Αν η 3η του Σεπτέμβρη είναι ταυτισμένη τα νεότερα χρόνια με το ΠΑΣΟΚ ως ιδρυτική του μέρα και τα πιο ύστερα με την πολιτική κληρονομιά της, για το ΚΚΕ η φετινή θα είναι πολύ διαφορετική μαθαίνω. Κι αυτό αφού το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς οργανώνει «απόβαση» στη Μακρόνησο εκείνη την ημέρα (Σάββατο δηλαδή). Για την ακρίβεια, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του Κόμματοςκαι ηΟργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕδιοργανώνουνεπίσκεψη-εκδήλωσηστον ιστορικό-μαρτυρικό τόπο.

Μάλιστα θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με την «Καντάτα για τη Μακρόνησο» των Ρίτσου – Μικρούτσικου.

Οπως διαβάζω απ’ το κάλεσμα ανάμεσα σε άλλα το ΚΚΕ διεκδικεί να αναδειχθεί η Μακρόνησος «πραγματικά σε ιστορικό τόπο που να μπορεί ο λαός και η νεολαία να έρθει σε επαφή με την ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Για αυτόν τον λόγο να διαμορφωθεί κατάλληλο λιμάνι ώστε να μπορεί να συνδεθεί με γραμμή πλοίου και να καταστεί με αυτόν τον τρόπο επισκέψιμη».

Να γίνει Μνημείο

Πηγές μου λένε πως έχει προηγηθεί πρωτοβουλία του δημοσιογράφου Θανάση Κ. Κάππου, γιου του αγωνιστή και βουλευτή της Αριστεράς, για να ανακηρυχθεί το νησί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μάλιστα έχει προσκρούσει στις γνωστές μικροπολιτικές αριστερές έριδες, αν και η κυβέρνηση –όπως μαθαίνω –στηρίζει το αίτημα. Λέτε να δούμε τελικά «ενότητα» της Αριστεράς έστω σε αυτό το θέμα;