Η σάμπα τύλιξε το Μαρακανά σαν την πρωινή ομίχλη που έντυνε κάθε πρωί τον Χριστό Λυτρωτή, τα παιδιά στις φαβέλες εκείνο το βράδυ κοιμήθηκαν πιο αργά από το συνηθισμένο και οι Βραζιλιάνοι αποχαιρέτησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με ένα συναίσθημα θλίψης και ανακούφισης.Οι Ιάπωνες παρέλαβαν με δέος διπλωμένη την ολυμπιακή σημαία για να την ξεδιπλώσουν σε τέσσερα χρόνια. Τι έμεινε στη μνήμη μας όμως από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Λατινική Αμερική; Ας προσεγγίσουμε τη διοργάνωση έτσι απλά, σαν να μαθαίνουμε την αλφαβήτα

Αποθέωση του ολυμπιακού πνεύματος. Οταν μετά τη σύγκρουσή τους στα προκριματικά των 5.000 μ., η Αμερικανίδα Αμπι Ντ’ Αγκοστίνο και η Νεοζηλανδή Νίκι Χάμπλιν βοήθησαν η μία την άλλη να τερματίσουν έχοντας όμως ήδη αποκλειστεί.

Βραζιλιάνες. Εδωσαν άλλο χρώμα στις εξέδρες των γηπέδων, ιδιαίτερα σ’ εκείνο του μπιτς βόλεϊ και στο βόλεϊ. Η παρουσία τους στην Κοπακαμπάνα απλώς προκαλούσε θαυμασμό.

Γιαννιώτης. Εθνικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί. Υπέροχο φινάλε σε μια εκπληκτική καριέρα για έναν αθλητή – φαινόμενο. Μακράν το πιο βαρύ συναισθηματικά μετάλλιο της ελληνικής αποστολής.

ΔΟΕ. Το άνοιγμα στη Λατινική Αμερική αν πέτυχε θα φανεί στο μέλλον. Οι επενδύσεις σε παρθένες αγορές φέρνουν κέρδος στους λίγους, αλλά φτώχεια για τους πολλούς.

Ελλάδα. Στο βάθρο, κόντρα στις δυσκολίες. Από τις κορυφαίες διοργανώσεις για την ελληνική αποστολή, που ίσως στην πιο δύσκολη καμπή του ελληνικού αθλητισμού έφυγε από το Ρίο με έξι μετάλλια.

Ζόζεφ Σκούλινγκ. Εφθασε από τη Σιγκαπούρη με τη φωτογραφία του Φελπς στις αποσκευές του και νίκησε το ίνδαλμά του, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη έκπληξη στην κολύμβηση.

ΗΠΑ κορυφαίες με διαφορά. Σαρώνοντας τα μετάλλια σε στίβο και κολύμβηση οι ΗΠΑ πήραν εύκολα την πρώτη θέση στον πίνακα (46 χρυσά, 37 ασημένια, 38 χάλκινα) ακολουθούμενες από Βρετανία (27, 23, 17), Κίνα (26, 18, 26) και Ρωσία (19, 18, 19).

Θεά. Η Ζιζέλ στην τελευταία της πασαρέλα έκανε το Μαρακανά να σωπάσει (για να θαυμάσει). Αυτό, μόνο ο Ουρουγουανός Αλτσίδες Γκίτζια (το 1950), ο Πάπας και ο Φρανκ Σινάτρα το είχαν καταφέρει.

«Ιφιγένεια». Το σκάφος των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή περίμενε ούριο άνεμο για να πλεύσει στο βάθρο. Το κατάφερε! Είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον.

Κορακάκη. Η ελληνίδα σκοποβόλος έγινε η πρώτη γυναίκα στη χώρα μας με δύο μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχει τα φόντα να γίνει και αυτή με τα περισσότερα από όλους.

Λυτρωτής Ιησούς, είδε από ψηλά τους Βραζιλιάνους να πανηγυρίζουν το μεγαλύτερο απωθημένο τους, το ποδοσφαιρικό τουρνουά. Εβαλε και αυτός το χέρι του για να χάσουν οι Γερμανοί και μάλιστα στα πέναλτι.

