Η καταγγελία έγινε σε αγανακτισμένο ύφος. Η καταγγέλλουσα είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στις Σέρρες. Ο ένας από τους καταγγελλόμενους είναι μέλος της σερραϊκής Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη είναι κόρη του. Θα μπορούσε να είναι μια ακόμη αδιάφορη τοπική εσωκομματική κόντρα αν δεν αφορούσε το Προσφυγικό, δεν υπήρχαν «δικά τους παιδιά» και δεν γινόταν λόγος για αρκετές χιλιάδες ευρώ. Κι αν, φυσικά, δεν σήκωναν το θέμα τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε Διαδίκτυο και επιτελεία κομμάτων επικράτησε χθες αναβρασμός για το πιθανό σκάνδαλο με το έργο σίτισης προσφύγων στις Σέρρες που ανατέθηκε σε τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δημήτρη Τάπα, και τον οποίο κατήγγειλε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Σταμπουλή. Μετά το σάλο που προκλήθηκε ο Τάπας υπέβαλε την παραίτησή του και από την Νομαρχιακή Επιτροπή και από τον διαγωνισμό.

Σε δημόσια τοποθέτησή της σε τοπικό κανάλι η Αφροδίτη Σταμπουλή κατήγγειλε ευθαρσώς το ηθικό ζήτημα όταν «η συντονίστρια του χώρου η κ. Χρύσα Τάπα είναι κόρη του κ. Τάπα, δηλαδή η κ. Τάπα που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα από τον πατέρα της και θα τα ελέγχει και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν αυτά δεν είναι όπως πρέπει, είναι κόρη του προμηθευτή». Βέβαια, στην ιστοσελίδα που ανέδειξε το θέμα η συριζαία εθνομητέρα έσπευσε να μειώσει γενικώς τη σημασία της δήλωσής της με ένα σχόλιο κάτω από την ανηρτημένη είδηση που γράφει μεταξύ άλλων: «Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους: 1) Το ποσό είναι το 1/30 του αναφερόμενου, πρόκειται για 500 μερίδες πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό για δέκα μέρες μόνο, γι’ αυτό και ο διαγωνισμός ήταν πρόχειρος, 2) Το γεγονός κατήγγειλαν ο Τύπος και οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες εστίασης και εγώ κλήθηκα απλώς να το σχολιάσω».

Παρά όμως τις προσπάθειες υποβάθμισης του θέματος, η αντιπολίτευση δεν έχασε την ευκαιρία. Η επίθεση στην κυβέρνηση ήταν άμεση και από όλα τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου. Ο αρμόδιος συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε χθες ερώτηση στη Βουλή ενώ με δήλωσή του υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου».

«ΚΟΛΛΗΤΟΙ». Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήγε ένα βήμα παραπέρα και έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook για τους κολλητούς της «(εκάστοτε) κυβερνητικής εξουσίας» που “κονομάνε”». Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μάλιστα, υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο στη Βουλή είχε κι ο ίδιος προβεί σε αντίστοιχες καταγγελίες «για το πάρτι των “ημετέρων” στα hotspots και στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών». Τότε, από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση, με βουλευτές να του φωνάζουν «ντροπή».

Ο Θεοδωράκης είχε πει την 1η Απριλίου από κοινοβουλευτικού βήματος «για το hotspot της Χίου μια εταιρεία από την Αργυρούπολη πήρε 854 χιλιάδες ευρώ. Τι έφτιαξε με αυτά τα 854 χιλ. ευρώ; Τα 30 στρέμματα τα έδωσε ο Δήμος. Τα δε κοντέινερ είναι δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων. Τις υπόλοιπες εργασίες τις ανέλαβαν οι φαντάροι. Στρατιώτες παντού και λίγοι εργάτες, προφανώς της εταιρείας». Στην ίδια εκείνη ομιλία είχε αναφερθεί σε καταγγελίες «στην Αργολίδα και αλλού» ότι οι πρόσφυγες προωθούνται σε ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ αλλά και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Βορείου Αιγαίου που ρωτούσαν τον Πάνο Καμμένο γιατί επιλέχθηκαν για τη σίτιση των προσφύγων στα νησιά εταιρείες από την Αθήνα και όχι από τα νησιά. Ενα δεκαπενθήμερο αργότερα, πάλι από την αίθουσα της Ολομέλειας, είχε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει «και κάποια απάντηση για τα πεταμένα εκατομμύρια των hotspots και τα τηλεφωνήματα του κ. Φλαμπουράρη στη Χίο: Να μην κάνει ελέγχους το ΙΚΑ γιατί οι εργολάβοι κάνουν πατριωτικό καθήκον».

Οσο για το ΠΑΣΟΚ; Ο σερραίος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης κατέθεσε επίσης ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας, ανάμεσα στα άλλα, να μάθει «εάν με τον τρόπο που δημιουργήθηκε το κέντρο φιλοξενίας των μεταναστών διεξήχθη ακριβώς και με τον ίδιο τρόπο ο διαγωνισμός από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τη σίτιση των μεταναστών, εν αγνοία της κυβέρνησης και των φορέων του νομού».