Σε κοινό βηματισμό με το Βερολίνο στο Προσφυγικό επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, με την προσδοκία ότι μέσω αυτής της συμπόρευσης μπορεί να ανοίξει ο δρόμος και για μια ελαστικότερη στάση της γερμανικής καγκελαρίας ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού δανειακού προγράμματος και των συζητήσεων για τη διευθέτηση του χρέους.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος του Βερολίνου παραμένει κυρίαρχος σε κάθε πτυχή του ελληνικού ζητήματος –και με αυτόν τον γνώμονα είναι προφανές ότι σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του και ο Αλέξης Τσίπρας, προσβλέποντας σε μια συμμαχία διαρκείας με την Ανγκελα Μέρκελ. Με το τρίπτυχο «Προσφυγικό – δεύτερη αξιολόγηση – χρέος» στην κυβερνητική ατζέντα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα (16 Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ωστόσο, το μεγάλο ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ αναμένεται να γίνει τρεις ημέρες αργότερα στη Νέα Υόρκη, όπου οριστικοποιήθηκε η κοινή παρουσία τους και η συμπροεδρία τους σε ειδική διάσκεψη που οργανώνει ο ΟΗΕ για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Η εξέλιξη αναδεικνύει ένα σφιχταγκάλιασμα του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο, το οποίο εκ πρώτης φαίνεται παράδοξο την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώνει την προεργασία για τη Σύνοδο του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα και ανασύρει το αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις. Πολιτικοί παράγοντες, αξιολογώντας την εικόνα αυτή, εκτιμούν ότι για να μην καταγράφεται δυσαρέσκεια του Βερολίνου, η μεν Σύνοδο των επτά ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στις 9 Σεπτεμβρίου (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος) δεν αντιστρατεύεται τα γερμανικά συμφέροντα, το δε ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ανοίγει στην παρούσα φάση κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, τους οποίους κατανοεί η καγκελαρία.

ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Ανγκελα Μέρκελ επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να βάλει σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες ένα σχέδιο ενίσχυσης της εικόνας του, εντός και εκτός συνόρων, με αποκορύφωμα την κοινή εμφάνιση στο Μανχάταν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος αποδέχθηκε ασμένως, εάν δεν εισηγήθηκε, την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να συμπροεδρεύσει με τον έλληνα Πρωθυπουργό σε διάσκεψη για το Προσφυγικό που οργανώνεται στις 19 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Οργανισμού. Πρόκειται για μία από τις δύο ειδικές διασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη για το Προσφυγικό και την αντιμετώπισή του, καθώς την επόμενη ημέρα (20/9) θα ακολουθήσει αντίστοιχη εκδήλωση που οργανώνεται από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία επίσης θα συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας. Στις 23 Σεπτεμβρίου, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δίνοντας έμφαση στη διαχείριση του Προσφυγικού από τη χώρα μας και στην ασφάλεια σε Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Αντίστοιχη θεματολογία θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο του ευρωπαϊκού Νότου, η οποία επιδιώκεται να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην ομάδα του Βίσεγκραντ, που ευνοεί μια πολιτική κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες –εξού και η συγκατάθεση του Βερολίνου στη σύναξη της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι στο ιταλικό νησί Βεντοτένε, το Ελιζέ επιβεβαίωνε και επισήμως τη συμμετοχή του γάλλου προέδρου στη Σύνοδο του Νότου. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αναφέρουν ότι τόσο στη Σύνοδο της Αθήνας όσο και στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα περιοριστεί σε μια ατζέντα για το Προσφυγικό, αλλά θα ανοίξει τη συζήτηση και για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το Κυπριακό και το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Η ΑΝΗΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΘ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι μέσα από αυτόν τον κύκλο διεθνών επαφών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει μια πορεία κυβερνητικής ανάταξης που θα διαμορφώσει και το πολιτικό σκηνικό του φθινοπώρου. Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί και η πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ, την οποία άρχισαν να προετοιμάζουν από χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά πληροφορίες, αν και δεν υπάρχει περιθώριο για ένα ουσιαστικό πακέτο παροχών, σχεδόν όλοι οι υπουργοί έχουν κληθεί να προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα κοινωνικό πακέτο, στο οποίο θα εστιάσει ο Πρωθυπουργός. Στη βάση αυτή, προεξοφλούνται ήδη ανακοινώσεις για τη στήριξη όσων συνταξιούχων έχασαν το ΕΚΑΣ καθώς και για την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος από τις προσφυγικές ροές.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι δεν υπάρχει διέξοδος για την κυβέρνηση, ούτε θα αποδώσουν πολιτικά «κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς σχέδιο» –στις οποίες εντάσσει και την επιχείρηση αντεπίθεσης Τσίπρα, μέσω διεθνών συναντήσεων και επαφών. Από την Πειραιώς διαμηνύουν ότι η ΔΕΘ θα είναι «αποκαλυπτική της κυβερνητικής ανεπάρκειας» ενώ προεξοφλούν ότι η ίδια εικόνα θα αναδειχθεί και στη Βουλή, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία.

Ενόψει ΔΕΘ πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ ανοίγει άμεσα έναν κύκλο συναντήσεων με παραγωγικούς φορείς και περιοδειών (με αφετηρία αύριο από τη Ζάκυνθο), ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να συμμετάσχει σε Συνέδριο του ΕΛΚ στην Πορτογαλία.