Πηγές μου στη γαλλική πρωτεύουσα με ενημέρωσαν χθες, με το που συνέβη, ότι ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας του Φρανσουά Ολάντ –και σφοδρός επικριτής του από τα πολύ αριστερά –Αρνό Μοντεμπούρ ανακοίνωσε ότι θα κατέβει υποψήφιος για πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές του 2017.

Είναι αυτός που δύο χρόνια πριν είχε κάνει «ηρωική» έξοδο από την κυβέρνηση γιατί ο πρόεδρος Ολάντ ήταν πολύ νεοφιλελεύθερος για τα γούστα του. Παρεμπιπτόντως, στις περγαμηνές του να προσθέσω εγώ και μια φιλία με τον δικό μας Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο φωτογραφιζόταν κι αγκαλιαζόταν πέρυσι το καλοκαίρι στο λιμάνι της Αίγινας –για να καταλάβετε πόσο αριστερά τοποθετείται στο πολιτικό φάσμα το επισημαίνω.

Ο Αρνό, που λέτε, σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, στη Βουργουνδία χθες, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και δικαιολόγησε την απόφασή του και με μια μπηχτή στον Ολάντ, τύπου χάσαμε τέσσερα χρόνια μαζί του.

Να σας επισημάνω ότι σε αντίθεση με άλλους αντάρτες σοσιαλιστές υποψηφίους (αναφέρομαι στον πρώην υπουργό Προστασίας του Καταναλωτή Μπενουά Αμόν, ο οποίος επίσης την βγαίνει στον πρόεδρο από τα αριστερά) ο Μοντεμπούρ –που είχε μάλιστα έρθει τρίτος στις προκριματικές εκλογές του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2011, κερδίζοντας το διόλου ευκαταφρόνητο 17% των ψήφων –δεν διευκρίνισε αν θα λάβει μέρος στις επερχόμενες προκριματικές για το χρίσμα του κόμματος ή θα κατέβει ως ανεξάρτητος αριστερός υποψήφιος για την προεδρία.

Μ’ ετούτα και μ’ εκείνα δεν μπόρεσα να μην αναρωτηθώ: τι θα κάνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, που σε κάθε ευκαιρία πλασάρει τη φιλία του με τον γάλλο πρόεδρο; Δεν μπορείτε να πείτε, η απορία μου είναι εύλογη, μιας και ο πρώτη φορά αριστερός έλληνας Πρωθυπουργός μοιάζει να έχει απομείνει με τη δεξιά πτέρυγα των γάλλων Σοσιαλιστών. Λέτε ξαφνικά να θυμηθεί αυτά τα Ολαντρέου, που έλεγε για τον φίλο του, τον Φρανσουά, το 2012;

Ο Θεοχάρης αντιγράφει τον Θεοδωράκη;

Ελαβα ένα μέιλ στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο το Σαββατοκύριακο με τίτλο «η ανάρτηση του Χάρη Θεοχάρη στo facebook για τον Πύρρο Δήμα». Αποστολέας ήταν το γραφείο Τύπου του Χάρη Θεοχάρη.

Τι έγραφε λοιπόν ο ανεξάρτητος πια εθνοπατέρας; «Η στοχοποίηση των διαφορετικών απόψεων είναι το πρώτο στάδιο του φασισμού. Ο Πύρρος Δήμας έκανε λάθος και έβαλε υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ. Η αποδόμηση του χαρακτήρα όσων έχουν διαφορετικές απόψεις είναι το δεύτερο στάδιο του φασισμού. Ο Πύρρος Δήμας δεν ήταν καλός αθλητής αφού έβαλε υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ. Ομάδες περιφρούρησης που εμποδίζουν τις διαφορετικές απόψεις θα είναι το τρίτο στάδιο του φασισμού. Η πλήρης απαγόρευση και ποινικοποίηση των διαφορετικών απόψεων θα είναι το τέταρτο στάδιο του φασισμού. Μήπως με τον Πύρρο Δήμα η “Αυγή” προετοιμάζει “λαϊκή” πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στα πλαίσια του ανακοινωθέντος “διαλόγου”; Κάθε υποψήφιος στις εκλογές, για να είναι νόμιμος, πρέπει να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Μην έχουμε καμιά αμφιβολία. Και κόκκινο-ροζ φόρεμα να φοράει ο φασισμός, πάλι μαύρος είναι».Δεν θα διαφωνήσω, αλλά αναρωτιέμαι αν αντιγράφει λίγο τον πρώην αρχηγό του Σταύρο Θεοδωράκη. Το λέω γιατί το γραφείο Τύπου του Ποταμιού μού στέλνει τα ποστ του επικεφαλής του, ωσάν δελτία Τύπου εδώ και πολύ καιρό. Θα μου πείτε τώρα στην πολιτική επικοινωνία, όπως και στην τέχνη, δεν υπάρχει παρθενογένεση.

