Δύο περιστατικά βίας –το ένα το ανέδειξε χτες η εφημερίδα μας αποκλειστικά –φέρνουν στο προσκήνιο και μια συζήτηση που απλώς δεν τελειώνει αλλά συνηθίζουμε να την κάνουμε με λανθασμένο τρόπο.

Περιστατικό πρώτο: επιχειρηματίας έδειρε τεχνικό που του έκοψε το απλήρωτο ρεύμα στη Ζάκυνθο.

Περιστατικό δεύτερο: χρυσαυγίτης βουλευτής εμπλέκεται σε ξυλοδαρμό αστυνομικού γιατί ο δεύτερος διαπληκτίστηκε με συγγενή του έπειτα από προσπέρασμα με αυτοκίνητο.

Η βία ποτέ δεν είναι ίδια. Ακόμη κι αν έχει τα ίδια θλιβερά ή φριχτά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, ο τεχνικός του πρώτου περιστατικού έπεσε θύμα μιας μακραίωνης κουλτούρας απείθειας, που έχει τις ρίζες της στην κοινωνική ληστεία.

Προσέξτε: το περιστατικό αυτό δεν τροφοδοτείται από το κίνημα Δεν Πληρώνω, που γιγαντώθηκε στα πρώτα δύο Μνημόνια. Εξάλλου υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός φτωχού νοικοκυριού και ενός κακοπληρωτή ή μπαταξή. Στη βάση της, βέβαια, η απείθεια μοιάζει ίδια. Οχι όμως σε μια διαστρωματωμένη κοινωνία.

Το ζήτημα βέβαια είναι πως και τούτη η κυβέρνηση –όπως και οι προηγούμενες –στηρίζεται σε έναν φορολογικό πατριωτισμό απολύτως άδικο και εντέλει για την οικονομία αδιέξοδο.

Οι φόροι αναδιανέμουν, και σωστά, τον πλούτο αλλά πρέπει να υπάρχει πλούτος ή συσσώρευση για να γίνει αυτό. Αν δεν υπάρχει τίποτε, τι θα αναδιανείμεις;

Το δεύτερο περιστατικό, απόλυτα διαφορετικό, αναβιώνει κάτι πιο εφιαλτικό.

Υπάρχει μια εκδοχή που λέει πως το σύρσιμο της δίκης της ΧΑ αποτρέπει την επανεμφάνισή της στον δρόμο. Εκδοχή που βλέπει με κυνισμό την περιπέτεια της οικογένειας του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα.

Η πιο «ευαίσθητη» πάλι εκδοχή λέει πως ο φασισμός δεν έπαψε στιγμή να κυλάει σαν μαύρο ποτάμι που τέμνει τις λαϊκές γειτονιές και εκβάλλει στο Κοινοβούλιο.

Αρα, φαινόμενα ακροδεξιάς βίας έχουμε συχνά. Απλώς δεν τα ξέρουμε. Και αν δεν έχουν συχνά σαφές πολιτικό πρόσημο όπως ο ξυλοδαρμός του αστυνομικού, έχουν μια τέτοια βάση: είμαστε εδώ και παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας.

Αυτά που τώρα σιγοβράζουν ή κρύβουμε κάτω απ’ το χαλάκι είναι πιθανόν να αναζωπυρωθούν από Σεπτέμβριο.

Η φτωχοποίηση απ’ τη μια και το αντιπολιτικό ρεύμα απ’ την άλλη είναι εκρηκτικά υλικά. Μια τυχαία σπίθα μπορεί να ενώσει τα δύο καλώδια.

Υπάρχει η κοινή αίσθηση πως επί ΣΥΡΙΖΑ είναι μουδιασμένοι οι παραδοσιακοί πόλοι αντι-βίας ή ταραχής. Αυτό συμβαίνει απ’ τα αριστερά του φάσματος.

Η απέναντι όχθη, Ακροδεξιά και μαύρος ακτιβισμός, βρίσκεται επίσης σε διεργασία. Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ λένε πως άμεσα θα έχουμε και τη νέα, πιο προωθημένη, εκδοχή που θα αντιπολιτεύεται και την ίδια την ΧΑ…

Βοηθάει και η κατάρρευση της ΕΕ και η αναδίπλωση στο έθνος – κράτος. Βοηθάνε και ανόητες δηλώσεις Γιούνκερ πως «τα σύνορα είναι η χειρότερη εφεύρεση».

Το σκηνικό είναι έτοιμο. Λείπει ο επιταχυντής του.