Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η χρήση του κινητού Ιντερνετ τον φετινό Αύγουστο και με τις καλοκαιρινές διακοπές να μην έχουν ακόμα τελειώσει!

Με βάση τα στοιχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι συνδρομητές που βρέθηκαν σε διακοπές από τις αρχές του μήνα μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο χρησιμοποίησαν τα smartphones τους περισσότερο από κάθε άλλη φορά – χρονιά, κυρίως για να μοιραστούν –μέσω των σόσιαλ μίντια –τις προσωπικές τους στιγμές και τις ομορφιές της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση των δεδομένων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (mobile data), με αποκορύφωμα το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Cosmote, στο τριήμερο από τις 13 έως και τις 15 Αυγούστου η κίνηση των mobile data στο δίκτυό της ξεπέρασε τα 475 terabytes (1 terabyte = 1.000 gigabytes)! Σχεδόν το 30% της κίνησης αυτής εξυπηρετήθηκε μέσω των δικτύων 4G και 4G, καταγράφοντας αύξηση 342% σε σχέση με πέρυσι!

Συνολικά, από την 1η έως και τη 15η Αυγούστου η κίνηση των δεδομένων ξεπέρασε τα 2,1 petabytes (1 petabyte = 1.000 terabytes) και ήταν αυξημένη κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι περιοχές. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας, οι έλληνες και ξένοι εκδρομείς του Αυγούστου προτίμησαν και φέτος τα νησιά και άλλους δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ωστόσο, οι περιοχές στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης δεδομένων ήταν οι Σποράδες (100%), η Ζάκυνθος (87%), η Κέρκυρα (80%), η Λήμνος με τον Αγιο Ευστράτιο (78%) και η Αμοργός με την Αστυπάλαια και τις Μικρές Κυκλάδες (70%).

Επίσης, η Πιερία (70%), η Νέα Καλλικράτεια – Νέα Μουδανιά (66%) και η περιοχή της Δυτικής Σιθωνίας (61%) ήταν αντίστοιχα οι ηπειρωτικές περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση κίνησης. Με αύξηση περίπου 50% στην κίνηση data ακολούθησαν η Καβάλα, το Πήλιο και η Ηλεία.

Βάσει των στοιχείων roaming (περιαγωγή) της Cosmote, οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες του Αυγούστου που εξυπηρετήθηκαν από το δίκτυό της προέρχονταν από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της κίνησης data, στο διάστημα από την 1η Αυγούστου έως και τις 15 Αυγούστου το 28% καταναλώθηκε στο facebook, το 21% στο web browsing και το 17% στο YouTube. Επίσης, το facebook χρησιμοποίησε περίπου το 70% του συνόλου των ενεργών χρηστών data.

Η Vodafone. Για αύξηση που υπερτετραπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο σε ό,τι αφορά ειδικά τη συνολική κίνηση του δικτύου της 4G και 4G, κάνει λόγο και η Vodafone.

Από την 1η έως και τις 15 Αυγούστου η μεγαλύτερη κίνηση δεδομένων μέσω του δικτύου της εταιρείας πραγματοποιήθηκε σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι το Ρέθυμνο, όπου η αύξηση στην κίνηση δεδομένων άγγιξε το 168% σε σχέση με πέρυσι. Ακολούθησαν οι προορισμοί των Χανίων (140%), του Λασιθίου (137%), της Χίου (135%), της Ρόδου, της Κατερίνης και της Βέροιας (118%), της Πάρου, της Σάμου και της Πρέβεζας (110%), της Μυκόνου (108%), της Τήνου (105%), της Σαντορίνης (101%), της Κέρκυρας (92%) και της Χαλκιδικής (83%).

Σημαντική σε σχέση με πέρυσι ήταν και η αύξηση (178%) που καταγράφηκε στη χρήση δεδομένων του δικτύου της Vodafone από τους ξένους επισκέπτες του Αυγούστου, που προέρχονταν κυρίως από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Σερβία και τη Ρωσία.