«To “Fofi’s” θα παραμείνει όχι μόνο το στέκι, το ραντεβού, ένας τόπος συναναστροφής, αλλά και ένα σημείο ατελείωτων συζητήσεων σε μια εποχή και μια πόλη όπου ξαναγραφόταν η Ιστορία της Ευρώπης» έγραφε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος για την έκθεση του 2013 «Fofi’s Berlin», την οποία επιμελήθηκε στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα. Ο κριτικός αναφερόταν στο βερολινέζικο εστιατόριο – καλλιτεχνικό στέκι της Φώφης Ακριθάκη, η οποία έφυγε χθες από τη ζωή ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Η γεννημένη στο Κάιρο Ακριθάκη άρχισε να δουλεύει στα 18 της στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Δοξιάδη. Ηταν 25 ετών όταν γνώρισε τον Αλέξη Ακριθάκη με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1969. Εγκυος στην κόρη της Χλόη έφτασαν στο Βερολίνο με τον σύζυγό της, υπότροφο του γερμανικού καλλιτεχνικού προγράμματος DAAD.

Από το 1972 μέχρι το 1997 η πληθωρική προσωπικότητα της κοσμοπολίτισσας ΦώφηςΑκριθάκη συγκέντρωνε γύρω της κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, της μουσικής αλλά και της πολιτικής. Η οικοδέσποινα οργάνωνε τα τραπέζια των θαμώνων, οι οποίοι της αφιέρωναν συχνά ένα έργο τους ή υπέγραφαν τις χαρτοπετσέτες, τα τραπεζομάντιλα και τους καταλόγους των μενού. Ανάμεσά τους τα ονόματα των Αντι Γουόρχολ, Φράνσις Μπέικον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Γιάννη Κουνέλλη, Χένρι Μίλερ, Ρόμπερτ ντε Νίρο.

ΤΖΟΝ ΛΕ ΚΑΡΕ. Το 1987 η εφημερίδα «New York Times» στο αφιέρωμά της για τις βερολινέζικες νύχτες, αναφέρεται σε ένα απόσπασμα από το κατασκοπευτικό μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ «Η μικρή τυμπανίστρια». Σε αυτό ο άγγλος συγγραφέας στέλνει έναν από τους ήρωές του, με μελαγχολική διάθεση, στη Φαζάνεστρασε στον αριθμό 70, στο Δυτικό Βερολίνο, γράφοντας: «Φοβισμένος κατέφυγε σε ένα ελληνικό εστιατόριο της μόδας που ήξερε ότι το διηύθυνε μία γυναίκα με κοσμοπολίτικο αέρα». Εκείνη την εποχή όλοι οι επισκέπτες του Βερολίνου γνώριζαν ότι το ελληνικό μπιστρό με την ταμπέλα «Εστιατόριο» ήταν της Φώφης Ακριθάκη. Γι’ αυτό και μεταξύ τους έδιναν ραντεβού εκεί, στο «Fofi’s».