η ομάδα του Νότου να εκπέμψει μηνύματα και προς τους δανειστές ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του νέου δανειακού προγράμματος της χώρας, αλλά και των συζητήσεων που επιδιώκεται να ξεκινήσουν για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.