Σε μια νέα εταιρεία που θα ελέγχεται πλήρως από τη Σκλαβενίτης μεταβιβάζεται η Μαρινόπουλος, η οποία θα δανειοδοτηθεί με 360 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές της χειμαζόμενης αλυσίδας προς τους προμηθευτές της θα κουρευτούν κατά 40%-50%.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου της Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, που πήρε χθες το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank –έχει ήδη πάρει την έγκριση και της Eurobank –ενώ σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σύνολο της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία που θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη Σκλαβενίτης και θα δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες με 360 εκατ. ευρώ με επιτόκιο euribor + 1,5% spread. Οι τράπεζες θα έχουν οψιόν και εφόσον το ασκήσουν θα έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από το δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης, η συμφωνία προβλέπει και ενδιάμεση χρηματοδότηση 80 εκατ. προκειμένου να σταθεί στα πόδια της μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, η Σκλαβενίτης θα βάλει στη νέα εταιρεία και φρέσκο χρήμα ύψους 125 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 15 εκατ. θα κατευθυνθούν σε πρώτη φάση στην ενδιάμεση χρηματοδότηση, άλλα 60 εκατ. θα διατεθούν στη νέα εταιρεία σε δεύτερη φάση, και επιπλέον 50 εκατ. το 2017.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης προβλέπει κούρεμα 40%-50% των οφειλών της αλυσίδας προς τους προμηθευτές της. Οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα καταβληθούν χωρίς κούρεμα.

Για τους εργαζομένους, το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, τη διατήρηση όλου του προσωπικού, που ανέρχεται σε πάνω από 11.000 άτομα, καθώς και όλου του δικτύου. Επίσης, αλλαγή του brand στο δίκτυο καταστημάτων από Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης. Εκτός από την εγχώρια παρουσία, η Μαρινόπουλος είχε δραστηριότητες και στο εξωτερικό, Βαλκάνια και Κύπρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο διάσωσης συμπεριλαμβάνει και το σκέλος της Κύπρου. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η Μαρινόπουλος περάσει στον έλεγχο της Σκλαβενίτης η τελευταία αποκτά παρουσία και στην Κύπρο.