Ούτε μέσω κατασχέσεων δεν μπορεί ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει τους φόρους που έχουν επιβληθεί. Η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει μαζικά ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών καταθέσεων σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, πλην όμως τα υπόλοιπα των λογαριασμών αποδεικνύονται ανεπαρκή για την είσπραξη των φόρων με το ζόρι.

Τα στοιχεία τα οποία ενσωματώνονται σε επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την αύξηση των κατασχέσεων κατά 30%, το μέσο εισπραχθέν ποσό που καρπώνεται το Δημόσιο από τις κατασχέσεις λογαριασμών ανέρχεται σε 530 ευρώ ανά λογαριασμό. Οκτώ στους δέκα φορολογουμένους χρωστούν λιγότερα από 3.000 ευρώ στην Εφορία, πλην όμως οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν αδειάσει.

Από τις περίπου 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, στο εξάμηνο, το ποσό που εισέρευσε στα ταμεία της Εφορίας –σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία –προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 90 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.

Το αίτημα της ΕΣΕΕ. Χιλιάδες φορολογούμενοι πλέον έχουν φροντίσει να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στη βάση των διατάξεων για ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ (ανά φυσικό πρόσωπο), ενώ από την άλλη πλευρά οκτώ στους δέκα καταθέτες έχουν στην τράπεζα λιγότερα από 2.000 ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, πολύ πριν από την επιβολή των capital controls).

H ΕΣΕΕ επικαλείται αυτά τα στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξει το διπλό αίτημα προς την κυβέρνηση, αφενός για καθιέρωση νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών εκατό δόσεων, αφετέρου για δημιουργία ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Εκφράζουμε τον φόβο μας ότι στην προσπάθεια εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων ως μέσο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, αφού θα απολεσθούν οριστικά εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες οφειλές, εξαιτίας της χρεοκοπίας ακόμα περισσότερων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων» αναφέρει στην επιστολή της η ΕΣΕΕ, αναδεικνύοντας προβλέψεις του τεχνικού κειμένου του Μνημονίου από τις οποίες προκύπτει η ανάγκη είσπραξης 5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών έως το τέλος του έτους.

Τα σχέδια. Στα αιτήματα του εμπορικού κόσμου, η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική. Μπορεί προχθές με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης να έβαλε φρένο στις προσδοκίες νέας ρύθμισης οφειλών σε εκατό δόσεις, οι πληροφορίες όμως επιμένουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διαπραγματευθεί με τους δανειστές νέα ενιαία ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι σε εκατό δόσεις, αλλά σε περισσότερες των 12 (ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24) δόσεων που ισχύει σήμερα. Η αρχική θέση των δανειστών αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν αρνητική.

Στο μέτωπο του ακατάσχετου λογαριασμού, οι πιθανότητες άμεσης ενεργοποίησης ενός τέτοιου μέτρου είναι μεγαλύτερες. Και σε αυτό το μέτωπο η πρώτη απάντηση των δανειστών ήταν αρνητική, πλην όμως οι ενστάσεις φαίνεται να κάμπτονται σε κάποιο βαθμό –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές –και υπάρχει προσδοκία ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές, στον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό θα έμπαιναν όλες οι εισπράξεις από τα POS, οι επιχειρηματίες θα έδιναν πάγια εντολή άμεσης πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, πλην όμως δεν θα χωρούσε κατάσχεση από την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία για παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το αρχικό σχέδιο απερρίφθη από την τρόικα. Το σχέδιο επανήλθε με πρόβλεψη προστασίας ενός ποσοστού (π.χ. του 80%) του τραπεζικού λογαριασμού και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προχωρήσει. Ισως με όριο προστασίας χαμηλότερο του 80% των εισπράξεων.