Ολυμπιονίκες στη Βουλή

Και μιας και ανέφερα τον επικεφαλής του Ποταμιού να σας πω και για –τι άλλο; –την πιο πρόσφατη ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Ο Σταύρος προανήγγειλε ότι το κόμμα του σκοπεύει να καταθέσει πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, να κληθούν οι έλληνες ολυμπιονίκες να μιλήσουν στην Ολομέλεια τον Σεπτέμβριο.

Ο Θεοδωράκης, λοιπόν, θέλει να ανέβουν στο βήμα και να μιλήσουν για την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά αλλά και για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Οπως το θέτει επί λέξει: «Οχι συναισθηματικούς δεκάρικους και πατριωτικές κορώνες αλλά αλήθειες που θα είναι απαραίτητες στην κοινωνία. Τι είναι αυτό που τους κινητοποίησε; Πώς έκαναν την σπίθα φλόγα; Τι χρειάζεται για να πρωταγωνιστείς σε παγκόσμιο επίπεδο; Πώς πέφτουν και ξανασηκώνονται; Και να ακούσουν και οι κυβερνώντες τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, τις λύσεις που προτείνουν, τις ιδέες που έχουν για να φέρουν κι άλλα παιδιά στον αθλητισμό. Τώρα που το γράφω συνειδητοποιώ ότι είναι η σωστή στιγμή. Να τους ακούσουμε!».

Γιατί όχι; Οπως γράφει και ο ίδιος ο Θεοδωράκης παρακάτω «τόσα και τόσα έχουμε ακούσει από το βήμα της Βουλής».

Μπηχτές Σκουρλέτη σε ΔΕΗ για το μπλακάουτ

Το βλέπω πολύ δύσκολο να τύχει πολιτικής στήριξης η διοίκηση της ΔΕΗ για το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος στους κακοπληρωτές, το οποίο έχει επιστρατεύσει από τις αρχές Αυγούστου προκειμένου να βελτιώσει την εισπραξιμότητά της.

Τέτοια στήριξη εγώ δεν είδα διαβάζοντας την τοποθέτηση του εποπτεύοντος υπουργού Πάνου Σκουρλέτη στη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μπηχτές εναντίον της διοίκησης της ΔΕΗ, είδα. «Υπάρχουν εκείνες οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν προσέλθει από μόνοι τους (σ.σ. να διακανονίσουν το χρέος τους) και έχει προβεί σε αποκοπή του ρεύματος η ΔΕΗ, οπότε πια χάνουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στις 36 δόσεις. Εδώ βέβαια νομίζω ότι και η εταιρεία θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική στις κινήσεις της, έτσι ώστε να μην ακυρώσει αυτήν την πολύ σωστή ρύθμιση που έγινε μέσα από τις 36 δόσεις. Δηλαδή, δεν μπορεί από τη μια να έχεις μια πολιτική που πραγματικά να ανακουφίζει, να διευκολύνει τη ρευστότητα της ίδιας της εταιρείας από τη στιγμή που αρχίζει και εισπράττει ανεξόφλητες οφειλές, και από την άλλη να πέσεις σε ένα μέτρο, το οποίο θα ακυρώνει τελικά τη λογική αυτή», λέει ο υπουργός.

Είναι προφανές ότι ο Σκουρλέτης δεν θέλει να συνδέσει την εικόνα του με μια ΔΕΗ που κόβει το ρεύμα και μάλιστα ενόψει συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και ανασχηματισμού. Και στοιχηματίζω ότι καθώς η ΔΕΗ θα αναγκάζεται να κάνει ολοένα και περισσότερες αποκοπές τα αδειάσματα προς τη διοίκηση θα πυκνώνουν.

Πόσω μάλλον όταν το γυαλί στις σχέσεις του Σκουρλέτη με τον Μανόλη Παναγιωτάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, έχει εδώ και καιρό ραγίσει. Τώρα, αν η απειλή του μπλακάουτ είναι το μοναδικό εδώ που έχει φτάσει η ΔΕΗ αποτελεσματικό μέτρο για να περιορίσει τα φέσια της, αυτό στην πολιτική είναι λεπτομέρεια…