Για τον καλλιτεχνικό απολογισμό των φετινών Επιδαυρίων ας μιλήσουν οι ειδήμονες. Μετά και τη δεύτερη παράσταση των «Ορνίθων», ωστόσο, το περασμένο Σάββατο, τα πηγαδάκια κάνουν ήδη ταμείο με τις παρουσίες πολιτικών ταγών.

Για τον Αριστείδη Μπαλτά σας έχω ξαναγράψει, αλλά πλέον η ετυμηγορία είναι τελεσίδικη: ο υπουργός Πολιτισμού έλαμψε διά της απουσίας του. Το γραφείο Τύπου, άλλωστε, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βομβάρδιζε τους φιλοθεάμονες δημοσιογράφους με δελτία και φωτογραφίες από τη μίνι περιοδεία Μπαλτά σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης (που, προς Θεού, έχουν την ιδιαίτερη αξία τους).

Αντιθέτως, τακτικός θαμώνας της Επιδαύρου αποδείχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που παραβρέθηκε στην πρεμιέρα του «Οιδίποδα τυράννου» του Ρίμας Τούμινας, σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του ρωσικού θιάσου Βαχτάνγκοφ (29/7), αλλά και σε εκείνη των «Ορνίθων» (19/8), χειροκροτώντας μάλιστα στο σημείο όπου ο Νίκος Καραθάνος Πεισθέταιρος καλούσε σε ένα αυτοσχεδιαστικό ξέσπασμα τον Γιώργο Λούκο.

Απών ο Θεοδωρόπουλος

Παρεμπιπτόντως, αυτόπτες μάρτυρες μου μεταφέρουν ότι στην πρώτη περίπτωση τον Πρόεδρο υποδέχθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Στάθης Λιβαθινός, και στη δεύτερη, προχθές, ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, δεν ήταν παρών σε καμία από τις δύο υποδοχές.

Επέλεξε να παρακολουθήσει το προχθεσινό κλείσιμο των «Ορνίθων», όπου παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αλλά και ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος ας με συγχωρέσει που τον συμπεριλαμβάνω στο κυβερνητικό επιτελείο.

Η είδηση όμως είναι ότι στην ίδια παρέα με τον Αρβανίτη ήταν ο επανακάμψας στα λημέρια του Φεστιβάλ Παναγιώτης Δούρος, μαζί μάλιστα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Οι δυο τους εθεάθησαν αργότερα να τρώνε μαζί στο Καλογερικόν της αρχαίας Επιδαύρου.

Η παρουσία της Στέγης

Γιατί τόση συριζαϊκή πρεμούρα, αλήθεια, για το κλείσιμο των Επιδαυρίων; Τι δεν είχαν οι άλλες παραγωγές που διέθετε η καταληκτική του Φεστιβάλ; Α, ξέχασα: διέθετε τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, την οποία, όπως φαίνεται, εκτιμούν ακόμη και όσοι δεν πιστεύουν στην αριστεία.

Κατά τα λοιπά, τους «Ορνιθες» της Παρασκευής παρακολούθησαν και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία Σαμαρά και τον βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Πλακιωτάκη με τη γυναίκα του Αφροδίτη Δωρίτη.

Ευτυχώς, πάντως, που Σαμαράς και Αρβανίτης επέλεξαν διαφορετική ημέρα. Οπως ενθυμούνται ίσως οι πιο παρατηρητικοί, ο δεύτερος κατέχει την παγκόσμια πρωτιά να έχει αποκαλέσει πέρυσι ως διευθυντής ραδιοφώνου τον πρωθυπουργό του με τη λέξη που αρχίζει με «μα» και μαθαίνουν οι τουρίστες μετά το «kalimera».

n Για να είμαι πάντως ακριβοδίκαιος, η πρώτη «κάθοδος» συριζαίων στην Επίδαυρο σημειώθηκε για την παράσταση «Επτά επί Θήβας», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις και παραγωγή του ΚΘΒΕ. Στις 22 και 23 Ιουλίου εθεάθησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πάλι ο… θαμών Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Οι δύο τελευταίοι συνέχισαν μάλιστα στο καθιερωμένο δείπνο του Λεωνίδα στο Λυγουριό.