Εντάξει, μπορώ να το δηλώσω με βεβαιότητα. Η πολιτική σεζόν έχει πια ξεκινήσει κι επισήμως. Γιατί το λέω; Οχι επειδή επέστρεψε ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου, αλλά γιατί είχαμε ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ.

Μιλώ περί ολικής επαναφοράς, μιας κι εκτός του ότι έλαβα στο μέιλ μου σχόλιο του γραφείου Τύπου της Αγίου Κωνσταντίνου για τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά άκουσα στα ερτζιανά και συνέντευξη του προέδρου του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Βέβαια, ο πρόεδρος επέλεξε να την πέσει περισσότερο στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί; Μα, επειδή είναι υπεύθυνος πολιτικός και γνωρίζει ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι «να προτείνεις λύσεις και όχι να ζητάς κάθε λίγο και λιγάκι εκλογές».

Η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Ο Θεοχαρόπουλος, που λέτε, είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε «μεγάλο λάθος όταν επανέφερε, μόλις εξελέγη, το θέμα των εκλογών». Και διερωτήθηκε: «Αραγε είναι μεταρρύθμιση να κάνουμε εκλογές κάθε 10 – 12 μήνες; Αυτή είναι μεταρρύθμιση; Γι’ αυτό λέω ότι είναι “δήθεν μεταρρυθμιστικό” το προσωπείο του κ. Μητσοτάκη».

Εγώ πάλι τι να πω; Φαίνεται πως έχουν ακόμη τα θέματά τους εκεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Μητσοτάκη που ψαρεύει από τη δεξαμενή των δυνητικών τους ψηφοφόρων.

…και το ραντεβού για την ανασυγκρότηση

Πάντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πιστός στη γραμμή Φώφης, είπε και αυτά τα ηρωικά ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά δεν θα γίνουν δεκανίκι για την άσκηση συντηρητικής πολιτικής». Και φυσικά ότι θα έχουν «μια αυτόνομη πορεία με στόχο την ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».

Παρεμπιπτόντως, επειδή θίξαμε το θέμα, να προσθέσω ότι οι παροικούντες τον χώρο περιμένουν οσονούπω να αρχίσουν και οι συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής. Τώρα, αν θα είναι την εβδομάδα που μας έρχεται, όπως διατείνονται κάποιοι, θα δείξει. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα.

Ωστόσο, πρέπει να σας ενημερώσω ότι πασόκοι και δημαρίτες υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι το γοργόν και χάριν έχει. Γιατί, σημειώνουν, αν πάμε μέσα Σεπτεμβρίου –που θέλει η Σεβαστουπόλεως –μετά θα αργήσει πολύ η διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση. Εγώ να θυμίσω μόνο πόσο καιρό περιμέναμε να δοθεί στη δημοσιότητα αυτό το περιλάλητο πόρισμα της επιτροπής διαλόγου και θέσεων. Από τις αρχές Ιουλίου φτάσαμε σχεδόν στα τέλη Ιουλίου.

Οι προηγούμενοι τα κατάφερναν καλύτερα;

Επανέρχομαι στο σχόλιο του δημαρικού γραφείου Τύπου που σας ανέφερα παραπάνω, επειδή η Αγίου Κωνσταντίνου κατηγορεί τον Κατρούγκαλο όχι μόνο για τους χειρισμούς του στο Ασφαλιστικό, αλλά και γενικώς για την –για να το θέσω κομψά –αγάπη του για το τηλεοπτικό γυαλί, γράφοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται μοχλός επικοινωνιακής προβολής».

Αυτό όμως που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν μια άλλη πρόταση. «Δεν είναι δυνατόν να επανέρχονται αιτήματα – ιδεολογικές εμμονές των δανειστών όπως η άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων που είχαν αποτραπεί τα προηγούμενα χρόνια» έγραφε ο συντάκτης.

Δηλαδή, το κόμμα υπονοεί ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν χειριστεί καλύτερα από την πρώτη φορά αριστερά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων; Ενδιαφέρον, αν ισχύει.

Γενική επιστράτευση στον μεσαίο χώρο;

Μιας και έπιασα τα του προοδευτικού χώρου, οφείλω να σας επισημάνω και δυο προτάσεις που διάβασα προσφάτως, του μέλους της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία Χρήστου Μπούρα, ο οποίος επίσης λαμβάνει μέρος σε αυτόν τον διάλογο περί συνεργασίας που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία Φώφης και Σταύρου.

Επειδή, λέει, ο χώρος «τώρα που το καλοκαίρι φθάνει στο τέλος του και το πολιτικό κλίμα ανεβάζει θερμοκρασία» χρειάζεται «μια γενναία πρωτοβουλία».

Τι έχει στο μυαλό του;

Πρώτον: να οργανωθεί μια ανοιχτή εκδήλωση μέσα στον Σεπτέμβριο «με όλους όσους υπήρξαν πρωθυπουργοί ή εκφράζουν κάποια συλλογικότητα». Και υποσημειώνει και ποιους εννοεί συγκεκριμένα «ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ και προσωπικότητες όπως Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Α. Διαμαντοπούλου –Δίκτυο, Χ. Θεοχάρης –Δημοκρατική Ευθύνη, Γ. Ραγκούσης –Επόμενη Ελλάδα, Σ. Λυκούδης –ΜΕΤΑ, Γ. Φλωρίδης, Η. Μόσιαλος, Α. Παπαδόπουλος κ.λπ.».

Δεύτερον: Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου αρχηγού να γίνει ηλεκτρονικά για να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αν δεν ήμουν καλός άνθρωπος θα του υπενθύμιζα την παροιμία που λέει «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Κοινώς, σιγά μην κάτσουν όλοι αυτοί στο ίδιο πάνελ.

Το ΚΚΕ για τη «ζούγκλα» του Κατρούγκαλου

Κλείνοντας, να ξαναγυρίσω στον Κατρούγκαλο, καθώς το ΚΚΕ δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση. Σε έναν πολιτικό στίβο που ετοιμάζεται για τα μέτωπα του καυτού φθινοπώρου με τα εργασιακά στο τραπέζι, ο Περισσός δεν αφήνει να πέσει κάτω η παραμικρή δήλωση των συριζαίων.

Την τιμητική του βέβαια έχει ο υπουργός Εργασίας και η συνέντευξή του στην ΕΡΤ, που πυροδότησε την αντίδραση των συντρόφων του ΚΚΕ οι οποίοι επεσήμαναν πως όλες αυτές οι δηλώσεις «έχουν τόση αξία όση είχαν κι οι “διαβεβαιώσεις” του για τη δήθεν προστασία των συντάξεων, που μειώνονται συνεχώς. Η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν καταργεί κανέναν προηγούμενο αντιλαϊκό νόμο, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για νέες ανατροπές σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, πάνω στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα».

Και ο Περισσός συμπλήρωσε –κάνοντας και μια ερμηνεία πάνω στο πολύπλοκο πεδίο αντιθέσεων ΔΝΤ – Ευρωπαίων – κυβέρνησης –πως «τα περί “ευρωπαϊκού” μετώπου εναντίον των απαιτήσεων του ΔΝΤ δεν είναι παρά ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς τα ίδια μέτρα με αυτά που υποστηρίζει το ΔΝΤ υλοποιούνται σε σειρά χωρών της ΕΕ, ακόμη και από τις φιλικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ».