Οι εσωκομματικές κάλπες των Εργατικών άνοιξαν τη Δευτέρα και θα μείνουν ανοιχτές για έναν μήνα προκειμένου να αποφασιστεί εάν ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα παραμείνει ηγέτης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία. Ομως ο Κόρμπιν εμπλέκεται αυτές τις ημέρες σε μια σφοδρή αντιπαράθεση με μία από τις εταιρείες Virgin του Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος πριν από λίγες ημέρες κάθησε στο πάτωμα ενός τρένου της Virgin που πήγαινε από το Λονδίνο στο Νιουκάστλ προκειμένου να τραβήξει ένα βίντεο, στο οποίο σημείωνε ότι «αυτό είναι ένα πρόβλημα που πολλοί επιβάτες αντιμετωπίζουν κάθε μέρα».

Η εταιρεία, η οποία έχει κάμερες στα βαγόνια και καταγράφει όλους τους επιβάτες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν ότι υπήρχαν ελεύθερες θέσεις στο τρένο όταν ο Κόρμπιν βιντεοσκοπούσε το μήνυμά του, καθώς και άλλες φωτογραφίες που τον δείχνουν να κάθεται κανονικά σε μια θέση. Σε κάποιες φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται ο Κόρμπιν να περνά διάφορες θέσεις που είχαν πάνω ταμπελάκι το οποίο έγραφε «ρεζερβέ», ενώ σε άλλη εικόνα διακρίνονται μερικές άδειες θέσεις. Ο ιδιοκτήτης της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον ανήρτησε tweet με τη φωτογραφία του Κόρμπιν να περνά δίπλα από μη κατειλημμένες θέσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ισχυρίστηκε ότι δεν βρήκε θέση να καθήσει, απλά τόνισε το πρόβλημα που υπάρχει για εκείνους που μετακινούνται με τρένο κάθε μέρα. Μάλιστα δεν παρέλειψε να επαινέσει τους εργαζομένους λέγοντας ότι «δούλεψαν σκληρά για να βοηθήσουν τους πάντες. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά τρένα, χρειαζόμαστε περισσότερα και επίσης είναι εξαιρετικά ακριβά. Μήπως ήρθε η ώρα να κρατικοποιηθούν οι σιδηρόδρομοι;» ρωτά στο βίντεό του ο Κόρμπιν.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος εδώ και αρκετό καιρό ζητεί την επιστροφή των σιδηροδρόμων στο κράτος, καθώς, όπως υποστηρίζει, μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τους επιβάτες τουλάχιστον κατά 10%. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το κέρδος της Virgin Trains από την ιδιωτικοποίηση είναι σημαντικό.

Λόγω του σάλου που προκλήθηκε, πολλοί Βρετανοί που χρησιμοποιούν τακτικά τα τρένα έσπευσαν να εκφέρουν την άποψή τους, ουσιαστικά υποστηρίζοντας τη γνώμη του Κόρμπιν, ότι συχνά δεν μπορούν να βρουν θέσεις, παρότι τα εισιτήρια είναι ακριβά και η εταιρεία δεν παρείχε τα φθηνά εισιτήρια που συνήθως έχει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η παρουσία του Κόρμπιν στο τρένο για Νιουκάστλ οφειλόταν στην περιοδεία του για τις εσωκομματικές εκλογές που ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21 Σεπτεμβρίου και τότε θα γνωρίζουμε εάν ο 67χρονος πολιτικός θα παραμείνει στο τιμόνι των Εργατικών, καθώς οι διαφωνίες μέσα στο κόμμα του βαθαίνουν απειλώντας τη μελλοντική πορεία του. Ψηφοδέλτια αλλά και φόρμες ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα σταλούν σε όλα τα μέλη του κόμματος.

Οι αναλυτές θεωρούν πιο πιθανή την επανεκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία, καθώς τον υποστηρίζουν τα περισσότερα εργατικά συνδικάτα καθώς και πολλοί ψηφοφόροι οι οποίοι έγιναν μέλη του κόμματος πέρσι προκειμένου να τον στηρίξουν. Ομως ο Κόρμπιν δεν έχει κατορθώσει να κερδίσει πολλούς από τους βουλευτές των Εργατικών, 80% των οποίων τάχθηκαν εναντίον του σε πρόσφατη εσωκομματική ψηφοφορία εμπιστοσύνης. Το αποτέλεσμα των εκλογών για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος θα ανακοινωθεί σε ειδικό συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Λίβερπουλ στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η ψύχραιμη επανάστασηκαι η νιρβάνα

Αντίπαλος του Τζέρεμι Κόρμπιν για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος είναι ο 46χρονος βουλευτής Οουεν Σμιθ, σχετικά άγνωστος μέχρι τώρα στο ευρύ κοινό. Ο Σμιθ υπήρξε πρώην στενός σύμβουλος του Κόρμπιν και απευθύνεται και αυτός κυρίως στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, καθώς υπόσχεται μια «σοσιαλιστική επανάσταση. Οχι μια ρομαντική εκδοχή της επανάστασης με την οποία θα ανατρέψουμε τον καπιταλισμό και θα επιστρέψουμε στη σοσιαλιστική νιρβάνα. Αλλά μια ψύχραιμη, πραγματιστική σοσιαλιστική επανάσταση με την οποία θα οικοδομήσουμε μια καλύτερη Βρετανία», όπως έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του