«Νιώθω ότι τώρα αρχίζουν όλα. Είναι αλήθεια πάντως ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συνειδητοποιήσω το τι πέτυχα. Εδώ το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πήρα πριν από έναν μήνα αρχίζω να το καταλαβαίνω τώρα, άρα φανταστείτε για αυτό εδώ»

Η χρυσή ολυμπιονίκης τού επί κοντώ είναι Ελληνίδα και είναι η Μεγάλη Αικατερίνη του ελληνικού στίβου που περνώντας τα 4,85 μ. έγραψε την πιο χρυσή σελίδα στην ώς τώρα καριέρα της, και όπως λέει στην «Ομάδα»: «Δεν σταματάμε εδώ και ο αγώνας συνεχίζεται. Απλά είναι μια δικαίωση των κόπων μας, εμένα και του συζύγου και προπονητή μου, στον οποίο και αφιερώνω το μετάλλιο για όσα έχει κάνει για μένα και το πώς έχει σταθεί δίπλα μου» λέει η Κατερίνα Στεφανίδη για τον Μίτσελ Κρίερ, ο οποίος με το που έριξε τον πήχη η Αμερικανίδα Μόρις πηδάει μέσα στο γήπεδο και της λέει: «Τα κατάφερες».

«Εκείνη τη στιγμή ειλικρινά δεν είχα καταλάβει ότι πήρα το χρυσό. Ο κόσμος είχε φωνάξει και επειδή εγώ συνηθίζω να μη βλέπω τα άλματα των αντιπάλων μου γιατί μου χαλάνε την αυτοσυγκέντρωση, νόμιζα ότι πέρασε το ύψος και λέω μέσα μου, δεν πειράζει, ασημένιο μετάλλιο είναι αυτό» αναφέρει η πρωταθλήτρια μας, που έχοντας περάσει με την πρώτη προσπάθεια τα 4,70 και με τη δεύτερη τα 4,80 μ. και 4,85 μ. υπερίσχυσε της Μόρις (είχε από μία αποτυχημένη σε όλα αυτά τα ύψη) και της εκπληκτικής 19χρονης Νεοζηλανδής ΜακΚάρτνεϊ που έμεινε στα 4,80.

«Κόουτς, γιατί, της είπες “τα κατάφερες”» και όχι τα καταφέραμε;» ρωτάμε τον Μίτσελ Κρίερ και αυτός μας αποστομώνει: «Φίλε, αυτή είναι το αφεντικό στο σπίτι, δεν με παίρνει να πω κάτι άλλο» απαντά γελώντας και σκέφτεται ότι πρέπει να πληρώσει και ένα χαμένο στοίχημα: «Είναι ώρα εφόσον επιθυμεί να πάρουμε αυτό το σκυλάκι που τόσο ήθελε. Δεν μπορώ πλέον να το αρνηθώ» λέει στην «Ομάδα» ο αμερικανός σύζυγός της. Παλιότερα την έβγαζε με καμιά κρέπα, αλλά τώρα μεγάλωσε το στοίχημα αφού της είχε πει: «Πάρε εσύ μετάλλιο και θα πάρουμε το κατοικίδιο που θέλεις». Βέβαια όπως έλεγε η Νικόλ, με τόσα ταξίδια λίγο δύσκολο να είναι απόλυτα συνεπείς με το ζωάκι.

«Το βασικό είναι που δεν χτύπησε ο Μίτσελ, έτσι που πήδηξε από τόσο μακριά για να έρθει να με αγκαλιάσει και να πανηγυρίσουμε» σημειώνει η Κατερίνα, ενώ ο σύζυγός της έχει πληρωμένη την απάντηση: «Το βασικό είναι να μην έχει πρόβλημα τραυματισμού η Κατερίνα· εγώ και το πόδι μου να έσπαγα κανένα πρόβλημα, έχω βοηθητικό ρόλο απ’ έξω» λέει ο Μίτσελ Κρίερ (διπλωματούχος προπονητής στις ΗΠΑ, ο οποίος εδώ δεν μπορεί να πάρει το αντίστοιχο δίπλωμα καθώς χρειάζεται να έχει παρακολουθήσει μεταξύ άλλων και παραδοσιακούς χορούς!) που ανυπομονεί να βρεθούν στο σπίτι τους.

ΠΙΚΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΛΕΝΑ. «Λατρεύω την Ελλάδα και θα είναι ωραίο να περάσουμε τώρα κάποιες μέρες σε ένα νησί, αλλά ξέρεις και εκεί πάλι σε ξενοδοχείο θα κοιμηθείς. Μου έχει λείψει το σπίτι μας τόσο καιρό» λέει με παράπονο την ίδια ώρα που η Κατερίνα Στεφανίδη βγάζει το δικό της παράπονο για τη μεγάλη κυρία των αιθέρων Γελένα Ισινμπάγεβα (ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τους αγωνιστικούς χώρους, πικραμένη από την απόφαση για τη Ρωσία λέγοντας ότι αυτό το χρυσό μετάλλιο δεν θα έχει την ίδια αξία χωρίς αυτήν).

«Δεν καταλαβαίνω, τι νομίζει ότι εμείς μαζευτήκαμε και τη βγάλαμε εκτός; Πού είμαστε, στο σχολείο; Εμείς θέλαμε να είναι εδώ για να προσπαθήσουμε να την κερδίσουμε ή εγώ, για παράδειγμα, αν έχανα θα έπαιρνα ασημένιο πίσω από την Ισινμπάγεβα. Ολες οι αθλήτριες είμαστε ενοχλημένες με αυτή τη δήλωση που δείχνει ασέβεια προς εμάς» τονίζει η χρυσή Κατερίνα, που ρωτήθηκε αργότερα επίμονα και από τους Ρώσους για αυτό και απάντησε ανάλογα, με τη Μόρις και τη ΜακΚάρτνεϊ να παίρνουν το μέρος της.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΛΤ. Πέρα από την απονομή του μεταλλίου και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου που προκάλεσε την υπέρτατη συγκίνηση, το κλου της βραδιάς του τελικού ήταν η φωτογραφία με τον Γιουσέιν Μπολτ.

«Ναι, τον είδα ξαφνικά μπροστά μου που πανηγύριζε και αυτός τη νίκη του στη σκυταλοδρομία, με συνεχάρη και βγήκαμε φωτογραφία. Ηταν ξεχωριστή στιγμή» επισημαίνει η Κατερίνα που αγωνίστηκε με μια μπλε και μια άσπρη κάλτσα, όπως και με τα νύχια ιδιαίτερα προσεγμένα στο βάψιμο. «Ηταν ασορτί με το χρώμα των καρφιών μου στα παπούτσια. Οσο για τις κάλτσες είναι κάτι που το ξεκινήσαμε φέτος με τον Μίτσελ και μας βγαίνει πολύ ωραία».

Να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά ο ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ευαγγελόπουλος έβγαλε πριν από τον αγώνα την αναμνηστική φωτογραφία μαζί της καθώς στο Πόρτλαντ την είχε βγάλει μετά, αλλά είχε μείνει τρίτη. Συνεπώς άλλαξε για το γούρι η φωτογράφιση.