Η γερμανίδα καγκελάριος που επέστρεψε μόλις τη Δευτέρα από τις καλοκαιρινές διακοπές της έκανε ένα διάλειμμα από τις συνεχείς απαντήσεις για την αμφιλεγόμενη πολιτική σχετικά με το Προσφυγικό. Αντί για αυτό, η πιο ισχυρή ηγέτις στην Ευρώπη δέχθηκε ερωτήσεις για τα μποτιλιαρίσματα, τη χρηματοδότηση του θεάτρου και σχετικά με το εάν οι τιμές για τις μασέλες είναι ακριβές. Ολα αυτά σε μια προεκλογική συγκέντρωση επιχειρηματιών στο κρατίδιο της Ανατολικής Γερμανίας Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, στο οποίο πρόκειται να διεξαχθούν τοπικές εκλογές στις 4 Σεπτεμβρίου.

Για την 62χρονη καγκελάριο, αυτού του είδους τα ερωτήματα είναι εύκολα, μιας και μετά τη γερμανική ενοποίηση το 1990 εκλεγόταν στην περιφέρεια Στράλσουντ του κρατιδίου αυτού και έτσι γνωρίζει τους ανθρώπους και τα προβλήματα. «Αυτή είναι η πατρίδα της», σχολιάζει ο Μάρτιν Κόσκαρ, πολιτικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Ροστόκ, το οποίο είναι η μεγαλύτερη πόλη του συγκεκριμένου κρατιδίου. Το διάλειμμα ήταν χρήσιμο για τη Μέρκελ η οποία δέχεται διαρκώς ερωτήσεις σχετικά με την περσινή απόφασή της να δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Το Προσφυγικό είναι το νούμερο 1 θέμα τόσο των τοπικών εκλογών και σίγουρα αναμένεται να κυριαρχήσει στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία την επόμενη χρονιά. Αυτό είναι και το θέμα που οδηγεί στην ενίσχυση του συντηρητικού ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, που έχει πολιτικές θέσεις εναντίον των μεταναστών, εναντίον των μουσουλμάνων και εναντίον της Μέρκελ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 19%, δηλαδή μόνο λίγες ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τους εταίρους της κυβέρνησης –τους Σοσιαλδημοκράτες που συγκεντρώνουν 24% και τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου με 23%.

Μια αγροτική γωνιά της πρώην Ανατολικής Γερμανίας γνωστή για το φυσικό της κάλλος, το Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία μόλις τώρα έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά το οικονομικό σοκ της επανένωσης. Μέχρι πέρσι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κρατιδίου, στο οποίο οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με εκείνες στην περιφέρεια του Βερολίνου, ήταν η εσωτερική μετανάστευση καθώς πολλοί νέοι έφευγαν από τα σπίτια τους για να βρουν δουλειές σε άλλες περιοχές της Γερμανίας.

Μακριά από τον διάδρομο των προσφύγων, στην περιοχή δεν έχουν προκύψει προβλήματα από την εγκατάσταση εκείνων που ζητούν άσυλο. «Ομως», παρατηρεί η Κριστιάν Μπούτζκι, αντιδήμαρχος της πόλης Νόιστρελιτζ όπου μίλησε η Μέρκελ, «υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ανασφάλειας καθώς και ανησυχίες για πιθανές πολιτισμικές αλλαγές». Η ατμόσφαιρα αυτή εντάθηκε μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση Μέρκελ προσπαθεί να καθησυχάσει αυτούς τους φόβους των γερμανών πολιτών αυξάνοντας τους αστυνομικούς που περιπολούν στους δρόμους και συλλαμβάνοντας όσους πρόσφυγες είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τρομοκρατία. Η κυβέρνηση συνασπισμού ζητεί επίσης τη μερική απαγόρευση στις μουσουλμάνες να φορούν μπούρκα σε δημόσια μέρη, σε μια προσπάθεια να ενταχθούν πιο εύκολα στη γερμανική κοινωνία. Ομως στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, τα μέτρα δεν έχουν καταφέρει να ηρεμήσουν τους ψηφοφόρους οι οποίοι φαίνεται να αντιδρούν πιο θετικά στις λαϊκιστικές κραυγές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, από τους ψηφοφόρους των δυτικών περιοχών της χώρας. Το κόμμα αυτό ήδη πήγε πολύ καλά στις τοπικές εκλογές στη γειτονική Σαξονία – Ανχαλτ όπου συγκέντρωσε 19%.

Συμφωνίες και με τους Βορειοαφρικανούς

Η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να συνάψει η ΕΕ με τις βορειοαφρικανικές χώρες συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών παρόμοιες με την αμφιλεγόμενη συμφωνία η οποία έχει συναφθεί με την Τουρκία, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι μεταναστευτικές οδοί στο κέντρο της Μεσογείου. Την πρόθεσή της αυτή η γερμανίδα καγκελάριος την ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξή της.