Ο μέσος εργαζόμενος που πηγαινοέρχεται στη δουλειά με το λεωφορείο, το μετρό ή το αυτοκίνητό του, καταναλώνει σχεδόν 800 πρόσθετες θερμίδες κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τσιμπολογάει στη διαδρομή, επιλέγοντας κατά προτίμηση φθηνά και ανθυγιεινά σνακ.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.500 εθελοντές από επιστήμονες της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (RSPH), η οποία σε έκθεση που συνέταξε αναφέρει πως οι μετακινήσεις από και προς τη δουλειά που διαρκούν μία ή περισσότερες ώρες μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης επειδή αυξάνουν το στρες, κόβουν ώρες από τον ύπνο και τη φυσική δραστηριότητα, και ενθαρρύνουν την ανθυγιεινή διατροφή.

Όπως έδειξε η δημοσκόπηση, το 33% των ερωτηθέντων τρώνε στη διαδρομή από ή προς τη δουλειά, με το 29% να επιλέγουν κάτι από τα ταχυφαγεία που συναντούν στο δρόμο τους.

Το 40% των ερωτηθέντων είπαν επίσης ότι επειδή η δουλειά τους είναι αρκετά μακριά από το σπίτι τους δεν έχουν χρόνο για γυμναστική και ανάλογο ποσοστό είπαν ότι μοιραία κοιμούνται λιγότερο.

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Health in a Hurry»,αποκαλύπτει επίσης ότι οι πολύωρες μετακινήσεις με οχήματα σταθερής ή κινητής τροχιάς σχετίζονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και σωματικό βάρος.

«Οι μετακινήσεις είναι πολύ στρεσογόνες και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περνούν από διαδρομές που ευνοούν την παχυσαρκία, αφού είναι γεμάτες με διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων και καταστήματα που πωλούν ανθυγιεινά τρόφιμα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης δρ Έμμα Λόϋντ, διευθύντρια Πολιτικής & Έρευνας στο RSPH.

«Είναι φυσικό πολλοί να στρέφονται σε αυτά για να καταπραΰνουν την ανία ή το στρες τους, αλλά η τακτική αυτή είναι υψηλού κινδύνου όταν τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη περιττά κιλά».

Οι επιστήμονες της RSPH ρώτησαν τους εθελοντές εάν και ποιο από 12 διαφορετικά τρόφιμα επέλεγαν στις διαδρομές τους και οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι κατά μέσον όρο έτρωγαν 767 θερμίδες την εβδομάδα από τα τρόφιμα αυτά.

Πρώτες στις προτιμήσεις τους ήταν οι μπάρες σοκολάτας και εν συνεχεία τα πατατάκια, τα αναψυκτικά, τα γεύματα των φαστ φουντ και τα μάφιν.

Επειδή, όμως, ο κατάλογος των τροφίμων που εξετάστηκε ήταν περιορισμένος, ο αληθινός αριθμός των εβδομαδιαίων θερμίδων από πρόχειρα φαγητά πιθανώς είναι πολλαπλάσιος, σημειώνουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.