Κοινή γραμμή συγκροτούν πλέον τα θύματα της ναυτικής τραγωδίας στην Αίγινα στην προσπάθειά τους να μάθουν την αλήθεια για τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων, μέσα από την αποκάλυψη με ακρίβεια των συνθηκών του ναυαγίου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους και να μη μείνει η παραμικρή σκιά για τυχόν συγκάλυψη.

«Δεν θέλουμε βοήθεια, θέλουμε δικαιοσύνη» δηλώνουν οι συγγενείς της πεντάχρονης Σεβαστής και του 44χρονου πατέρα της Θεοδόση Κατιφέ που βρήκαν τον θάνατο στη φονική σύγκρουση.

Την εκπροσώπησή τους ως πολιτική αγωγή καθώς και του καπετάνιου της λάντζας και τραυματιών, ανάμεσά τους και παιδιά ηλικίας επτά και δέκα χρόνων, ανέλαβε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και συνεργάτες του.

Με την εξέλιξη των ερευνών αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για το μυστήριο της Αίγινας και να καλυφθούν κενά σημεία, όπως τι ακριβώς μεσολάβησε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα από τη σύγκρουση μέχρι την ώρα που ο φερόμενος ως καπετάνιος του ταχύπλοου Θρασύβουλος Λυκουρέζος ειδοποίησε τις Αρχές και τον συνέλαβαν.

Αποκρούει τις ευθύνες

Εντύπωση πάντως προκαλούν τα όσα ο ίδιος ισχυρίστηκε σχετικά με την αντίδρασή του την ώρα της κινητοποίησης για τη διάσωση των ναυαγών. Ο ίδιος αφού επιρρίπτει ευθύνες στον καπετάνιο της μοιραίας λάντζας που όπως είπε κινούνταν από αριστερά της δικής του πορείας, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν βοήθησε στη διάσωση. Ισχυρίστηκε ότι το σκάφος παρασύρθηκε λόγω των ανέμων σε αντίθετη πορεία από τους ναυαγούς. Για τα δε σωσίβια ισχυρίστηκε ότι «η εκτόξευσή τους αντίθετα προς τη φορά του ανέμου από υπερηλίκους σε κατάσταση σοκ και πανικού δεν θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα».

Ενα άλλο σημείο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι τα προβλήματα υγείας τα οποία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει ο 77χρονος Λυκουρέζος, ο οποίος αναφέρει ότι στις 10 Αυγούστου είχε εξέλθει από νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί λόγω καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας. Λίγες όμως ημέρες αργότερα πήρε, όπως ισχυρίζεται, το τιμόνι του ταχύπλοου στη μοιραία διαδρομή.