Μπoλτ στο πάνθεον των ηρώων. Ο τζαμαϊκανός σπρίντερ πέρασε στην Ιστορία μετά το τρίτο στη σειρά χρυσό μετάλλιο στα 100, στα 200 μ. και στη σκυταλοδρομία 4×100. Αποχωρεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχοντας 9 χρυσά μετάλλια σε ισάριθμους τελικούς.

Νέο αστέρι ξεπροβάλλει στη γυμναστική. Η 19χρονη Αμερικανίδα Σιμόν Μπάιλς με τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο θεωρείται για πολλούς η σύγχρονη Κομανέτσι. Εχασε όμως στη δοκό.

Ξεγύμνωμα των μογγόλων προπονητών στην πάλη. Εκαναν στριπτίζ για να διαμαρτυρηθούν στους κριτές θεωρώντας ότι αδίκησαν τον αθλητή τους Γκαντζορίγκ στον αγώνα του χάλκινου μεταλλίου!

Ονειρο ζωής για την ομάδα ράγκμπι των ανδρών από τα νησιά Φίτζι που νικώντας τη Βρετανία στον τελικό χάρισαν το πρώτο μετάλλιο (και μάλιστα χρυσό) στην ιστορία της χώρας.

Πετρούνιας από χρυσό. Το κορυφαίο πρόγραμμα που έχει γίνει στην ιστορία των κρίκων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο. Ο άρχοντας των κρίκων είναι Ελληνας.

Ρυθμός. Μια πόλη γεμάτη ρυθμό το Ρίο –σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, σε κάθε στενό. Η πόλη του χρώματος και της μουσικής.

Στεφανίδη στα ύψη. Η Μεγάλη Αικατερίνη του ελληνικού αθλητισμού με το χρυσό μετάλλιο έγραψε ιστορία εκτοπίζοντας την τσαρίνα και τις ΗΠΑ στο επί κοντώ.

Τορπίλη της Βαλτιμόρης. Ο Μάικλ Φελπς μάζεψε ακόμα έξι μετάλλια και συστήνεται πλέον ως ο κορυφαίος ολυμπιονίκης όλων των εποχών! Ο αμερικανός κολυμβητής έκλεισε μια μυθική καριέρα με 28 ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 23 χρυσά!

Υπόσχεση για την κόρη. Ο Μο Φάρα έγραψε ιστορία παίρνοντας ξανά «νταμπλ» σε 5.000 και 10.000 μέτρα ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Λάσε Βίρεν. Αν και έπεσε στα 10.000, σηκώθηκε και νίκησε για να κρατήσει την υπόσχεση στην κόρη του Ριάνα πως θα της φέρει το χρυσό.

Φαβέλες. Εκεί όπου η Βραζιλία αναστενάζει. Τα σύγχρονα ψηλά κτίρια και τα στάδια δεν ήταν αρκετά για να τις κρύψουν. Εκεί ζει σχεδόν το 1/5 των Βραζιλιάνων.

Χορευτής για την πατρίδα του. Τι και αν ήρθε τελευταίος στην άρση βαρών; Ο Ντέιβιντ Κατοατάου από το μικρό Κιριμπάτι της Ωκεανίας χόρευε ύστερα από κάθε προσπάθειά του για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή που απειλεί και τη χώρα του.

Ψεύτης κατ’ εξακολούθηση ο Ράιαν Λόχτι, που δεν βάζει μυαλό. Τεράστιος αθλητής (έξι χρυσά ολυμπιακά μετάλλια) αλλά με απαράδεκτη νοοτροπία, σκηνοθέτησε μέχρι και ότι έπεσε θύμα ληστείας στο Ρίο για να καλύψει τις ζημιές που έκανε με την παρέα του.

Ωραιότερη εικόνα από την τελετή έναρξης, η είσοδος της ομάδας των προσφύγων. Ο καθένας είχε τη δική του ιστορία να διηγηθεί και πλέον θα έχουν την ευκαιρία κάθε τέσσερα χρόνια να συμμετέχουν με τους κορυφαίους.