Εχω, ως γνωστόν, αδυναμία στον Νίκο Φίλη που συχνά πυκνά φιλοξενώ στη στήλη αυτή, ομολογώ πάντως ότι έχω αδικήσει την αναπληρώτριά του και πανεπιστημιακή δάσκαλο, σας θυμίζω, Σία Αναγνωστοπούλου.

Η οποία Σία μπορεί να μην κάνει τόσο συχνά δηλώσεις που προκαλούν συζητήσεις, όταν όμως τις κάνει μπορεί να γίνουν σίριαλ. Οπως για παράδειγμα η περίφημη δήλωσή της για τις καταλήψεις (τις προτιμώ από αυτά που γίνονται στη Γαλλία, στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη) που είχε κάνει με αφορμή το… κάμπινγκ αντιεξουσιαστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Χθες, λοιπόν, την ξαναρώτησαν (στην τηλεόραση του Σκάι) τι εννοούσε και εξήγησε ότι το είπε απαντώντας στη ΝΔ που μιλούσε για ανομία στην Ελλάδα την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη συνέβαιναν οι τρομοκρατικές πράξεις. «Επειδή υπάρχουν κάποιες καταλήψεις, μπορεί να τεθεί θέμα τάξης και ασφάλειας στη χώρα, ενώ στην περιοχή συμβαίνουν τέτοιας έκτασης δραματικά γεγονότα;» διερωτήθηκε.

Παραδέχτηκε ότι η κατάληψη δημόσιου κτιρίου είναι παράνομη πράξη, αλλά συμπλήρωσε ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό από τη δεκαετία του ’60 σε όλη την Ευρώπη. Αποδέχτηκε ότι αν γίνουν παράνομες πράξεις σε μια κατάληψη πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, αλλά το στρογγύλεψε προσθέτοντας ότι «παράνομος είναι και αυτός που κλέβει από πάγκο στη λαϊκή γιατί δεν έχει να φάει».

Αφού λοιπόν κατηγόρησε τη ΝΔ για καταστροφολογία, στείρα αντιπολίτευση και αντεθνική πολιτική, πρόσθεσε ότι ο συνάδελφός της Νίκος Τόσκας έκανε άψογα τη δουλειά του στο Αριστοτέλειο, επειδή η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει και δεν ξέφυγε! «Χρειάζεται ψυχραιμία σε τέτοιες καταστάσεις, όχι βία» πρόσθεσε. Κι έριξε την μπηχτή: «Οταν η ΝΔ έφερνε τα χημικά τα ληγμένα από το Ισραήλ, δεν έλυσε κανένα θέμα».

Αλλά η Σία δεν σταμάτησε εκεί. Προανήγγειλε ότι ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν θα εξαγγείλει παροχές, «θα ακούσουμε όμως το πρόγραμμα για την κοινωνική πολιτική», κι όταν ρωτήθηκε για το αγκάθι του ΕΝΦΙΑ παραδέχτηκε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως θα τον καταργούσε ήξερε μεν ότι ήμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα (άρα δεν θα ήταν εύκολο), «αλλά κάναμε μια διαπραγμάτευση μέχρις εσχάτων και πετύχαμε όσα μπορέσαμε. Η χώρα είχε φτάσει σιδηροδέσμια στους δανειστές».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η Σία επανέλαβε το «παραλάβαμε καμένη γη»…